Vučić: Donećemo veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je gostujući u Dnevniku 2 mere koje će uslediti nakon dva masovna ubistva na Vračaru i u kod Mladenovca, u kojima je ubijeno 17 ljudi. Kako kaže, u pitanju su “veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo”.

“Mere su takve da od sutra uzimamo nelegalno oružje i municiju – imate mesec dana rok, samo ga donesite i ostavite. Juče smo pronašli u Krnjači u dva šatorska krila iza neke zgrade, sreća pa su na to naišli nadležni državni organi – bilo je više pušaka, 650 metaka municije. Molim ljude samo da odu u policiju i ostave to”, kaže Vučić.

On ističe da država očekuje da će na ovaj način dobiti milione mataka zbog kojih će životi biti sačuvani. Oni koji pak, ne budu doneli oružje, suočiće se sa kaznama zatvora u slučaju da ga policija pronađe u nelegalnom posedstvu.

“To će naći na velike otpore, a već nailazi – čak i u vreme Dana žalosti gde je oružje prouzrokovalo ovakve tragedije. Mi smo imali dovoljno građanske hrabrosti i poštenja da kažemo da nešto mora da se preduzme. Posle toga povećavamo kazne zatvora za nelegalno oružje, policija upada – ako vam se isplati da zbog tri metka dobijete 5-10-15 godina robije, onda to uradite sebi. Glupa odluka onoga ko to prihvati”, rekao je predsednik.

Druga mera je, kako kaže Vučić, drastično, odnosno 90-postotno smanjenje legalnog oružja – pre svega kratkih cevi.

“Po prvi put uvodimo obavezu da će oni koji imaju dozvole biti kontrolisani dva puta godišnje – dobiće poziv i u roku od 48 sati moraće da se jave na test, da vidimo da li ste koristili narkotike ili niste, što će važiti i za lovce. Kod lovaca se u 99 odsto slučajeva to ne dešava, ali mi time sprečavamo da oni koji su potpuno neuračunljivi mogu da počine ovakve zločine”

“Prisustvo policije u školama, ključna mera”

Kao ključnu meru predsednik navodi prisustvo policajaca u školama.

“Biće dobro naoružani, dobro opremljeni i spremni da upotrebe silu”, rekao je on i osvrnuo se na prisustvo policije u OŠ “Vladislav Ribnikar”:

“Bio je policajac pre toga u obilasku, to je njihov posao i takva je procedura, da je bio u tom trenutku drugačije bi se sve odbijalo. Zato povećavamo broj pripadnika policije za 2.500 novih mladih ljudi, 1.200 više od onoga koliko nam ide u penziju, da bismo mogli svaku školu da pokrijemo i roditeljima pokažemo da mogu da osećaju veću sigurnost. Spremni smo da razgovaramo i o onome što je bila ideja mnogih roditelja da im stavimo KD vrata – ali, hoćemo li u svaki tržni centar i park vrata, na svakom mestu – to više nije život… Svakako spreman sam da saslušam stručnjake. Nije problem da ih kupimo za svih 1.800 škola, ako treba”, dodao je.

Predsednik kaže da će se mere bezbednosti pojačati posebno u prvom periodu nakon pucnjave u školi na Vračaru, ali i zamolio građane da ne šalju lažne prijave policiji.

“Imaćemo veći broj pedagoga i psihologa u školama”

Vučić je najavio i povećan broj pedagoga i psihologa u školama.

“Razgovaraćemo sa društvima, udruženjima, stručpnjacima, sve mere koje oni predlažu – prihvatićemo”

Upozorio je da uprkos svim merama, ne treba da budemo njihovi zarobljenici.

“Govorimo o onome što je dugoročno, ne smemo sebe da zarobimo, da budemo zarobljenici sopstvenih mera da se ne osećamo više slobodno, takve monstruozne stvari se dešavaju u mnogo razvijenim zemljama sveta od nas”, dodao je Vučić.

“Dani žalosti počeli od petka zbog procedura”

Predsednik Srbije je obrazložio zašto već u četvrtak nije proglašen početak trodnevne žalosti, ali i prokomentarisao komentare da je to zbog utakmice Partizan-Real Madrid.

“Morate da dobijete crno na belo koliko imate ubijenih, za kim žalite. Za to morate da sačekate da se sklone sve kamere da se ne bi slučajno snimila tela mrtve dece, pa dok se odrade sve patološke analize, da se i zvanično proglasi smrt, pa tužilac da saopšte imena, a onda su se u četvrtak proglasili dani žalosti. Samo smo dan duže žalili i formalno. Da se dogodilo drugačije rekli bi ‘E, Vučić’ nije dao Partizanu da ide dalje”

“Protesti pogrešan korak”

Predsednik je istakao da su navijači i publika na utakmici Partizan-Real Madrid u četvrtak pokazali nivo empatije i odgovornosti, koji pak, nisu oni koji su pozvali na proteste.

“To je pogrešno. Ne govorim to kao lider neke stranke – još samo malo – to su stvari koje se ne rade nigde u svetu. Razmilite hoćete li da imate političku stabilnost i mir posle svake saobraćajne nesreće većih razmera. Tako se unosi potpuni haos u zemlju zato što neko neodogovran i nedovoljno sposoban”, rekao je Vučić i nastavio:

“To nema nikakvog smisla i uvreda je za žrtve i ostale. Još nisu sahranili decu, a neki su već počeli da govore o politici”

Kako kaže, o nasilju su govorili upravo oni koji su ga provodili, rekao je Vučić i obratio se istima:

“Da li mislite da ste kada ste u skupštini prikazivali nasilje i psovke, prikazivali rijaliti zapravo”

“Mislim da je rijaliti grozna stvar, ali prava opasnost na mrežama”

Predsednik institira na tome da prava opasnost po omladinu vreba na društvenim mrežama, više nego u rijaliti programima – prvestveno zbog toga što ih mladi ne prate.

“Ja mislim da je taj rijaliti grozan, odvratan, sve najgore mislim o rijalitiju. O tome će nadležni odlučiti, samo ne možete da dozvolite jedan rijaliti, a drugi da zaranite. S druge strane, hoćemo li onda da ukinemo Munje, Klan, Kalkanske vrhove, Ramba, Skarfejs i da nikada više ne pogledamo ostale filmove – gde je granica, samo to mi recite? Vidimo se u čitulji je sto puta gledaniji od bilo kog rijalitija, a u njemu sve sami kriminalci”

Kako kaže, mnogo opasnije stvari se “valjaju iza brega”, ne samo na TikToku već i ostalim mrežama.

“Kakva je razlika između Jutjuba i TikToka, sutra ću prikazati jedan snimak sa Jutjuba koji je urađen kao film. Ovaj mali dečak je to pratio, kao da je indigom preslikano ono što je napravio”, rekao je Vučić.

“Teške političke odluke do kraja meseca”

Vučić je rekao da je razgovarao telefonskim putem nakon što je Branko Ružić podneo ostavku na mesto ministra prosvete.

“Razgovarao sam i sa njim i sa Anom Brnabić. Teške političke odluke do kraja meseca”

Kako kaže, pre toga je neophodno sačuvati stabilnost zemlje.

“Nismo mi ovde da bismo brinuli o sebi i svojim foteljama već da bismo čuvali zemlju i da bi Srbija mogla da ide napred. Od sutra moramo da počnemo da radimo, deca moraju da idu u škole, moramo da živimo slobodno i da radimo”, zaključio je Vučić i još jednom izjavio saučešće porodicama žrtava u oba masovna ubistva.

Euronews

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare