SPC uputila saučešće porodicama ubijenih u selu Banjska, odbacuje navode da je ‘vinovnik’ sukoba

Izvor:
Beta, Foto: Jorge Láscar/ Wikipedia

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio je danas saučešće porodicama ubijenih u nedavnom oružanom obračunu grupe naoružanih Srba i kosovske policije u selu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Sinod je u saopštenju pozvao vernike SPC da se “mole Gospodu za sve postradale, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji” i odbacio navode iz Prištine, dela međunarodne zajednice i “što je daleko tragičnije, iz Beograda” po kojima je Crkva prikazana kao “učesnik, čak i vinovnik” sukoba oko manastira Banjska.

“Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da SPC sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije”, stoji u saopštenju.

Sinod je uputio “molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu” episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, “braći sveštenicima, monasima i vernicima”.

“Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu”, piše u saopštenju.

Navodi se da se SPC “uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive” ali i da su za Crkvu, Kosovo i Metohija “neodvojivi deo države Srbije”.

“SPC je, naročito velikim silama, mnogo puta ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez kakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Кosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe”, stoji u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare