Predrag Vučinić: Ko je u zabludi narod ili patrijarh?

Izvor:
Politički.rs

Saveti njegove svetosti

U Srbiji je godinama, a i vekovima običaj da prost narod kada mu nešto nije baš jasno, za objašnjenje pita svog sveštenika. Po neko ima i tu sreću da poznaje vladiku pa onda savet ili mišljenje može da dobije od još kompententnije osobe, a oni najređi su prilivigovani da lično znaju i Patrijarha i da saznaju ono što ih muči od najmudrijeg među nama.

Naša generacija ima tu sreću i privilegiju da postoji internet i društvene mreže tako da sada možemo da odgovore (on line) nađemo od sveštenika, monaha, vladika, a od skoro i lično partrijarha srpskog Porfirija. Voleo bih da prenesem kako sam profitirao od toga već više puta, zahvaljujući Patrijarhu i njegovoj prisutnosti na mediju shvatim da sam često u zabludi ili možda i da me sotona kuša, ali patrijarh me nekoliko puta svojim savetima spasao, hvala mu.

Prvo sam gledajući opšte oduševljenje srpskog roda filmom „Toma“, prepuni bioskopi, odlične kritike, hvalospevi … pomislio da nam je narod „poludeo“. Pade mi na pamet (moguće đavo iskušava) da je sramota da u prvoslavnom narodu veličanje, ma koliko on bio na svoj način simpatičan, lika koji nije mario za porodicu, odao se grehovima pijančenja, kocke, potpuno bludnom životu. Baš sve što nas roditelji učiše (a i sveštenici) da je grešno na njega se lepilo. A onda se na medijima javio patrijarh srpski koji je film pohvalio i preporučio za gledanje uz ocenu da je „romantičan“. I tu me patrijarh spasi od mojih grešnih misli i zastranjivanja i shvatim da sam namćor koji samo traži neke zamerke, ali ovoga me je puta od zastranjivanja spasao parijarh lično.

Onda novo oduševljenje srpsko roda zato što će umetnica Konstrakra svojim nastupom i pesmom da predstavlja na evropskom festivalu, omiljenom kod homoseksualaca, a na kojem je već jedom domaća lezbejka pobedila. Opet meni budi taj namćoluk i u predstavi Konstrakte vidim sve simbole satanizma i rituala. Onda umetnica izjavljuje da je ponosna što je neki upoređuju sa Mariniom Abramovič, a dodala je da bi joj bila velika čast da joj u scenografiji za takmičenje pomogne Marina lično. Što se gospođe Abramovič tiče mislim da je pošteno što ona svoj satanizam ne krije već ga otvoreno sa isticanjem svih simbola propagira. Ali opet me iz greha spašava patrijarh. On prima u patrijaršiji u audijenciju Konstraktu, razmenjuju i prigodne poklone i on joj želi uspeh na takmičenju i da na ponos svih nas predstavlja Srbiju. Hvala patrijarhu još jednom me spasao od grešnih zaključaka.

A sada me valjda opet đavo natera da pročitam (sada shvatam jeretičku) knjigu Dr profesora Vladimira Dimitrijevića o povezanosti roken rola i satanizma. U toj knjizi autor izričito i konkretno objašnjava vezanost grupe Led Cepelin i osnivača satanske crkve Alijestera Kroulija. I pomračenog uma od čitanja te knjige pomislim da su satanisti regrutovali ovu grupu da svojim pesmama prenosi satanističke poruke. Ali još jednom stiže mi spas od patrijarha koji javno objašnjava da mu je baš ta neopravdano optužena grupa njemu omiljena i da je ostavila na njega neizbrisivi uticaj. Spašen sam još jednom.

I pored svega onaj namćor u meni ne miruje. Sada me muče crne misli da nam u septembru sprema u prestonom Beogradu festival koji bih najkraće nazvao „Dani Sodome i Gomore“. Hiljade bludnika iz cele Evrope dolaze nam da sedam dana orgijaju beogradskim ulicama i trgovima. Sada, već po malo i poduže, čekam Patrijarha da se javi, ali on mudro ćuti, valjda ovo nije nešto čime bi on trebalo da se bavi.

Ajde, molim te patrijarhu srpski, progovori i kaži ne samo meni rabu Božijem nego i ovom napaćenom srpskom narodu, tvojoj pastvi, onima kojima si duhovni vođa da li su ovi koji nam u organizacije države dolaze u svojoj nastranosti grešni ili nisu? Ako nisu da ih dočekamo domaćinski kako to naš narod ume. Da im uštedimo para mogle bi srpske porodice na na tih dana u svojim domovima prime ove ljude, da im se i deca sa njima druže, pa da i na Paradu odemo svi zajedno. Ako je možda ovo što nam se sprema masovno orgijanje belosvetskih bludnika, a šta onda. Ako je Bog spržio ognjem zbog bludništva gradove Sodomu i Gomoru, a šta onda da očekuje naš Beograd?

Pre neki dan se patrijarh povodom problematične situacije u svetu i regionu sastao sa predsednicima Republike Srbije i Republike Srpske. U obraćanju posle ovog sastanka istakao je da je insistirao kod predsednika Srbije da se bolje organizuje Veronauka u školama … A o pederima, pritiscima da priznamo Kosovo, diskriminaciji Srba u Hrvatskoj, Bosni, Severnoj Makedoniji, ratu u Ukrajini, divljanju Vartolomeja – NIŠTA!

Bajaga se rastao od svoje dugogodišnje supruge, Novak Đoković neće da nastupi na Amerikan openu, očekujemo ovih dana da nam to Porfirije objasni, da ne živimo u neznanju.

Autor: Predrag Vučinić

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare