General Kovač: Sraman odnos vlasti Srbije prema Belorusiji – izraz samovolje režima, suprotno volji naroda

Izvor:
Politički.rs, Foto: Pixabay/ Ирина Кудрявцева, EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC, toc.vs.rs/

Prof.dr Mitar Kovač, general-major u penziji

SRAMAN ODNOS VLASTI SRBIJE PREMA BELORUSIJI – IZRAZ SAMOVOLJE REŽIMA, SUPROTNO VOLJI NARODA

Sankcije su uvek bile akt agresije, predvorje ili sadržaj rata.
Srbija je krajem HH veka stradala od sankcija koje je sproveo NATO i EU.
Po prvi put i mimo volje srpskoga naroda, režim je svrstao Srbiju među države EU i druge nesuverene države Evrope, koje pod okriljem NATO pakta, kidišu na istok.
Sve je to sramno i bez časti, suprotno srpskoj tradiciji !
Kao narod, ne želimo drugima nesreću, koju smo i sami preživeli.
Srbija nikada nije bila agresor niti je podržavala agresivne namere i sankcije bilo koga pa ni EU.
Zato je potrebno da narod konačno kaže da li želi da ide u ovakvu EU, koja sprovodi sankcije i nasilje u Evropi?

Dok je Srbija decenijama izložena pritiscima EU i NATO, aktuelna vlast je skoro tajno, mimo volje naroda, uvela sankcije Belorusiji, koja je skoro jedina ponudila sve SR Jugoslaviji, da se suprotstavi agresiji NATO pakta. Belorusija je tokom 90-ih Jugoslaviji slala pomoć u energetima i novcu, uprkos ogromnim pritiscima zapadnih sila, na čelu sa SAD. Belorusija je tada iskazala spremnost da strada u ime slobode srpskog naroda i borbe protiv nasilja NATO pakta. Danas se vlast Srbije solidariše sa EU, upravo sa većinom tih članica NATO pakta koje su učestvovale u agresiji na SR Jugoslaviju 1999.godine. Takav neprihvatljiv strateški i vrednosni obrt je sraman i neobjašnjiv. To je izgleda i bolestan izraz „zahvalnosti Belorusiji“ za poklonjena četiri lovačka aviona Mig 29.

Piše prof. dr Mitar Kovač

Belorusija je poklonila Srbiji četiri „miga 29”, jednoseda. „Migovi 29” koje je Belorusija poklonila Srbiji remontovani su u beloruskom 558. Vazduhoplovnom zavodu u gradu Baranoviči i isporučeni u aprilu 2021.godine. Prethodno je i Rusija donirala Srbiji šest lovačkih aviona „mig 29”. Belorusija je četiri Mig 29 remontom dovela na tehnički nivo 4+, isto kao i ostale koji su remontovani u Rusiji. Srbija je tako dobila lovačku eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora u miru i ratu.¹

Paralelno sa bratskom pomoći Ruske Federacije i Belorusije R.Srbiji, EU i NATO činili su sve da postepeno urušavaju našu odbrambenu moć i da nas prevedu u evroatlantske strukture, nanoseći direktnu štetu i posledice srpskim nacionalnim interesima. Zbog takvog odnosa mnogi objektivni analitičari danas ističu da je Maja Kocijančić, portparol šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton, saopštila poražavajuće vesti o podaničkom odnosu režima u Srbiji prema Belorusiji. Ova dama dolazi iz države koja je 90-ih uvela sankcije Jugoslaviji i 2008. priznala albansku okupaciju i lažnu državu Kosovo. Ona je obelodanila da je Srbija uvela sankcije Belorusiji, Siriji i Iranu, državama koje nikada nisu uvodile sankcije Srbiji, nisu priznale nezavisno Kosovo već su nam bile dobronamerni partneri i podržavale nas u međunarodnim organizacijama.²

Osim agencije Tanjug, Sputnjika, lista Danas i nekih portala, mediji u Srbiji se nisu usudili da prenesu sramotnu odluku o sankcijama, koju je Maja Kosijančić obrazložila stavom da je logično da zemlje kandidati za pridruživanje EU, uključujući i Srbiju, usklade spoljnu politiku sa politikom EU i da su dužni da prihvate politiku sankcija, koje je EU uvela zemaljama za koje Brisel ocenjuje da krše humanitarno i međunarodno pravo.To znači da EU očekuje da na isti način, u određenom trenutku, Srbija uvede sankcije i prema Ruskoj Federaciji.

Puno je pitanja a malo potrebnih odgovora organa valasti Srbije, koje se ponašaju utarhično i autistično, prema svojim dokazanim istorijskim prijateljima:

– Ako je Srbija nezavisna država, kako je moguće da uvodi sankcije prema prijateljskim državama, suprotno volji naroda?

– Gde je tu elementarna diplomatska kultura, poštovanje svog naroda i dokazanih prijateljskih država?

– Da li tzv.integracije R.Srbije u EU mogu da budu paravan za narušavanje ugleda države u svetu i prikazuju je kao nesamostalnu državu – koloniju EU?

– Do kada će približavanje Srbije EU da bude po mantri da „EU nema alternativu“?

Očigledno je da Srbija kontinuirano gubi suverenitet nad teritorijom i radom državnih službi, radi nekakvih „evropskih integracija“ i da se za to ne postavlja pitanje političke odgovornosti. Na sceni jeste „puzajuće“ formalno uvlačenje Srbije u kolonijalni položaj u odnosu prema EU. Sve se to čini postupno, primenom metoda „kuvane žabe“ i medijskog prepariranja i oblikovanja javnosti u državi. Sigurno je da ovaj medijski mrak u Srbiji jeste u funkciji prikrivanja pogrešnih strateških odluka vlasti. Stalno se uvećava „korpa“ skrivenih strateških odluka, na unutrašnjem i spoljno političkom planu. Kako se bude više o tome saznavalo u javnosti rast će „cena“ koju će morati aktuelna vlast da plati za strateške promašaje i samovolju.

Ko je Srbiju pridružio paketu sankcija EU protiv Belorusije? Odgovor je veoma jednostavan – aktuelni režim, koji ne sluša niti poštuje volju srpskog naroda.

Na ovakav odnos Srbije, Belorusija je blago reagovala i nije iskazala oštro protivljenje. Takav odnos uzrokovan je poznavanjem stanja u Srbiji, jer su u Belorusiji svesni da to nije u skladu sa voljom naroda i da je to samovolja režima. Belorusija je kao odgovor na sankcije Zapada objavila da, od 1. januara 2022.godine, uvodi embargo na uvoz pojedinih vrsta robe iz EU, SAD, Kanade, Velike Britanije, Crne Gore i niza drugih zemalja. Zabrana će trajati pola godine.³

Na spisku proizvoda zabranjenih za uvoz našlo se više od 20 grupa proizvoda, među kojima su žive svinje, goveđe meso, svinjsko meso, kobasice, iznutrice, so, konditorski proizvodi, mleko, orasi, voće i druga roba. Zabrana se ne odnosi na robu za ličnu potrošnju, hranu za bebe i dr.

Oglasio se i ambasador Belorusije u Beogradu koji je saopštio da je Belorusija “sa nerazumevanjem primila odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama protiv naše zemlje”.4

Foto: Printscreen

Pod plaštom borbe protiv nedemokratskog režima u Belorusiji, EU će angažovati značajna finansijska sredstva za propagandu i izvođenje različitih operacija kako bi se uspostavila nova vlast, koja će raditi na ispunjavanju naloga Zapada. Priprema se čitav set mera za sprečavanje uvoza u EU iz Belorusije veoma važnih artikal, kao što su benzin i drugi vani proizvodi od nafte. Takav odnos će uticati najviše na ugrožene socijalne grupe u Belorusiji.5

Puno je organizacija, pojedinaca, akademskih i javnih ličnosti u Srbiji, koje se ne slažu sa uvođenjem sankcija Belorusiji, niti bilo kojoj zemlji savremenog sveta. To jesu recidivi prošlosti i akt nasilja NATO pakta i EU.

Narod u Srbiji je osramoćen samovoljom režima u donošenju sankcija prema Belorusiji! Zato narode Belorusije znajte da je srpski narod uz vas, jer je doživeo torduru i sankcije Zapada! Istovremeno, ne zaboravljamo vašu odanost i pomoć koju ste iskazali i ponudili u odbrani od NATO agresije 1999.godine!

¹ https://www.politika.rs/scc/clanak/477256/Migovi-29-iz-Belorusije-stigli-u-Srbiju

² https://srbin.info/politika/

³https://rs.sputniknews.com/20211222/srbija-i-crna-gora-se-pridruzile-sankcijama-eu-protiv-belorusije 1132695006.html

4https://standard.rs/2021/12/23/srbija-se-prikljucila-sankcijama-protiv-belorusije-eu-pozdravlja/

5https://nova.rs/vesti/politika/srbija-tajno-uvela-sankcije-lukasenku/

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare