Vernici ZABRANILI vladici Grigiriju ulazak u crkvu!

Izvor:
Politički.rs, Foto: Wikipedia/Rufus46, YouTube

Prema odluci Crkvenog odbora, pristup Hramu Sv. Jovana Vladimira u Minhenu onemogućen je njegovom preosveštenstvu episkopu dizeldorfskom i nemačkom Grigoriju, njegovom sekretaru Marku Vilotiću, đakonu Dejanu Ristiću i starešini Hrama svešteniku Bojanu Simiću.

To je za Televiziju srpske dijaspore potvrdio sveštenik Simić, koji je naglasio da je već predao ključeve crkvenih prostorija članovima Crkvenog odbora.

Članovi odbora za sada, ne žele da da zvanično komentarišu ovu odluku.

Prema nezvaničnim informacijama, do takve odluke Crkvenog odbora je došlo pod pritiskom vernika, koji su već duže vreme nezadovoljni delovanjem, kako samog vladike Grigorija, tako i celog Sabora SPC i patrijarha Porfirija. Nezadovoljstvo je kulminiralo iznenadnim davanjem autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Autor: Rufus46 – Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6774350

Početnu radost srpskih vernika u Nemačkoj, zbog postavljenja Grigorija, duhovnog učenika vladike Atanasija za njihovog episkopa, ubrzo je zamenilo razočaranje i apsolutna ogorčenost Grigorijevim ponašanjem, delovanjem i političkim aktivnostima.

“Čim je napustio Hercegovinu, zaboravio je Grigorije i Tasu i Tvrdoš i Prebilovce”, prokomentarisao je za Politički.rs jedan od članova Crkvenog odbora.

Po njegovim rečima, sem ogorčenosti koja vlada među vernicima zbog vladikinog ćutanja povodom davanja autokefalnosti MPC, mesecima već tinja bes zbog Grigorijeve podrške političarima u Srbiji koji se otvoreno zalažu za davanje nezavisnosti tzv. Kosovu.

“Grigorije se predstavlja kao protivnik Aleksandra Vučića koji svakodnevno komad po komad predaje Kosovo i Metohiju al’ se protiv njega bori u društvu sa onima koji bi to isto radili, samo malo brže. Stav koji Grigorije ima o borbi Rusije protiv nacista sramotan je za svakog vernika SPC, a kamoli za jednog vladiku, pa ne bih ni da komentarišem”, kaže naš izvor.

“Na odluku Crkvenog odbora u Minhenu očekuje se oštra i nemilosrdna reakcija iz vrha SPC, iz straha da bi tako nešto moglo da se ponavlja i u drugim hramovima SPC. Očigledno da je nezadovoljstvo vernika ogromno i postoji mogućnost da događaj u Minhenu postane primer šta vernici treba da rade kako bi sačuvali svoju Crkvu od komadanja i propadanja”, saznajemo od izvora iz vrha SPC.

Poslednjih dana utihnula je kritika koju smo ranije mogli da čujemo od vladike Grigorija na račun predsednika Vučića.

Naš izvor iz vrha SPC to komentariše kao želju Grigorijevih zapadnih prijatelja da se Vučić ne napada u trenucima kad je potrebno da uvede sankcije Rusiji. Isti izvor tvrdi i da je došlo do dogovora između patrijarha Porfirija, kardinala Josipa Bozanića, vladike bačkog Irineja, Aleksandra Vučića i vladike Grigorija da uskoro Grigorije preuzme upražnjeno mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, te da ga zbog toga ova dešavanja u Minhenu nisu ni malo potresla.

Izvor iz SPC podseća da i sam Gigorije nije bio previše oduševljen kad je postavljen za episkopa u Nemačkoj jer je znao da će zbog toga da trpe njegove vancrkvene poslovne aktivnosti.

“Eventualnim napuštanjem Nemačke i preseljenjem u Zagreb, moći će opet ozbiljnije da se posveti svojim poslovima u Hercegovini, posebno sada kad se zbog ukrajinske krize otvaraju nove poslovne mogućnosti”, objašnjava naš sagovornik.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare