Tadićeva Marina se emotivnom porukom oprostila od Kertesa

Izvor:
Danas, Politički.rs, Foto: Printscren, Twitter

Marina Komad savetnica za medije bivšeg predsednika Borisa Tadića, emotivnom porukom rastala se od jednog od najbližih saradnika još jednog bivšeg predsednika – Slobodana Miloševića, piše portal Direktno.rs.

Foto: Twitter/@MarinaKomad

– I zaustavio se danas i Dunav da ga isprati. Zbogom i putuj mirno, tamo gde idu najbolji među nama – napisala je Marina Komad, bliska saradnica, upućeni kažu baš bliska saradnica Borisa Tadića, povodom smrti i sahrane Mihalja Kertesa.

Mihalj Kertes zvani “Braca” ili “Bracika”, bio je član SPS od 1990. godine, a član Srpske napredne stranke postao je 2015. godine.

Rođen je 1947. u Bačkoj Palanci gde je završio Višu upravnu školu – smer za socijalni rad.

Zahvaljujući angažmanu u „antiautonomaškoj“ revoluciji, postao je 1989. član Predsedništva Srbije, zadužen za žalbe i predstavke i od milošte je u medijima nazivan „ministar za narod“.

Mihalj Kertes

Izabran je za poslanika SPS u Skupštini Srbije na izborima 1990. godine i to u Grockoj, u kojoj nikad nije živeo. Ubrzo je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika saveznog ministra inostranih poslova.

– Želeo sam da SDB i čitav SSUP dovedem u red. Bila je to kuća alkoholizma i leglo antisrpstva usred Beograda… Tada sam pronašao i svoj dosije s ocenom „srbočetnički nastrojen – (Glas javnosti, 20. 5. 2000. godine.)

Povezivali su ga sa formiranjem paravojnih formacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i sa Jedinicom za specijalne operacije (JSO) Službe državne bezbednosti Srbije.

Postavljen je 1993. za direktora Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije i na toj poziciji ostao je do oktobra 2000 – sve vreme bio je jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.

Optuživan je za razne malverzacije, ali u februaru 2014. Specijalni sud u Beogradu ga je zbog zastarelosti jednog od slučaja oslobodio, a optužnica ga je teretila za zloupotrebu službenog položaja i iznošenje državnog novca na Kipar. Kertes je zbog zloupotrebe službenog položaja bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, jer je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao pojedinim preduzećima, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar. Tu pravosnažnu presudu 2013. godine šokantnom odlukom ukinuo je Vrhovni kasacioni sud.

Bio je optužen i osuđen zbog krivičnog dela pomaganja izvršiocima nakon izvršenog krivičnog dela, u vezi sa četvorostrukim ubistvom na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Specijalni sud oslobodio ga je i optužbe da je švercovao cigarete sa Stankom Subotićem Canetom i još 12 osoba, 1995. i 1996. godine, jer za to “nije bilo dokaza”.

Mihalj Kertes preminuo je 29. decembra 2022. godine.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare