Marija Alimpić: Biće lepo proleće u Bosni, a koliko vidim i kod nas

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen, Pixabay, Agencije

Dok sabiramo rezultate referenduma iz šupljih džakova, sa druge strane našeg paralelnog sveta jedan čovek razmišlja kako da fotelja ostane njegova i samo njegova. Ne pita šta košta. Što je najgore, ne treba mu mnogo da smisli, a ima i ko da mu pomogne.

Piše Marija Alimpić

Kažu da je ON odlučio da ipak ne poseti Korenitu i Rađevinu iako je najavio. Jer ON je seo i razmislio. Zaključio je da je najveća predizborna priča Rio Tinto, ne rudnik nego Rio Tinto. Pa tako je postavljena od strane samih kandidata, nije lud da je menja.

I sad, vrli ON, lako dođe do zaključka: „Ako im izbijem iz ruke glavnu predizbornu priču, šta im ostaje? Duplo golo. Sa Rio Tintom sam se već dogovorio da se malo strpe do izbora, tu je to.“ A oni su rešili da se taman toliko strpe, pa sama Prodanovićka je rekla pojedinim radnicima da se strpe do posle izbora. Istovremeno kažu da su ipak primili devet zaposlenih za stalno i nastavljaju otkup zemljišta nudeći nagrade onima koji nekog ubede da proda imanja.

E sad, oni sa duplo golo bi u ruci imali po još nešto da se nisu krajnje neprincipijelno vezali samo za jednu kompaniju umesto za problem. Čak i oni koji su moratorijum pre Save smislili i dalje idu i pričaju da su protiv iskopavanja.

Kažu još da je ON rešio da Vlada, možda čak i do kraja ove nedelje poništi Uredbu kojom je usvojen Prostorni plan područja posebne namene. Da li sa moratorijumom ili bez, to još ne znamo. Ali, ako bude sa moratorijumom onda znamo da je predlagač ne samo sredio predizbornu kampanju NJEMU, nego je i kompaniji učinio uslugu da se zaboravi na Studiju procene uticaja na životnu sredinu.

Tu ON zaključi: „Uh, sad ne moram da idem u Korenitu i deset rađevskih sela.“ Još i uštedeo čovek. Jer je „pametan“, a što on da drži reč kad je ne drže ni oni koji njega pozivaju da dođe. Tih što drže reči kad nemaju šta drugo ionako imamo celog jednog.

Ima tu još prednosti, zaobići će bar malo tu neugodnu Žalbu po Bernskoj, od koje nećemo nikad odustati, jer upravo bi odluka po ovoj Žalbi anulirala sve njihove marifetluke i skrivene podlosti kad je u pitanju bacanje prašine u oči.

Sad, kad dođe do poništavanja Uredbe, što je neminovno jer izbori, a rekla je i Ane danas isto što i naš izvor, podsećamo da je to tek jedan u nizu naših zahteva.

Kad smo već kod Ane, pa lepo su nam rekli da ima još zainteresovanih kompanija.

Ih, ko je blesav da ne tvrdi pazar kad može.

Da li ukidanje Uredbe znači vraćanje prenamenjenog zemljišta u prvobitnu svrhu (iz građevinskog u poljoprivredno i šumsko)?

Ako ne, onda je sve ovo samo jeftina farsa za naivni narod.

Podsećamo da hoćemo odgovornost, materijalnu i krivičnu svih lica umešanih u ovo. Ne može to sad tako, puj-pike ne važi. A kad se zakon kršio važilo je, je li?

Ko je zloupotrebio položaj i još 2016. ilegalno stavio rudnik litijuma u Prostorni plan Republike Srbije?
E to da se istraži. Još kako.

Hoćemo i da se sačuva SRBIJA, ne samo poništi jedno papirče. Šta je sa ostalim ugroženim područjima?
Šta je sa otrovanim ljudima, sa uništenom Prirodom? Ko će to da plati?

Nećemo da živimo u zemlji rudnika i jalovišta, ne samo da kuvamo sikterušu jednoj kompaniji.

Hoćemo nazad naše pravo na planiranje budućnosti, ne da nam neko produžava agoniju. Ni na 1 dan, a ne na 20 godina!

Jednu Manojlović smo već vijali po ulicama Loznice. (Milena Manojlović Knežević)

Ni Rohana nismo zaboravili, njemu ćemo posebno da se odužimo.

I Bošnjakoviću hvala, ujedinio je narod u Bosni brže i bolje od bilo koje međunarodne organizacije.

Biće lepo proleće u Bosni, a koliko vidim i kod nas.

Dok traje predizborno nadmudrivanje, kroz lozničku čaršiju se tek sramežljivo šapuće da je mučeni Vidoje kome drugari iz nazovi opozicije uveliko spremaju odstupnicu, ugostio britanske i američke zvaničnike.

Marija Alimpić
Zaštitimo Jadar i Rađevinu

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare