Vladika Grigorije: Imamo dovoljno crkava, trebaju nam bolnice; SPC: Vladika je antisrbin!

Vladika Grigorije: Imamo dovoljno crkava, trebaju nam bolnice; SPC: Vladika je antisrbin!

Srpska pravoslavna crkva kritikovala je beogradski list “Danas” i svog Vladiku diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija zbog izjave prenete u današnjem tekst u tom listu “Grigorije: Usmeriti novac na bolnice, a ne crkvu”.

Grigorije je za “Danas” rekao da je više puta govorio da “ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve”.

Vladika je rekao i da bi bilo “veoma dragoceno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole. Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova… Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi, ako u njima neće biti ljudi”.

Vladika Grigorije: Imamo dovoljno crkava, trebaju nam bolnice; SPC: Vladika je antisrbin!
Printscreen

Na to je SPC ocenila da se vladika “svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a samim tim ni srpskom narodu”.

“Kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka”, pita u saopštenju Informativna slsužba Patrijaršije.

“Projekat izgradnje Spomen-hrama je crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, i aktuelna odluka Vlade Srbije je samo jedna u nizu ranije dogovorenih mera njegove realizacije, u čemu svoj veliki doprinos daju i Ruska pravoslavna crkva i ruska država”, konstatuje SPC.

“Svako dovođenje u vezu ove odluke Vlade Srbije s bilo čime, osim sa izgradnjom Spomen-hrama, zlonamerno je i neistinito”, kaže se u saopštenju.

SPC navodi da “nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije, nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna” i da to “čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom”.

“Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan, ume da deli lekcije Patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije”, piše u saopštenju.

“Zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija? Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti, osnovao Komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? Ovde nećemo navoditi njegove druge biznismenske i menadžmentske podvige, sa kojima je javnost dovoljno upoznata i kojima se on lično ponosi i hvali”, piše SPC.

“Na kraju, sa žalošću konstatujemo i činjenicu da je vladika Grigorije ovom nesrećnom izjavom iz Nemačke (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, ali ga ipak sa ljubavlju podsećamo na davno izrečenu istinu: ‘Dobar pastijer, jer što kaže inom – i sam svojijem potvrđuje činom’ “, navela je SPC.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare