Srpske i albanske žrtve OVK traže da učestvuju na suđenju Tačiju

Srpske i albanske žrtve OVK traže da učestvuju na suđenju Tačiju

Sudu za zločine OVK u Hagu prijavilo se do sada 18 žrtava zločina OVK srpske i albanske nacionalnosti za učešće u predstojećem procesu protiv Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zlodela nad zarobljenicima u pritvorima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Kako je objavljeno na internet stranici suda, sudska služba za žrtve predložila je 15. februara sudiji za prethodni postupak Nikoli Gijuu (Nicolas Guillou) da usvoji zahteve 17 prijavljenih – od kojih su devetoro Srbi, petoro Albanci, dok nacionalnost troje nije precizirana – za učešće na suđenju.

Zahtev Albanca koji je tvrdio da su ga pripadnici OVK ranili 1997. odbijen je zato što to vreme nije obuhvaćeno optužnicom.

Po pravilniku suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, žrtve mogu da u procesima učestvuju kao ravnopravna , treća, strana uz pomoć pravnih zastupnika.

Ukoliko stradanje žrtava bude potvrđeno presudom, sud može naložiti osuđenima da žrtvama nadoknade štetu u iznosu koji sudije odrede.

U podnesku sudiji Gijuu, služba za žrtve je precizirala da su zahtev da učestvuju u procesu Tačiju i saoptuženima podnela petorica Srba koji su bili direktne žrtve OVK.

Oni su, po zahtevima, bili „kidnapovani, mučeni, nezakonito pritvoreni i podvrgnuti okrutnom postupanju u istom pritvoru“ OVK koji je naveden u optužnici i u vreme obuhvaćeno optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999.

Petorica Srba, prema podnesku, „tvrde da su pretrpeli fizičku, mentalnu i materijalnu štetu koja je posledica tih zločina“.

Još jedan Srbin je učešće u procesu zatražio kao direktna žrtva kidnapovanja, mučenja, nezakonitog pritvaranja i okrutnog postupanja, ali u odvojenom pritvoru OVK na nepoznatoj lokaciji na Kosovu.

Učešće na suđenju zatražile su i „indirektne žrtve“, odnosno članovi porodica otetih, nestalih ili ubijenih zarobljenika OVK, koji su zbog toga doživeli mentalnu traumu.

Pročitajte još  U Prištini danas počelo suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića

To je učinila žene srpske nacionalnosti kojoj je OVK otela muža, čija je sudbina od tada nepoznata.

Dvojici Srba, koji žele da učestvuju na suđenju, OVK je, takođe, kidnapovala očeve, posle čega je jedan nestao, a za drugog se zna da je ubijen u rukama OVK.

Zahtev za učešće na suđenju Tačiju i saoptuženima podnelo je i troje članova jedne albanske porodice, čiji je muž i otac nestao nakon što ga je na Kosovu otela OVK.

Zbog otmice i ubistva oca i muža u rukama OVK troje članova još jedne porodice, čija nacionalnost nije navedena, želi da se pojavi kao strana na suđenju.

Isti zahtev podneli su i Albanka i Albanac čiju je braću, u odvojenim događajima na Kosovu, ubila OVK.

Sudska služba za žrtve preporučila je sudiji Gijuu da usvoji njihove zahteve.

Sve žrtve čiji su zahtevi ocenjeni opravdanim zatražile su da njihovi identiteti budu zaštićeni. Da njihova imena ne budu otkrivena ni optuženima zahtevalo je 12 žrtava.

„Većina…je izrazila zabrinutost za svoju bezbednost i bezbednost njihovih porodica zbog opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu“, piše u podnesku službe za žrtve.

Služba je, stoga, sudiji Gijuu preporučila da identitete žrtava zaštiti, uzimajući u obzir „zabrinutost zbog klime zastrašivanja svedoka i žrtava na Kosovu“, kao i „ogroman uticaj, veze, resurse i podršku“ koje optuženi uživaju.

„Zatražiti učešće u procesu kao žrtva predstavlja ne samo rizik od stigme, nego i od odmazde i nasilja od strane drugih članova društva“ na Kosovu, upozorila je sudska služba za žrtve.

Odluku da li će prihvatiti zahtev žrtava za učešće u procesu, sudija Giju doneće u dogledno vreme.

Pored Tačija, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, optuženi su još Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Pročitajte još  Kurti: Kosovska policija je nastavak OVK

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci traže da suđenje počne u septembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.

Beta

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare