Stefanović: Avion Antonov prevozio municiju srpske firme u Bangladeš, poginulo osam članova posade

Izvor:
Beta, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je avion tipa Antonov 12 koji se srušio kod Kavale na severu Grčke, prevozio 11,5 tona municije srpske namenske industrije za Bangladeš, a u nesreći je poginulo osam članova posade.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je avion ukrajinske firme Meridijan ltd. poleteo iz Niša sinoć oko 20.40, prevozio je municiju srpske prifirme Valir za Ministarstvo odbrane Bangladeša, a bilo je planirano tehničko sletanje u Amanu, Rijadu i Ahmedabadu, i trebalo je da sleti u Daki.

“Ovaj avion je imao sve uredne dozvole, sve u skladu s medjunarodnim propisima”, rekao je Stefanović i dodao da nisu tačni navodi medija da je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije za Ukrajinu, ocenivši to kao zlonamerno i netačno.

On je rekao da medju članovima posade nema državljana Srbije, i da misli da su svi dražavljani Ukrajine.

Prema njegovim rečima, avion je prevozio minobacačke osvetljavjuće i školske mine, i da su avioni kojima se transportuje širom sveta ova oprema velikog kapaciteta i pre svega ih je proizvodio bivši SSSR, a koriste ih Rusija, Belorusija i Ukrajina.

Kako je rekao, od 2016. kako se sitemski vodi kroz softver evidencija za svaki let i dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna dozvola nije izdata za transport naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini ili Rusiji, niti je bilo upita.

“U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog medjunarodnih sankcija ne mogu da prevoze ovo naoružanje, a ukrajinski zbog situacije u Ukrajini ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu, i oni su uglavnom angažovani širom sveta na prevozu ove robe”, objasnio je Stefanović.

On je istakao da će Srbija i dalje izvoziti naoružanje smo u skladu sa medjunarodni propisima, navodeći da je u prethodnoj godini imala izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja nešto više od milijardu dolara, dok je realizovanih bilo oko 500 miliona dolara.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare