Gaulajter i njegov šalabajzer: Silna lova je u igri i silni kajmak na vidiku

Izvor:
Politički.rs, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, rwe.com

„Vlada Srbije suočava se sa složenim političkim, društvenim i ekonomskim izazovima. Oni uključuju nedostatke u pogledu vladavine prava, visok nivo nezaposlenosti i nedovoljne zaposlenosti, široko rasprostranjeno siromaštvo, koje je još teže među grupama u nepovoljnom položaju, kao i odliv mozgova“.

Piše prof. Davor Kalajžić

Ovako se na sajtu nemačkog „Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj“ opisuje Srbija na dan posete kancelara Olafa Šolca. Očito, „ekonomski tigar“, iz nemačkih čizama izgleda kao nereciklirano smeće. Zato je Šolc i došao, da nas reciklira u skladu sa „Zelenom agendom“, to jest, da nam osim AP KiM, otme i EPS/EMS, te zacementira ropske uslove rada za oko 75.000 zaposlenih u oko 400 firmi sa nemačkim kapitalom.

A parapredsednik je ingeniozno izjavio: „Danas prvi put čujemo da se traži međusobno priznanje Beograda i Prištine, do sada je uvek bila reč o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“. Uobičajena laž, jer:

14. 09. 2017. Ivica Dačić izjavljuje: „Odmah treba da priznamo Kosovo. Samo to od nas traže”.

01.07.2020. parapredsednik kaže: „Traže nam da priznamo Kosovo, mi to nećemo – zato nema dijaloga“.

22. 03. 2022. parapredsednik se obratio naciji: „Tražili nam da priznamo nezavisnost Kosova“.

30. 04. 2022. tokom vojnog mitinga Vojske Srbije “Štit 2022” , parapredsednik potvrđuje: „Dolaze nam teška vremena, teraju nas da priznamo Kosovo“.

06. 05. 2022. parapredsednik nas obaveštava: „Traže nam da ubrzano priznamo Kosovo“.

Dakle, nije Šolc došao „Kosova*“ radi, a ni radi sankcija Rusiji. Nešto drugo se valja iza brega, a sakriveno od javnosti koja nije upoznata da je 20.05.2022. dogovoren (možda i potpisan?) projekat Simens – EPS, koji će finansirati nemačka Razvojna banka KfW, a kojim je predviđeno da se na nalazištu uglja termoelektrane „Kostolac“ izgrade 20 najjačih vetrogeneratora u Srbiji. Na sajtu nemačkog Ministarstva ino poslova, vezano za politiku prema Srbiji stoji: „Od oktobra 2021. fokus je na implementaciji zelene agende, posebno na razvoju obnovljive energije koja treba da istisne energiju baziranu na uglju i to na ekonomski i socijalno prihvatljiv način. Nemačka Vlada je u ovu svrhu opredelila oko 2.3 milijarde eura, što je čini najvećim bilateralnim donatorom“.

Dakle, silna lova je u igri i silni kajmak na vidiku. Uostalom, znamo da je najveća naprednjačka pljačka upravo u EPS-u i EMS-u, te zakulisnim radnjama oko privatizacije, za koju su švabe najviše zainteresovane.

Daleke 2011. EPS i nemački RWE Innogy, potpisali su 352 miliona eura vredan ugovor o izgradnji najmanje pet hidroelektrana na Velikoj Moravi. Nepotrebno je podvući da bi novonastale jezerske akumulacije u potpunosti potopile neprocenjivu količinu oranica i najplodnijeg zemljišta moravske doline. 25. 05. 2017. Skupština Srbije odobrila je Vladinu garanciju na nemački zajam od 45 miliona eura za modernizaciju transportnog sistema EPS-a TENT A i 15 miliona eura za pokrivanje gubitaka na prenosu energije pri EMS-u. Grejs period od pet godina je upravo istekao i sada počinje naplata kamate od 0.8% u sledećih 12. godina. Tim povodom direktor nemačke KfW za jugoistočnu Evropu i tursku, Christoph Tiskens, izjavio je da je banka u ime nemače Vlade opredelila zajam od 1.7 milijardi eura za energetski sektor i EPS. U paketu je potpisano još par ugovora kojim se pomaže program unapređenja prenosa energije (EMS), sve ukupno još 29.6 miliona eura. Dakle, Nemačka je odrešila kesu da uz kamatu (na)plati sistemsku i sistematsku pljačku u EPS-u i EMS-u, koje drže naprednjaci.

Zašto??

Zato što je još juna 2014. parapredsednik na sastanku sa Angelom Merkel, dogovarao dil ispod žita, da EPS proda nemačkom RWE. U tom momentu, srpska budžetska rupa po nemačkim podacima (!) iznosila je 2.5 milijarde eura, odnosno 8% BDP-a.

Instagram/buducnostsrbijeav

Podsetimo se da je odmah po konstituisanju nove srpske Vlade jula 2012. parapredsednik lično potpisao zajedničku Deklaraciju sa RWE, kojom je obezbeđeno nemačko finansiranje izgradnje novog bloka TENT B3, a EPS i RWE su potpisali memorandume o saradnji novembra 2009. jula 2010. i avgusta 2011. vezane za potapanje doline Velike Morave i izgradnju pet “Moravskih hidroelektrana”.

Sve u svemu, gaulajter je došao da pritisne početak naplate dospelih kredita i da krene potapanje moravske doline, uz verovatnu nameru da to “prebije” kroz uzimanje EPS-a i EMS-a. Kosovo i sankcije samo su maska za raju.

Srbija je predviđena za prekopavanje, potapanje, trovanje i na prodaju. Prinudiće nas na samoodbranu do oslobođenja!

Prof. Davor Kalajžić

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar