Perić: Amerikanci uključili opciju za ZGRAŽAVANJE kod moralno tupih i nesposobnih za kritičko razmišljanje

Izvor:
Facebook/ Mile Perić, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Podsećam sve nas na veoma visoke brojke civilnih žrtava u tzv. Trećem iračkom ratu (2003-2011). Više od stotinu hiljada! A to je bio samo jedan u dugom nizu od oko 100 ratova i oružanih intervencija SAD od drugog svetskog rata na ovamo. Svi danas znamo o lažnim razlozima otpočinjanja agresije na Irak, o američkim i britanskim falsifikatima i izgovorima, o navodnoj pretnji oružjem za masovno uništenje – koje nije postojalo i nikada nije nađeno. Radilo se o nafti, a ne o visokim principima i strahu za svoju bezbednost. Uvek se radi o nafti ili nečem drugom vrednom međudržavne grabeži i nasilja.

Piše Mile Perić, Foto: Printscreen/ YouTube RTV Marš HD Valjevo

Tokom prva dva meseca američke invazije, podržane od koalicije 48 država, ubijeno je 7.500 iračkih civila, a ukupno je bilo 400.000 do 600.000 ubijenih civila tokom svih osam godina, tako kažu neke ozbiljno dokumentovane procene. Pogledajte izvore na Vikipediji.

Američki Asošijeted Pres, tradicionalno naklonjen američkim vlastima, kaže da je ubijeno oko 110.000 iračkih civila. Neka bude ”samo” 110.000. I pomenutih 110.000 je sa one strane dobra, morala i humanosti, duboko je u sferi ratnih zločina.

Mislite li da su zbog tih 110.000 ubijenih iračkih civila protestovali američki saveznici, da su se zgražavale zemlje NATO i EU, da je radi prekida masakra civila od strane Amerikanaca sazivana skupština UN, da su uvedene ekonomske sankcije, ograničeno letenje amričkim civilnim avionima, da su zabranjeni njihovi mediji u drugim državama, da su im sportisti i mačke izbacivani iz takmičenja, da je američkim umetnicima zabranjivano da nastupaju, da su Tojota i Samsung zabranili prodaju u SAD? Itd.

Ma ništa. Zašto? Mogu da nagađam.

Jer su, možda, ubijeni Iračani manje vredni ljudi – tamnoputi, muslimani, prljavi, slabo obrazovani, siromašni i nekulturni – gledano iz ugla Zapada ili WASP-ovaca? Ili su, možda, Amerikanci vredniji od drugih, civilizacijski superiorni, hrišćanski ubermenši kojima je ekskluzivno dozvoljeno ono što svim drugim nacijama na planeti nije, pa i da u jednoj zemlji ubiju stotinu hiljada civila radi ostvarenja svoje politike? Sto hiljada. Civila, ne iračkih vojnika. Uz ćutnju cele planete.

Ubijanje više od stotinu hiljada iračkih civila bilo bi nemoguće bez hipokrizije i konformizma američkih saveznika, bezdušnosti svetskih političara i neprofesionalnosti mejnstrim medija, bez njihovog neiskrenog i krajnje licemernog zastupanja međunarodnog prava, etičkih principa, vrednosti humanizma, slobode i ljudskih prava.

I, bez još nečeg, a tiče se svih nas koji učestvujemo u čitanju ovih redova: bez masovne nesposobnosti za kritičko mišljenje, ako ne i moralne tuposti svih onih koji su onda podržavali geopolitiku SAD, koji je i danas podržavaju. I koji se danas zgražavaju zbog Rusa. Zgražavaju se, normalno. Čim su im Amerikanci telekomandom, preko korporativnih masmedija, uključili opciju za Zgražavanje. Prethodnih godina su je držali u položaju OFF.

Mile Perić

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dušan
Dušan
1 godina pre

Svaka čast, Periću. Samo činjence.