Iz Rusije s ljubavlju

Izvor:

Predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, nalazi se u dvonedeljnoj službenoj poseti Rusiji. To je u redovima sektopartije i bratomafije izazvalo paniku, a u redovima “opozicije” tajac, jer se na srpskoj političkoj sceni pojavio čovek kome su vrata Istoka i Zapada jednako otvorena, a izrečeno se poštuje.

Foto: Pokret Oslobođenje

Mediji su preneli vest o tome kako se u Moskvi sprema “plan za rušenje Vučića”. U proteklom periodu Aleksandar Vučić vešto je manevrisao tradicionalnim bratskim sentimentom Srba i Rusa, čime je dobijao znatnu podršku biračkog tela, što mu je dobrodošlo da na političkom planu otvori paralelni front tihog hibridnog rata protiv Rusije u zamenu za “carde blanche” Zapada, uz čiju je pomoć razvio kriminalnu hobotnicu.

Piše: Davor Kalajžić

Po dostupnim saznanjima, “plan za rušenjem”, ne predviđa nikakvo “rušenje”, već uspostavljanje vladavine prava, mirnu tranziciju vlasti u Srbiji i povratak EU integracijama, a sve u slučaju da Aleksandar Vučić, pritisnut teretom izdaje i kriminala, ali i promenjenog mentalnog zdravstvenog stanja, podnese ostavku, ili bude smenjen. U Rusiji je jasno iskazana zabrinutost da taj hipotetički scenario mora proteći prvenstveno mirno, a potom i u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, što je očekivana poruka onih koji su dosledni borci za očuvanje međunarodnog i unutrašnjeg prava.

Interesantna je inicijalna reakcija građana Srbije, koji razumljivo nisu preterano zabrinuti za Vučićevu sudbinu, ali jesu uznemireni mogućnošću da Ivica Dačić, sa svim svojim koferima i bananama, bude privremeni tranzicioni predsednik Srbije. To je pravni fakt sa kojim se Srbija mora saglasiti, a članovi i glasači SPS-a pomiriti, bez obzira na rastuće unutrašnje nezadovoljstvo zbog rastapanja stranke utapanjem u naprednjačku kiselinu. Rusija i dalje smatra Miloševićev SPS partnerom od poverenja, a navodno, upoznati su i ostali ruski “saveznici”, Karić i Popović, dok se “prestolonaslednik” i Nikolić, bude iz zimskog sna.

Po razrađenoj šemi, Vučićeva propagandna mašinerija odmah skače na noge. Zaboravljeni “pištolj džoker” iznenada se probudio iz kome i prisetio da su mu pre onoliko godina, ni manje – ni više nego “strani ambasadori” nagovestili “infarktiranje” Vučića. Bivši zaštitinik građana zaboravio je da je o tome po zakonu odmah morao da obavesti nadležne službe, što je propustio da učini, čime je postao saučesnik u eventualnom pokušaju ubistva predsednika države.

Ova Jankovićeva “otrežnjenost”, zapravo je bila teledirigovana kapisla za razdrmavanje otupelih posmatrača ružičaste stvarnosti, koji posle “Snajpera”, “Prisluškivanja”, “Nevolje” i ostalih svinjarija, ostadoše uskraćeni za novu predstavu balkanskog Kima. Novolansirana afera “Infarkt”, po hitnom postupku guta poruke iz Rusije. Vučić pokazuje sve znake panike. Ulazi u završnu fazu svakog diktatora – ne veruje više nikome i sumnja u svakog. U delirijumu, oglasio se drugi megafon Srbije, Đuka, i najzad rekao ono što cela Srbija zna – da je SNS izdajnička i kriminalna stranka i da ih treba mnoge pohapsiti.

Uspaničeni Vučić ne primećuje da Đukin pravi otklon, pokušavajući da stekne naklonost nekog iz “opozicije”, koju merka već neko vreme. Za to vreme dobro poznata retoričko-nacionalistička žvaka starih radikala i postepeno pretvaranje doskorašnjih ambasadorskih prijatelja u neprijatelje, uz pojačavanje retorike na zaštiti nacionalnih interesa i guslanje o rodoljublju i jedinstvu, skida Vučićevu masku “faktora mira i stabilnosti na Balkanu”. Na pitanje novinara koje ambasade su htele da ga “infarktiraju”, kaže – znam ja koji su. BIA nema pojma o čemu on govori, jer da išta znaju, odavno bi preduzeli kontramere, a ne vadili iz arhive “pištolj džokera” i upumpavali novu aferu da prikriju vesti iz Rusije.

Aleksandar Vučić je postao balkanski teret. Svestan da prvi dan bez vlasti znači prvu noć u pritvoru, grčevito se vraća staroradikalskim podvalama, uz dosoljavanje samožrtvovanjem zarad neizmernog patriotizma. Rusija mu na teret stavlja podrivanje međunarodnog prava i zabijanje noža u leđa sa gaulajterom Šmitom, te Briselskim i Vašingtonskim sporazumima. Miroslav Lajčak je počeo da otvoreno propagira rešenje “nezavisno Kosovo”, čime je prekršio statusno neutralni dijalog, na šta je Vučić morao momentalno da zatraži njegov otpust. Vučić i dalje tera kosovske Srbe da priznaju “nezavisno Kosovo” ,a sa “Srpskom listom” pored domaćeg, kršii i međunarodno pravo. Sva ova dešavanja ozbiljno su zaljuljala Rezoluciju 1244, a to je crvena linija Moskve koju je Vučić prešao.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar