“U čemu je greh Stranke slobode i pravde, šta smo mi to poremetili?”

Izvor:
Politički.rs, Foto: nova.rs, Instagram

“U čemu je greh Stranke slobode i pravde, šta smo mi to poremetili?”

 

Ova po Srbiju suštinska pitanja postavio je 15. maja 2022. Borko Stefanović u emisiji “Utisak nedelje”.

Piše prof. Davor Kalajžić

SSP nije počinio nikakav greh i ništa nije poremetio. Tektonske poremećaje po Srbiju napravio je lično Dragan Đilas.

On je novembra 2021. otišao u Vašington i tamo sa Eskobarom dogovorio okvirne smernice onoga što će potom uslediti na izborima u Srbiji. Iz Eskobarovog okruženja odmah je doprla srž dogovora – izađi na izbore i dobićeš skupštinske fotelje i Beograd. Nošen ovim, Đilas je iz Vašingtona slavodobitno izjavio: „Ja sam siguran da ćemo pobediti na izborima u Beogradu i da će rezultati na parlamentarnim izborima biti mnogo drugačiji nego što mnogi danas i u Srbiji i svetu misle da će biti i siguran sam da pravi kandidat ima šanse da pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima”.

Ništa od toga nije se ostvarilo, već baš onako kako je Eskobar to dizajnirao, a sve u korist Vučiću, kome je jedino izlazak opozicije na izbore mogao da udahne novi život, koji će, pokazuje se, doneti razaranje srpskog nacionalnog bića i životnih resursa, kako Srbiji, tako i srpskom korpusu u okruženju, što jeste američki strateški cilj.

Đilas je prvo udario na najjačeg „koalicionog“ partnera, Vuka Jeremića, koga je na Vučićevu ogromnu radost, žestoko ošamario izvlačenjem zeca iz šešira, Zdravka Ponoša. Ini je bio sve drugo samo ne „pravi kandidat“, zapravo isceđena krpa. Jeremić je progutao knedlu, jer mu je Ponoša bilo i previše. Na kraju, Ponoš je zasluženo potrošen i šutnut. Odličan primer kako Đilas neguje ljudske resurse i kako radi u korist Vučićeve pobede.

Što se Beograda tiče i tu je propao Đilasov koncept. Iako je na gradske izbore izašlo više nego li je Đilas projektovao kao dovoljno, izbore je izgubio, jer ih matematički nije dobio. Ovo je vešto iskoristio Vučić i brže-bolje ponudio fol pata karte Đilasu, koji je otrčao po lažu na kanabetu. Šta su mu na to rekla onomad uplakana i rastresena deca, ne znamo, ali znamo šta je rekao ostatak opozicije i građani – izdaja!

A evo i zašto: „Ti si Aleksandre Vučiću kreten bre, bolesnik jedan. Odgovaraćeš za ovo kad-tad, ja ti garantujem“. A onda, kanabe preokret: „Vučić je predsednik svih građana“. Pa, zaključite sami…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ponovljeni beogradski izbori bili bi idealni da pokažu Đilasu koliku je štetu napravio Srbiji – doživeo bi glasački fijasko, mada ne isključujem mogućnost da Vučić naloži svojima da glasaju za Đilasa, jer mu je ovaj tako srozan izuzetno koristan.

Kao ni Vučiću, ni Đilasu zakoni i vladavina prava ništa ne znače. Da znače, ne bi izlazio na protivustavne i nezakonite izbore, za koje se znalo, a kasnije i pokazalo, da su unapred pokradeni. Otići na kanabe dok još nema zvaničnih zakonskih rezultata i krenuti u piljarsko cenkanje je znak nezasite pohlepe. Potpuno je protivzakonito dogovarati o raspisivanju novih izbora još dok ni stari nisu okončani. To je suštinski pokazatelj da se Đilasu ne sme dati vlast u ruke jer je isti Vučić. Marinikina preletanja i blam sa Srebrenicom, afera potrošeni Ponoš, bakljada i „Đilasu lopove“, pokazuju da je SSP novi Vučićev SPS. Đilas i ekipa su se već uživeli u ulogu, pa krenuli da igraju i pevaju po Vučićevim taktovima; EU, sankcije, NATO, Kosovo. Pa kakva je to „opozicija“ koja priča i radi isto što i Vučić?

EU integracije su jasno opredeljene moranjem Srbije da prizna „Kosovo*“. Uvođenje sankcija Rusiji neće nas uvesti u EU, ali hoće dovesti Srbiju na ivicu građanskog rata. Ulazak u NATO preusmeriće barem jednu rusku nuklearnu glavu na Beograd. I Harčenko je već izgubio živce – „Rusija takvo opredeljenje Beograda (prim. autora – uvođenje sankcija) ne bi smatrala prijateljskim korakom“.

U međuvremenu i veoma uznemireni Dačić se uključio u uvlakačku trku. Pre neki dan je širom otvorio gudi i srce američkoj diversifikaciji, pa je tako Srbija ponovo dobila tri jahača apokalipse, a Zapad verne sluge; Vučića, Đilasa i Dačića.

Nema dileme da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, ući u NATO i odreći se AP KiM, ali na kraju neće ući u EU. Pride, ima šanse da će biti teritorijalno dalje razvaljivana, od Preševa i Pazara do Subotice i Horgoša. Kako EU, NATO i Zapad troše naivne, ali veoma pohlepne budale, vidimo na primeru Ukrajine.

A svega toga ne bi bilo da je Đilas bojkotovao izbore i time Vučiću u potpunosti oduzeo legalitet i legitimitet. To bi povuklo i ostatak opozije u taj kamp i oslobodilo Srbiju od mafije i izdaje. Ovako, ulaskom u protivustavni i nezakoniti parlament, opozicija se transformisala u Vučićevu paraopoziciju i petu kolonu neprijateljskog Zapada, a narodu je zadat odlučujući udar beznađa i apatije.

U tome je Stefanoviću, greh i poremećaj! Potpuno ste demoralisali narod i gurnuli Srbiju u nove Nevolje. Spremate se, zajedno sa njim, da nam oranice pretvorite u jalovišta, pitku vodu u kanalizaciju, vazduh u metan, a pelene u fensericu. Za šaku dolara.

Prof. Davor Kalajžić

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare