O težini detinje suze: “Drhtaji uplašenog, mučenog deteta iz voza zatresli su planine.”

Izvor:
Politički.rs, Foto: Ilustracija

Pakistanski atomski naučnik Abdul Kadir Kan je proglašen nacionalnim herojem jer je svoju zemlju učinio prvom islamskom nuklearnom silom na svetu, a Zapad ga je smatrao opasnim odmetnikom odgovornim za krijumčarenje tehnologije. Optuživan je za ilegalnu razmenu nuklearne tehnologije s Iranom, Libijom i Severnom Korejom. Godinama je bio u kućnom pritvoru u svojoj u kući u Islamabadu. Umro je 10. oktovra 2021.

O njemu piše Danko B. Marin u tekstu ALLAHU AKBAR DVADESETOG VEKA U POSLANICI RIMLJANIMA

Britanska Indija nenasilnim gandizmom osvaja slobodu od kolonizatora. Na žalost i samog Gandija nezavisnost od kolonizatora potpisuje se osnivanjem dve nove države, pečati kolektivnim zlodelima ,,oslobođenih“ nacionalnih kolektiviteta i neizbrojanim zločinima lokalnih bandi i pojedinaca.

Roditelji jednog dečaka rođenog u Bopalu ostaju u staroj ali novoj državi, dečaka šalju u od nove – noviju državu.

Šesnaestogodišnjak na putu u mladićstvo putuje vozom i ne zna da li će se putovnje završiti pre cilja – ubistvom: njegovim ubistvom. Ipak za život ima veće šanse od roditelja ostalih u Indiji. Hindusi maltretiraju u vozu njegove saputnike iz rodnog Bopala. Mora da se preda zlato. Dečaku uzimaju olovku. Putnici su dobro prošli. Oslobođene od zločina, razne bande Indijaca ubijaju uz pljačku ,,neadekvatne,“ kao i novoidentitetski Pakistanci – svuda na teritoriji bivše Britanske Indije.

Novom olovkom, olovkama – stare nema, oteta je u vozu Abdul Kadir Kan se uspešno školuje.

Mladi fakultetlija umesto udobnosti izborene u Pakistanu ide u zapadnu avanturu školskog usavršavanja. Podeljeni Berlin mesto je njegovog spajanja sa budućom bračnom ženom. Zapadna Evropa Abdulova je druga kuća. Do duše, druga kuća mu je i Pakistan u koji je mlad izbegao. Vrata evropskog obilja, mnogo obilatijeg od pakistanskog široko su mu otvorena. Nebo je granica do ratom formiranja novih granica. Istočni Pakistan se odvojio od zapadnog dela formirajući novu državu Bangladeš. Reke izbeglica, hoće li se rat proširiti?

Naučni radnik, doktor metalurgije Abdul Kadir Kan ovog puta putuje udobno od zapada ka istoku… Ko zna koliko je olovčica promenio kao stub pakistanskog nuklearnog programa dok tehničar nije pokrenuo nuklearne eksplozije uz: ,,ALLAHU AKBAR!“

Drhtaji uplašenog, mučenog deteta iz voza zatresli su planine.

Poslanica apostola Pavla Rimljanima nastala je davno pre navedenih državnih podela, pre Muhameda i muhamedanstva – zagrmela je krajem drugog milenijuma nove ere.

Moja je osveta, ja ću uzvratiti, govori Gospod u njoj i o težini detinje suze: viđene ili neviđene.

Autor: Danko B. Marin
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare