Ima li još budala spremnih da pritisnu crveno dugme?

Izvor:
Politički.rs, Foto: Pixabay

Liz Tras je dala ostavku, ipak ima li još budala spremnih da pritisnu crveno dugme?

Ako se još iko seća, prve optužbe za havariju na Svevernom toku 1 i 2 stigle su iz Rusije ali i iz pojedinih zapadnoevropskih medija protiv Bajdenove administracije i Pentagona. Te su se optužbe zasnivale na Bajdenovoj izjavi da će se oni, Amerikanci, potruditi da ga (Severnog toka; prim. aut.) ne bude, i to izrečenu u porisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca koji se baš nešto i nije usprotivio gazdi i osudio njegovu pretnju vitalnim nemačkim interesima u oblasti enegetike i privrede.

Kada je cela priča otišla skoro u zaborav a američke korporacije nastavile još jače da trljaju ruke imajući u vidu novo tržište za svoj tečni gas, nove informacije preplavljuju neke medije, ne sve, naravno.

Autor: Lebrecht Gaspar

Nemački novinar Karel Majsner nedavno u svom članku „Severni tok: Ko je procurila britanska ‘ispovest’?“ objavljen na sajtu https://www.compact-online.de/ navodi da je bivša britanska premijerka Liz Tras ubrzo nakon napada na Severni tok poslala američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu frazu „Urađeno je“. „Dali je to bila ispovest“ zapravo priznanje, pita se Majsner „i ako jeste, ko ju je objavio i iz kog razloga?“

U svakom slučaju Majsner koga svrstavaju u nemačke desničare kao i časopis KOMPAKT za koji objavljuje, tvrdi da je atentat na gasovod Severni tok 1 i 2 deo američkog rata protiv Nemačke.

Javnosti je poznato da je Rusija pre nekoliko dana postavila pitanje vladi u Londonu da li je bivša britanska premijerka Liz Tras poslala poruku američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu s tekstom „Gotovo je“ ubrzo nakon eksplozija Severnog toka? Nakon što je Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio u Moskvi sledeće: Postoje informacije da su u pripremu i izvođenje napada u Baltičkom moru bili uključeni predstavnici jedinice Britanske mornarice.

I narvno, odmah se postavlja pitanje odakle Rusima stiže ovakva informacija?

Britanski Bi-Bi-Si je preneo optužbe da je ruska tajna služba hakovala mobilni telefon Trasove. Međutim, drugi trag vodi ka izvesnom, Kimu Šmicu, zvanom Kim Dotkom, vrhunskog hakera koji živi na Novom Zelandu koji je već bio umešan u nekoliko sajber ratova i koga FBI lovi. Dakle, dotični haker, Dotkom je citirao tu rečenicu Liz Tras na svom Tviter nalogu tvrdeći da je poslata.

Ako je tako, onda po rečima Majsnera, napad na gasovod predstavlja združenu anglo-američku akciju kao odraz njihove zavera protiv Nemačke, korisnika gasovoda Severni tok 1 i potencijalnog korisnika gasovoda Severni tok 2.

Da i ovo alternativno objašnjenje ima uporište u događanjima od ranije o kojima su i zapadni mediji izveštavali a srpski jedva i šturo prenosili, jeste da je sada već bivša britanski premijerka nadarena ratna huškačica.

Russian Foreign Ministry Press Service

Da podsetimo, Lis Tras je u aprilu, dodušene kao premijerka već kao ministrica izjavila: „Moramo značajno da povećamo našu podršku Ukrajini. Rat u Ukrajini je naš rat – to je rat svih nas, jer pobeda Ukrajine je strateška neophodnost za sve nas. Teško naoružanje, tenkovi, avioni – kopamo duboko u naše arsenale, povećavamo proizvodnju. Sve ovo je neophodno. Učinićemo još više da isteramo Rusiju iz cele Ukrajine, još brže.“ Kasnije je dodala: „Nećemo mirovati dok Ukrajina ne pobedi“.

A šta ako sukob eskalira u globalni nuklearni rat? Nema problema za gospođu Truss. Nekoliko meseci kasnije, u svojstvu premijerke je u tok-šouu priznala, kako zaključuje Majsner, „svoju spremnost na potpuno uništenje – sa emocionalnom hladnoćom koja se inače pripisuje samo serijskim ubicama“. Na pitanje reportera Džona Pienara upućenog Trasovoj u emisiji voditelja Tajms radija (krajem avgusta): Pretpostavimo da ste uvedeni u sobu u kojoj se nalaze u takozvana pisma „poslednjeg utočišta“. Sa njima biste mogli dati naređenje da se koristi naše nuklearno oružje. To bi značilo globalno uništenje. (…) Kako se osećate zbog te pomisli?, Liz Tras je odgovorila: Mislim da je to važan posao za premijera. Ja sam voljan da to uradim. Na ponovljeno pitanje Džona Pienaara: „Pitao sam vas kako bi se osećali u vezi sa tim“, Liz Tras je kratko odgovorila: „Spremna sam da to uradim.”

Pritom, setimo se samo one burne reakcije zapadne javnosti i pre svega njihovih medija kada je na ruskoj televiziji emitovana simulacija cunamija izazvanog eksplozijom atomske bombe na dnu Atlatskog okeana koji preplavljuje Veliku Britaniju. Šta bi ti isti mediji pisali da je Putin ili neki drugi visoki ruski političar pristao da uzme čitavo čovečanstvo za taoce svojih zabluda poput Liz Tras?

Ono što je u celoj ovoj priči interesantno to je što postoje i neka druga objašnjenja curenj u javnost ove famozne poruke koja glasi: „Gotovo je“.

Glavni urednik KOMPAKT-a, Jirgen Elseser sumnja da je kriptovni mobilni telefon Lis Tras hakovala ruska tajna služba, pa čak i/ili Novozelanđanin Kim Dotkom, već su tu vest najverovatnije objavile i u javnost pustile same SAD. A zašto bi to bio njihov interes, normalno je pitanje koje se nameće. Elseserovo obrazloženje leži u proceni da je takav radikalni ratobornost Liz Tras otišla predaleko čak i za prijatelje i saveznike SAD kakva je Velika Britanija posebno kada SAD pokušavaju da ograniče rat i da spreče njegovo širenje na rusku teritoriju. Fantazije britanske premijerke o uništenju sveta bile su jednostavno previše opasne čak i za ratobornog Bajdena.

Toj pretpostavci on dodaje i ono što je i bilo u medijima, da joj je „promakla i finansijska politika“, tvrdeći da je „kao neoliberal stare škole, Trasova planirala poreske olakšice za superbogate“ što je američki predsednik Bajden otvoreno kritikovao kao grešku”.

Koji je od ova dva momenta bio doista odlučujući u ubeđivanju Liz Tras da se povuče, za sada je tajna, no vreme čini svoje. A i da se sazna prava istina, to neće biti od nekog značaja, ona jeste dala ostavku, novi prvi ministar će po svojoj vokaciji akcenat staviti na finansijske reforme i stabililizaciju privrede a ove ratne igre će, po dobrom britanskom običaju prekriti veo tajnovitosti i netransparentnosti.

Možda je ovaj put Jirgen Elseser u pravu? Možda je to bio razlog za njen ekstremno kratak boravak u Dauning stritu broj 10? Po njemu SAD bi imale dva motiva da to čuveno „gotovo je“ procuri i uništi Liz Tras: njenu spremnost da rat eskalira i na atomskom planu i njen neoliberalni bojkot Velikog resetovanja.

Na ovakvu pretpostavku možda posebno svetlo baca i ovih dana obelodanjeno saznanje „Vašington posta“ da i pored javno proklamovane nepopustljivosti prema Putinu, Kremlju i Rusiji, Vašington vrši tajni pritisak na Vladimira Zelenskog da Ukrajina signalizora svoju otvorenost za pregovore s Rudijom.

Da li su novinari nemačkog desničarskog KOMPAKT-a bili u pravu i u kojoj meri, vreme će pokazati.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare