Raspisan konkurs za izbor republičkog tužioca, Nataša Krivokapić favorit da nasledi Zagorku Dolovac

Raspisan konkurs za izbor republičkog tužioca, Nataša Krivokapić favorit da nasledi Zagorku Dolovac

Nedelju dana nakon što je Državno veće tužilaca raspisalo konkurs za izbor republičkog javnog tužioca, nekoliko imena se iskristalisalo kao najozbiljniji kandidati za poziciju rukovodioca najvišeg tužilaštva u zemlji.

Više izvora iz pravosuđa sa kojima je Danas razgovarao apostrofirali su Natašu Krivokapić, tužiteljku Višeg tužilaštva u Beogradu kao osobu koja ima najviše šansi da zameni Zagorku Dolovac na poziciji republičkog tužioca. Nešto manje šanse, prema rečima naših sagovornika, ima Ljubivoje Đorđević, javni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Istovremeno, njih dvoje se, prema našim saznanjima, prijavilo na konkurs za izbor Apelacionog tužioca, a u toku jučerašnjeg dana su u Državnom veću tužilaca održani razgovori sa kandidatima. Na konkurs se, kako nam je rečeno, prijavio i Tomislav Kilibarda, koji trenutno obavlja tu funkciju.

Što se tiče šansi aktuelne republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, naši sagovornici su iznenađeni koliko retko se njeno ime pominje u kontekstu novog, trećeg mandata na čelu Republičkog tužilaštva. Ipak, kako preciziraju, ni ona nije bez šansi.

Ono što dodatno komplikuje izbor novog republičkog tužioca je činjenica da je vlast, nakon dve godine pauze, odlučila da nastavi sa procesom izmena Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Sednica skupštine na kojoj bi trebalo da se diskutuje o ustavnim amandmanima zakazana je za 8. jun, a prema nezvaničnim saznanjima u izvršnoj vlasti postoji ideja da se referendum o ovim izmenama organizuje do kraja godine.

Nakon izmena Ustava, bilo bi neophodno izmeniti i niz pratećih, pravosudnih zakona, što je procedura koja bi trajala nekoliko godina.

U slučaju da se Ustav izmeni do kraja godine postoji dobra šansa da bi mandat novog republičkog tužioca bio znatno skraćen, pošto bi ustavni položaj te funkcije bio promenjen.

Međutim, i ovo zavisi od izgleda Ustavnog zakona, koji može da predvidi da se ne bira novi republički tužilac.

Ova okolnost, navode sagovornici Danasa, mogla bi da bude korisna za aktuelnu republičku tužiteljku, pošto može da se dođe od zaključka da nema smisla birati novog kandidata kojem bi mandat bio skraćen na dve ili tri godine.

Tim pre što je, kako nam je rečeno, aktuelna tužiteljka već dokazala da neće „previše da talasa“. Opet, tu je i spekulacija da bi upravo mogućnost skraćenog mandata bila prednost za nekog novog kandidata, ko bi onda bio na nekoj vrsti „probnog“ mandata, pa bi u zavisnosti od učinka, bio biran i za naredni mandat.

Ime koje se takođe spominje kao mogući naslednik Zagorke Dolovac je i advokata i bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Đorđevića. Govori se i o aktuelnom tužiocu Tužilaštva za organizovani kriminal Mladenu Nenadiću, ali se i ističe da je on mnogo više zainteresovan da obnovi mandat na čelu TOK-a, nego što želi da ode stepenik više.

Skupština daje zadnju reč

Konkurs za izbor novog republičkog javnog tužioca Državno veće tužilaca raspisalo je 13. maja, ostavljajući kandidatima 15 dana da se prijave i dostave biografije, kao i program organizacija i unapređenja rada tužilaštva. Prema aktuelnom Ustavu, republičkog tužioca na predlog Vlade bira Narodna skupština. Aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac na to mesto imenovana je početkom 2010. godine, a na tu funkciju ponovo je izabrana 2015. godine. Mandat republičkom tužiocu traje šest godina i on može biti ponovo biran.

Izvor: Danas/ V. Jeremić

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar