SRS: Ukinuti prijemne ispite za srednje škole i fakultete, jedan ispit ne može biti merodavan

Srpska radikalna stranka (SRS) predložila je danas da se upis srednjoškolaca i studenata vrši bez polaganja prijemnog ispita, već samo na osnovu rezultata postignutih tokom prethodnog školovanja, uz ocenu da “jedan ispit ne može biti merodavan u odnosu na prethodnih osam, odnosno 12 godina školovanja”.

“Višegodišnja praksa je pokazala da je stav srpskih radikala ispravan, jer nijedan ministar do sada nije uspeo da organizuje regularne prijemne ispite, bilo da je u pitanju prijemni ispit za upis u srednje škole ili fakultete. Svaki prijemni ispit obavljen je pod velom sumnje, a bilo je slučajeva i pokretanja krivičnih postupaka zbog pojavljivanja testova u javnosti”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, ovogodišnji prijemni ispit za upis u srednje škole “bio je u senci navodnog pokušaja malverzacija”, o čijim detaljima ministar prosvete Branko Ružić “nije dao nikakvo zvanično saopštenje”.

“Sporno je i to što se rezultati testiranja nisu mogli videti u predviđenom roku, što takođe dovodi u sumnju regularnost ispita, pogotovo što je onlajn pristup rezultatima bio onemogućen”, rečeno je u saopštenju.

Oni su podsetili da je ukidanje prijemnih ispita bio je predlog SRS “svaki put” kada se u Skupštini Srbije raspravljalo o zakonima iz oblasti obrazovanja, ali da taj predlog nikada nije usvojen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare