Vežba za slučaj vanredne nuklearne situacije u Srbiji 8. i 9. februara

Izvor:
Politika, Ilustracija, Foto: printscreen YouTube

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije organizovaće 8. i 9. februara u Beogradu Nacionalnu simulacionu vežbu čiji je cilj provera mehanizama za odgovor u slučaju nuklearne vanredne situacije u Srbiji.

„U okviru vežbe biće simuliran akcident značajnih razmera u nuklearnoj elektrani u regionu, sa posledicama u svim državama zapadnog Balkana u različitoj meri, što uključuje i Srbiju”, navodi se u saopštenju Direktorata.

Dvodnevna Nacionalna simulaciona vežba biće sprovedena u okviru Projekta zapadni Balkan „Pripremljenost i odgovor na vanredne situacije u regionu zapadnog Balkana”.

U okviru vežbe biće testirana upotreba JRODOS programa podrške za formulisanje preporuka za donosioce odluka o merama zaštite u svim fazama odgovora na vanrednu situaciju.

Vežba simulacije usmerena je na upotrebu programa podrške u donošenju odluka tokom nuklearne vanredne situacije radi sprovođenja mera zaštite stanovništva, a uzima u obzir i interakcije između operatora u programu podrške i donosioca odluka koji fizički učestvuju u samoj vežbi, navodi se u saopštenju.

Aktivni učesnici su predstavnici Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, kao i predstavnici državnih institucija koji će imati ulogu operatora i donosioca odluka u JRODOS programu podrške.

Detaljno ocenjivanje vežbe uslediće 9. februara, odmah po završetku celokupne vežbe.

Srbija je sa još 74 države i 12 međunarodnih organizacija, 26. i 27. oktobra 2021. godine učestvovala u međunarodnoj vežbi ConvEx-3 (2021), tokom koje je simuliran akcident na nuklearnoj elektrani „Baraka” u UAE.

Organizatori vežbe bili su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Ujedinjeni Arapski Emirati. U ovoj vežbi, Direktorat je po prvi put koristio program za podršku pri odlučivanju JRODOS, koji pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite, prenosi Tanjug.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare