U Velikoj Hoči obeležena 23. godišnjica kidnapovanja i ubistava Srba širom opštine Orahovac

Izvor:
Beta

U Velikoj Hoči na Kosovu danas je obeležena 23. godišnjica kidnapovanja i ubistava Srba širom opštine Orahovac, gde je, prema pojedinim informacijama, između 1998. i 2000. godine stradalo 84 Srba, preneo je portal KoSSev.

Kako portal prenosi, komemorativnom skupu, odnosno šetnji glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja stradalima, prisustvovali su članovi porodica, rođaci i prijatelji.

Predsednik Vladine Komisije za nestale Veljko Odalović, rekao je danas za Betu da njemu i delegaciji iz Beograda, koja se uputila na parastos, jutros “bez obrazloženja” nije bilo dozvoljeno da uđu na Kosovo na graničnom prelazu Jarinje, iako je, prema njegovim rečima, dolazak bio unapred najavljen.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obeležio je godišnjicu na groblju Orlovača kod Beograda, gde su sahranjeni posmrtni ostaci “25 ubijenih Srba od oko 100 srpskih civila koji su kidnapovani za vreme oružanog napada Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na području Orahovca jula 1998. godine”.

“Moja poruka je jasna – Nikada ih nećemo zaboraviti, insistiraćemo da pravda bude zadovoljena i da svi koji su činili zločine odgovaraju pred licem pravde. Mnogi su ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronadjeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine”, napisao je Petković na svom Instagram profilu.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić napisao je na svom Fejsbuk profilu da je u Velikoj Hoči pored Orahovca danas odslužen parastos za “36 srpskih civila koji su kidnapovani i ubijeni u julu 1998. godine”.

“U Velikoj Hoči pored Orahovca danas je odslužen parastos za 36 srpskih civila koje su kosovski albanski ekstremisti (OVK) kidnapovali i ubili u julu 1998. godine. Njihovi ostaci su kasnije pronadjeni u jami Volujak kod Kline”, napisao je Janjić.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare