Todorov: Ko je srušio spomenik „Žrtvama rata i braniocima otadžbine 1991 – 1999“?

Todorov: Ko je srušio spomenik „Žrtvama rata i braniocima otadžbine 1991 – 1999“?

Osnivač pokreta Oslobođenje i pukovnik Vojske Srbije u penziji Janko Todorov oglasio se danas saopštenjem povodom rušenja spomenika „Žrtvama rata i braniocima otadžbine 1991 – 1999“. Spomenik se nalazio na Savskom trgu u Beogradu, preko puta nekadašnje glavne železničke stanice, a porušen je u sklopu rekonstrukcije tog trga.

„Ovo je jedan od retkih spomenika koji uvažava ne samo nevine žrtve ratova, već i srpske borce i branioce koji su pali za odbranu otadžbine i slobodu našeg naroda, u svim ratovima devedesetih godina. Skandal je što je takav spomenik srušen bez prethodnog premeštanja na drugu lokaciju“, ističe Todorov.

„Da li se radi tek o stravičnom nemaru prema našoj novijoj istoriji ili su sponzorima naprednjaka iz nemačke ambasade zasmetale srpske žrtve i srpski heroji? Zahtevamo odgovore od gradskih vlasti, kao i od Aleksandra Vučića koji se pre neki dan vrlo srećan slikao za medije na rekonstruisanom Savskom trgu, samo desetak metara od mesta odakle su sklonili spomenik“ kaže osnivač pokreta Oslobođenje.

On je dodao da je neshvatljiva potreba aktuelnih vlasti, da čak i onda kada rade nešto dobro, to uspeju da „ukaljaju i pokvare“.

Todorov naglašava da pokret Oslobođenje insistira na vraćanju dostojanstva srpskim ratnim veteranima i da je obeležavanje njehove žrtve samo jedan „simbolički korak u tom procesu“.

„Veteranima se ne isplaćuju dnevnice, nemaju benefite, trpe nipodaštavanje od državne administracije, godinama se vuku po sudovima, neki od njih protestuju pa čak i štrajkuju glađu. Najmanje što možemo da uradimo kao društvo jeste da uvažimo njihovu žrtvu i obeležimo je spomenikom. A onda i da sistemski rešavamo njihove probleme i unapredimo položaj boraca.“

Pročitajte još  Na današnji dan je bombardovan Aleksinac

Pokret Oslobođenje je istakao zahtev da srpske žrtve i branioci otadžbine dobiju dostojno obeležje, ne samo u Beogradu, već u svakom srpskom gradu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare