Gajović: U neravnopravnoj utakmici protiv SAD, EU i Vučića, Srbija mora pobijediti!

Izvor:
Politički.rs, Ilustracija, Foto: Printscreen

„U istoriji srpskoj zabeležena su imena izdajnika… Kada je Sveti Sava uređivao vlast u srpskom narodu, Vukan se javlja kao izdajnik…i kao praobraz svih izdajnika srpskih i to uvek sa istim imenom: Vukan, Vuk, Vukašin, Vujica (i Vučić – M.G.)…Kad se Lazar borio na Kosovu, Vuk se javlja kao izdajnik. Kad je Karađorđe vodio ustaničku borbu, Vujica se javlja kao izdajnik…U odsudnim časovima svi ovi vukovi pokazali su se kao lisice…Ne može biti niko izdajnik svoga naroda i pravih narodnih vođa ko najpre nije postao izdajnik Boga… (Sveti Nikolaj Velimirović)

Piše Milan Gajović, Foto. Printscreen YouTube/IN4S

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je (kao neovlašćeni pregovarač), 27.februara 2023.godine, u Briselu, nakon razgovora sa „premijerom“ Aljbinom Kurtijem, evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a pod „budnim okom“ izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara, bez primjedbi, prihvatio tekst i implementaciju „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“ (eng. Agreement on the path to normalization between Kosovo and Serbia“ (u daljem tekstu: Sporazum), kojim SAD i EU nameću Srbiji priznanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti lažne države Republika e Kosovës?!

Istog dana, tekst Sporazuma je objavljen na zvaničnom sajtu EU. Ovaj međunarodni ugovor „bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“. (član 6 stav 1) dvije nezavisne i međunarodno priznate države.

„Mogu da saopštim da su Vučić i Kurti danas dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa prijedlogom EU…“, izjavio je Borelj (Iskra portal, 28.februar 2023.).

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Strane su izrazile spremnost da nastave sa implementacijom Sporazuma…Visoki predstavnik Borelj će sazvati još jedan sastanak dvojice lidera 18.marta, koji će voditi faznoj implementaciji Sporazuma…“ (Usaglašeno saopštenje, objavljeno poslije sastanka u Briselu).

Radi se o međunarodnom ugovoru (od jedanaest članova) između dvije suverene države, koji je u cjelosti neprihvatljiv za Srbiju, jer bi njegovim potpisivanjem i potvrdom (ratifikacijom) priznala puni državni međunarodnopravni subjektivitet druge albanske države na Balkanu! To bi bio argument preostalim članicama EU i NATO pakta da priznaju tu lažnu državu, a omogućio bi se i njen prijem u EU, Sjevernoatlantsku i druge međunarodne organizacije, kao i za, u kratkom roku, stvaranje tzv. velike Albanije.

Vučić je izvršio autentifikaciju (ovjeravanje, utvrđivanje) teksta Sporazuma, te izjavio da nema šansi da se Sporazum promijeni, ali i kazao da „spremni smo da razgovaramo o implementacionom planu“. Prema Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu, iz 1969.godine, autentifikacijom teksta, ugovorne strane tekst ugovora utvrđuju kao vjerodostojan i konačan i „više (se) ne može mijenjati“. U Briselu je javno saopšteno i da su se „Strane složile da neće vršiti nikakve ispravke“.

(Daj Bože, samo za sada), to je zvaničan stav države Srbije i obavezuje je, po članu 7. pomenute Bečke konvencije. Iako je Vučić uzurpirao izvršnu vlast, jer nije ustavno i zakonski ovlašćen za vođenje spoljne politike, njegove i (usmene) izjave i akti obavezuju državu Srbiju, u čije ime su dati.

Foto: Printscreen N1

Neustavnost i nezakonitost Vučićevog postupanja proizilazi iz člana 123 tačka 1 Ustava („Vlada: 1.utvrđuje i vodi politiku“) i člana 2 Zakona o spoljnim poslovima („Vlada utvrđuje spoljnu politiku koju sprovodi Ministarstvo, kao i drugi organi državne uprave u okviru utvrđenog djelokruga“).

Ali, šta drugo očekivati od Vučića koji je (zajedno sa Dačićem i brojnim drugim „državnicima“ Srbije), Briselskim, Vašingtonskim i brojnim drugim sporazumima, razdržavio Srbiju, prije svega, na Kosovu i Metohiji!

Lajčak je, 23.februara 2023.godine, izjavio:

„Plan… postaće obavezujući i za jednu i za drugu stranu. To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa koji treba da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma pre ulaska Srbije i Kosova u Evropsku uniju“.

Specijalni izaslanik EU je saopštio i „da će 18.marta u Ohridu naglasak biti na primeni evropskog plana, ističući da je krajnji cilj dijaloga potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine…“ („Politički.rs“,7.mart 2023.)

Osnovano tumačimo (i strepimo) da će, na tom sastanku, Vučić i Kurti, sa posrednicima EU i pod prismotrom emisara SAD, prihvatiti Aneks, odnosno redosled primjene (pravnog sprovođenja) pojedinih (već usaglašenih) obaveza iz Sporazuma.

Lajčak i Eskobar, Foto: Printscreen YouTube, rs.usembassy.gov

I Eskobar je javno saopštio:

„Očekujem da Srbija i Kosovo primene ono što su prihvatili u Briselu…neće biti potrebe za štapom, već samo za šargarepom?!…(Evropski Plan je) bazični sporazum, sa kojim su se dve strane usaglasile…“ („Iskra portal“, 2.mart 2023.)

Isti portal je, 9. marta tekuće godine, prenio i da „Vašington (Stejt dipartment)… želi brzu finalizaciju „međusobnog priznavanja“ između Beograda i Prištine…“

Šta Srbija dobija potpisivanjem Sporazuma?

U članu 9 Sporazuma, propisano je da „Obje strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju…“ Znači, nema nikakvog konkretnog nagovještaja ekonomske, odnosno finansijske koristi za Srbiju!

Portal „Srbin info“ je, 2. marta 2023.godine, objavio Mapu puta (eng. Annex to the Agreement on the path to normalization between Kosovo and Serbia Road map).

U Sporazumu (član 11) predviđeno je: „Obje strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju (plan sprovođenja Sporazuma – M.G.).

Aneks je sastavni dio Sporazuma i „opisuje redosled događaja (donošenja zakona i drugih opštih pravnih akata) na implementaciji Sporazuma. Oni proizilaze iz (od Vučića i Kurtija prihvaćenih i usaglašenih) obaveza strana koje se odnose na: član 1 (razvijanje dobrosusjedskih odnosa na osnovu jednakih prava, međusobno priznanje dokumenata (pasoša, diploma, registarskih tablica i carinskih marki), kao i nacionalnih simbola; član 4 (nijedna Strana „ne može da predstavlja drugu u međunarodnoj sferi niti da djeluje u njeno ime“; član 7 (obezbjeđenje odgovarajućeg nivoa samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu); član 8 (razmjena stalnih misija (ambasada – M.G.), koje se osnivaju u sjedištu odgovarajuće vlade; član 9 (nedefinisana investiciona i finansijska podrška); i član 10 (uspostavljanje zajedničkog organa kojim upravlja EU „za praćenje sprovođenja Sporazuma“).

Zaključujemo: ove odredbe Sporazuma će se primjenjivati i prije (eventualnog) potpisivanja i ratifikacije Sporazuma?! Na ovaj način, SAD i EU planiraju implementaciju (primjenu) Sporazuma odmah, istovremeno omogućavajući Vučiću alibi da može i dalje obmanjivati srpsku javnost kao „nije ništa potpisao“ i kako ne „prelazi crvene linije“, te da je riječ o političkom sporazumu (koji će, nažalost, kao i Briselski sporazum imati pravno dejstvo protivno Ustavu) koji nije potrebno ratifikovati?!

Vučić je, i u Briselu, 27.februara, samo tražio da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Bez obzira što je i njemu samom i svakoj zdravorazumskoj osobi jasno da je pristanak na formiranje ove Zajednice / Asocijacije, po ustavu i zakonima tzv. Republika e Kosovës, priznanje te lažne države.

Pada u oči da je Briselskim sporazumom predviđeno „Postojanje Asocijacije / Zajednice srpskih opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu… na osnovu Statuta“ (eng. There will be an Association / Community of Serb majority municipalities in Kosovo…created by Statute“).

Međutim, u članu 7 Sporazuma propisano je da se uspostavi „Odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu“, (eng. „An appropriate level of self-management for the Serbian community in Kosovo“)?! Naravno, o tome šta je „odgovarajući nivo samouprave“, arbitrerno i pristrasno na štetu Srbije, odlučivaće emisari SAD i EU!

Znači, Sporazumom se nivo i način ostvarivanja prava kosovskih Srba još više snižava sa, kakve takve institucionalizacije preko Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu, na nedefinisani „nivo (lokalne) samouprave“?!

A šta je, između ostalog, predviđeno u „Pregovaračkom okviru“ radi pristupanja Srbije EU, još u januaru 2014.godine?

„..12. Pregovarački okvir…obezbeđuje da obe strane mogu da nastave svojim evropskim putem, izbegavajući da jedna drugu mogu ometati u svojim naporima (ka pristupanju EU – M.G.), i treba postepeno da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, u formi pravno obavezujućeg sporazuma.

…25. Procedure navedene u stavu 24. (Komisija EU može da ne preporuči otvaranje i /ili zatvaranje drugih pregovaračkih poglavlja dok se neravnoteža u ostvarenom napretku ne riješi – M.G.) … primenjivaće se… u slučaju da napredak u oblasti normalizacije odnosa sa Kosovom… značajno zaostaje za ukupnim napretkom pregovora, a da je razlog tome propust Srbije… naročito kada je reč o primeni sporazuma koji su postignuti između Srbije i Kosova.

…38….Srbija je posebno dužna da obezbedi da doneti propisi, uključujući njihov geografski opseg, nisu u suprotnosti sa sveobuhvatnom normalizacijom odnosa sa Kosovom…“ (Tumačimo, srpskim vlastima se nameće obaveza donošenja zakona i drugih opštih akata koji važe samo za teritoriju Srbije, bez Kosova i Metohije).

Foto: Politički.rs

Znači, već na početku pregovaračkog procesa sa EU bilo je jasno da Srbija može postati članica EU samo bez Kosova i Metohije! Drugim riječima, da bi postala članica EU, Srbija treba da prizna lažnu drugu albansku državu na Balkanu! Normalizacija odnosa sa lažnom državom Kosovo, tačnije, priznanje te državolike tvorevine, ključna je obaveza Srbije u procesu eurointegracija!

Iako su sve ovo znali, Vučić, Dačić i brojni drugi „državnici“ Srbije su, kao poslušne marionete Zapada, zbog „doslednog“ istrajavanja na „evropskom putu Srbije“, sa umišljajem, svjesno i voljno, postojano u dužem vremenskom periodu, protivno Ustavu i zakonima, vršili transfer (prenos) ovlašćenja sa državnih organa Srbije na organe lažne države Kosovo. To predstavlja, samovlasno i jednostrano, odricanje od imperium-a (suverenosti) Srbije, na teritoriji svoje južne pokrajine – KiM – veleizdaju.

Nadalje, tzv. Republika e Kosovës „potpisala je tokom protekle decenije, do današnjeg dana, čak 33…sporazuma međudržavnog karaktera sa Republikom Srbijom, od kojih je većinu potpisao režim Aleksandra Vučića, a ono što su potpisivali pre njega, on je lično sprovodio u delo, bolje i efikasnije od bilo kog deklarisanog neprijatelja ove države…(Postoje i tri sporazuma) vojnih delegacija NATO pakta i Srbije, kroz program takozvanog Partnerstva za mir…svaka vlada SAD (vidi)…Vučićev režim kao „poželjnog kolaboracionistu“…“ (Nikola Vlahović, novinar; „Srbin info“,6.mart 2023.)

Zato je Više javno tužilaštvo u Beogradu, kao stvarno i mjesno nadležno, ovlašćeno i dužno da pokrene krivični postupak protiv Vučića, Dačića i drugih zbog počinjenih krivičnih djela, u produženom trajanju – Priznavanje kapitulacije ili okupacije (član 306) i Ugrožavanje teritorijalne cjeline (član 307) Krivičnog zakonika Srbije (KZ), te da istraži i procesuira njihovu eventualnu odgovornost i za druga krivična djela (šverc municije koja je upotrijebljena protiv pripadnika ruske armije, na ukrajinskom ratištu i dr.).

Naime, imenovani su, dugovremenim protivustavnim i protivzakonitim radnjama, priznali kapitulaciju pred NATO agresorima na SRJ i legitimisali ciljeve agresije, te priznali okupaciju KiM od strane agresora. Takođe, uzurpacijom vlasti i zloupotrebom ovlašćenja, dugovremeno doprinose otcjepljenju teritorije KiM od Srbije i pripajanje te teritorije državi Albaniji, odnosno stvaranju tzv. „Velike Albanije“.

Članom 320 KZ-a, propisana je krivična odgovornost i za pripremanje izvršenja ovih i drugih krivičnih djela, „protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije“.

Stekli su se i ustavni i skupštinsko – poslovnički uslovi za pokretanje postupka razrešenja Vučića, kao predsjednika Republike Srbije, jer je, nesporno, povrijedio Ustav (član 118).

Došao je trenutak ili Srbija ili Vučić! Ako Srbija, odlukama Vučićeve vlasti, pristane na samoamputaciju, Srbi će postati parije (narod i građani drugog reda) na Balkanu!

Milan Gajović, diplomirani pravnik sa advokatskim ispitom i diplomirani ekonomista, iz Podgorice
10.mart 2023.godine

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare