Akademik Kostić: Ambasada SAD nas POTCENJUJE i medijski DRESIRA, uče nas da nam je naša istorija suvišna i da nas ometa. Reči bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, navode kao misao velikog Pekića

Akademik Kostić: Ambasada SAD nas POTCENJUJE i medijski DRESIRA, uče nas da nam je naša istorija suvišna i da nas ometa. Reči bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, navode kao misao velikog Pekića

NEDELjAMA se na televiziji prikazuje spot američke ambasade u kome su neadekvatno upotrebljene rečenice našeg velikog i dragog člana, akademika Borislava Pekića.

Istina, to je samo jedan od niza sličnih priloga koji izgleda imaju cilj da nas ubede u ono što odavno znamo da smo i mi svet. Čudno je da su autori spota tu samosvest, koja nema potrebe za daljim pospešivanjem, prenebregli.

Ovo je za Novosti rekao akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, reagujući na poslednju u nizu reklama američke ambasade u Srbiji “Vi ste svet”, u kojoj je citat jednog od Pekićevih književnih junaka pripisan samom Pekiću.

Naime, u reklami je citat Konrada Rutovskog, junaka iz romana “Kako upokojiti vampira”, bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, naveden kao misao velikog Pekića:

“Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo.”

Sam Pekić o prošlosti je, međutim, govorio ovako:

“Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna… Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo.”

Akademik Kostić dalje ističe:

– Moj lični i, sasvim moguće, subjektivni utisak je izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje. Štaviše, čini mi se da se radi o istoj priči iz dva dela. Kao svedok pre 20 godina u suštini banalnog i surovog zločina, “bombardovanja u ime humanosti”, u sećanje mi dolazi prvi deo te priče, u kome je bilo neophodno stvarati negativan odnos prema onima koji će biti bombardovani. Bilo bi pogrešno pomisliti da negiram ijedan zločin koji su počinili moji etnički zemljaci. U drugom delu, čini mi se, iste priče dobronamerno nam se poručuje da je “dosta s tom istorijom”, koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici.

NISAM NAKLONjEN NIJEDNOJ SILI

– OVIH dana imao sam zadovoljstvo da naletim na misli Dijega Fuzara (“Misliti drugačije”) koji smatra da tvrdnje poput ove iz reklame američke ambasade služe da bi se “narodi, društva i pojedinci uverili da im ne treba drugi svet osim postojećeg” (dodao bih, onog koji im nude) i da budu sigurni da ova realnost iscrpljuje sve mogućnosti – kaže akademik Vladimir Kostić. – Moguće je da sam star, umoran i preosetljiv, ali svakako znam da nisam ni protiv, niti posebno naklonjen bilo kojoj sili koja se naginje nad ovu našu ubogu balkansku šćućurenost! Kao što i nekako odavno znam: nema dobronamernosti i saradnje bez poštovanja!

Izvor: Novosti, Foto: Ambasada SAD, Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare