Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“: ČIJI JE “SRPSKI” PATRIJARH??

Čiji je „srpski“ patrijarh?

Pitanje za milijardu dolara. Bili smo ubeđeni da je odgovor jednostavan. Naravno, naš, srpski, bez da dobijemo i jedan jedini dolar. Ipak, da li je baš tako? Rizikujemo da se posle ovog uvoda na nas sruči lavina gneva, ali ne od patrijarha koji će, ako je naš, prekinuti ćutanje i obratiti se i nama i vaskolikom srpstvu.

Napade očekujemo od tzv. „branitelja“ SPC, pa i samog patrijarha, jer ko smo mi: protivnici projekta „Jadar“, Linglonga, zajačke dušegubke, krupanjske spalionice, borske kataklizme… Mi smo samo Božije sluge i nesumnjivi vernici SPC.

 

Već posle protesta, koji je udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ održalo u Loznici 29.7.2021, jedan od lozničkih sveštenika, prezviter Miloš Petrović, nas je prozvao i nazvao, i to posle liturgije, „sektašima i teroristima“. A zašto? Zato što smo na protestu izjavili transparent: „Crkvo naša, zašto ćutiš dok zveri kolju tvoje stado?“, koji je od učesnika protesta odlično primljen, pre svega od strane vernika. Eto, to je zasmetalo, kao i naša iskrena borba protiv projekta „Jadar“ i Rio Tinta. Svešteniku Milošu, sivoj eminenciji crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici i kliriku liberalnih crkvenih shvatanja, naprotiv, nije zasmetalo nijedno zlo niti izdajstvo od vlastodržaca Srbije. Mnogima stvarno nikad neće biti jasno zašto neki službenici-sveštenici SPC sebe poistovećuju sa istom misleći da su oni sami po sebi institucija.

Zašto posumnjasmo da je patrijarh današnji i srpski? Evo zašto: napisali smo našem patrijarhu srpskom dva pisma (polovinom jula i avgusta ove godine) da se izjasni po pitanju otvaranja rudnika u Jadru, ali od patrijarha dobismo samo muk. A bili smo ubeđeni da ćemo biti udostojeni odgovora, bilo kakvog. Molbe naše bile su da se oglasi i da ne oćuti nesreću koja se nadvila nad Rađevinom, Jadrom, Borom, Zrenjaninom i vaskolikim srpstvom. U našim molbama nije bilo ni politike ni ekonomije, samo vapaj za opstankom.

Aleksandar Vučić i njegov duhovnik Porfirije

Obavešteni smo da su se našem patrijarhu posle nas obratili i građani Zrenjanina, akademici i veći broj intelektualaca, sa sličnim molbama. Ali od patrijarha samo ćutanje i ćutanje.

Patrijarše srpski, a kome ćete se obraćati, u ovo zlo vreme, ako ne svom narodu? Otišli ste na Egzit da blagoslovite tu nakaradu od nazovi festivala. Da li je zbilja tamo izlaz za srpsku omladinu, ako svi znamo kakvom se „ikonografijom“ okitio taj nazovi festival i šta znače podignute ruke omamljenih posetilaca sa sotoninim znakom?

Osveštaste zadužbinu izvesnog Palme iz Jagodine (prave palme su one koje rastu pored mora). Krštavate unuke vlastodržaca ove naše Stradije dok se po tabloidima spočitava pokršatavanje dece čiji roditelji o tome nisu ni bili obavešteni.

Primate vaterpoliste, košarkaše itd, čak i Miloradu Vučeliću, komunisti i ateisti, dadoste visoko crkveno odlikovanje orden Svetog Save Kako objašnjavate, pobogu, patrijarše naš, čime ga on to zasluži? Da li time što često voli da pozira iza velikog portreta njegovog idola, revolucionara Če Gevare? Da li se pitate da li beogradska patrijaršija na čijem ste čelu, nikada nećemo reći Srpska Pravoslavna Crkva, kako je govorio sveti Justin Ćelijski, može mirne savesti i čistog obraza izađi pred najvećeg i najsvetijeg Srbina Svetog Savu?

Niste našli vremena, kao što smo Vas molili u pismu, da nas primite u goste da porazgovaramo o problemu projekta „Jadar“, ali ste zato 2016. godine pohrlili u Asizi na jubilarni 30. jeretički molitveno-mirovni susret, gde ste kao mitropolit i izaslanik Svetog Arhijerejskog Sinoda održali izlaganje na temu „Molitva i koreni mira”. Tom prilikom ste ushićeno i radosno ljubili ruku rimskom papi i klanjali mu se do zemlje, čime ste osramotili Srpsku Pravoslavnu Crkvu i naš narod.

Printscreen

Znamo, a to zna i cela Srbija, da ste upoznati sa projektom „Jadar“, i da će on, ako se ostvari, uništiti ne samo Rađevinu i Jadar, već i Valjevo, Divce, Ub, Ljig, Mionicu, Pranjane, Jagodina i tako sve do Vranja, dok se u Krupnju otvara spalionica medicinskog i drugog otpada iz uvoza.

Nezvanično smo saznali iz patrijaršije da Vi ne smatrate da je projekat „Jadar“ duhovno, već ekonomsko pitanje. Da li znate da se drevna bogomolja u Gornjim Nedeljicama, podignuta pre 315 godina, posvećena svetom velikomučeniku Georgiju, kao i grobovi oko crkve, nalaze na obodu planiranog rudničkog komlpeksa? Ugrožena je zadužbina Sv. kralja Dragutina iz 13. veka manastir Tronoša i niz drugih svetinja. Projekat „Jadar“ itekako bi trebalo da se tiče i Vas i ostalih vladika, pošto će nam Rio Tinto uzeti 11% teritorije Srbije, kada se pored Jadra i Rađevine uračunaju sve teritorije na kojima se planiraju istraživanja i ekpsloatacija litijuma, što će dovesti do egzodusa stanovništva i uništenja životne sredine.

Foto: Alo!

Znamo da znate da će Velika Britanija, SAD, Nemačka i drugi konačno rešiti srpsko pitanje, koje pokušavaju da reše još od Berlinskog kongresa 1878. i postupiti prema nama isto kao onomad prema nedužnim australijskim Aboridžinima i severnoameričkim Indijancima.

Eto, ti naši, kako kaže naš vođa, „prijatelji“, nisu mogli da to urade ni 1914. ni 1941. ni 1999, ali sad im se pružila prilika, a sve uz pomoć srpskih vlastodržaca. A vi ćutite, patrijarše naš srpski, i ćutite. Eto, zašto se uvukla sumnja u nas, pa se pitamo čiji je srpski patrijarh. Sigurno znate, patrijarše naš, da se ovih dana u svim elektronskim medijima Srbije prikazuje gebelsovski spot Rio Tinta, a u pisanim medijima se oglašavaju hvalospevi o „blagostanju“ koje će nam doneti projekat „Jadar“. Poziva nas Rio Tinto, uz blagoslov srpskih vlastodržaca, da spasavamo svet tako što ćemo stati pristati na kolektivno nestajanje.

Pitamo Vas, da li ovi suludi projekti domaćih izdajnika i stranih korporacija poput Rio Tinta, Ziđina, Linglonga imaju Vaš blagoslov? Ako im niste dali blagoslov, a ćutite, nije li to isto? Mi smo očekivali od Vas da dobijemo blagoslov za borbu protiv zla koje se urušilo na Srbiju i da budete prvi na braniku svoje vere i otečestva, kao što su radili Vaši prethodnici na tronu Svetog Save i mnoge vladike i sveštenici. Prisetimo se samo ne tako davne konkordatske borbe 1937. godine, kada je Srpska Pravoslavna Crkva na čelu sa patrijarhom Varnavom, Sv. vladikom Nikolajem i vladikom šabačkim Simeonom uspela u nameri da pokrene dotad neobavešten i pasivan narod i opredeli ga na svoju stranu, što je rezultiralo da se posle silnih protesta i krvavih glava onemogući konkordat sa Vatikanom.

Protest ispred SO Loznica

Srpski patrijarše, narod Vas čeka i ište Vaš blagoslov da se aktivno uključite u borbu protiv sveopšteg zla koje je snašlo našu državu: otimanja vekovnih teritorija, nametanja Novog svetskog poretka, obavezne vakcinacije, LGBT agende, ekumenizma, apostasije, abortusa, pada nataliteta, uništenja životne sredine, rasprodaje domaćih resursa, migranata, otimanje dece od bioloških roditelja itd… Dokažite delima da ste dostojni trona Svetog Save!

Na Pokrov Presvete Bogorodice, leta Gospodnjeg 2021.

Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare