Alimpić: Još jedna kompanija sa dozvolama za istraživanje litijuma! ĆERKA ILI SIN RIO TINTA?

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva

ĆERKA ILI SIN RIO TINTA?

VOLT RESOURCES nova je zvezda na investitorskom nebu Srbije.

Ova kompanija vlasnik je TRI istražne dozvole za Jadar sever, Ljig i Petlovaču (ili čak možda i Petkovicu) i to kao deo šire strategije u cilju pozicioniranja ove kompanije kao snabdevača sirovinama potrebnim za električne baterije.

Dozvola za Jadar sever nalazi se odmah pored istražnog basena Rio Tinta i kompanije najavljuje da će ceo basen Jadra biti u vlasništvu samo Asena Investments koja je zapravo dobila pravo na tri dozvole i naravno Rio Tinto.

Prvi istražni radovi se očekuju u trećem kvartalu 2022.

Sve tri dozvole zajedno okupiraju područje površine 291 km² u području koje se nalazi zapadno i jugo-zapadno od Beograda.

I JADAR SEVER površine 98,75 km² nalazi se 10-25 km zapadno od Šapca.

II PETLOVAČA (a moguće da slučajno ili namerno misle na Petkovicu) površine 99,65km²

III LJIG dozvola koja pokriva 92,31 km²

Po izveštaju od 18. novembra 2021. ova kompanija dobija potpuno vlasništvo nad srpskom firmom Asena Investments d.o.o. Beograd-Stari grad koja ima pravo na pomenute dozvole.

I tu se primenjuje stari dobri običaj stranih rudarskih kompanija u Srbiji, zavaravanje tragova iz mnogo razloga a često da bi zaturili trag do „naših“ ljudi koji svesrdno učestvuju u preprodaji i izdaji zemlje trgujući istražnim dozvolama i naravno da se ili skrene pažnja sa njihove konekcije sa velikim i poznatim kompanijama ili da se priča jednostavno razvodni. Neretko se ovakvim potezima velike kompanije osiguravaju.

Ne pominje se ovde samo Asena Investments d.o.o. već i ROPA INVESTMENTS (GIBRALTAR) kao vlasnik jedne firme.
Pa tako recimo, dozvolu Petlovača/Petkovica dobila je firma Edelweiss Mineral Exploration (EME) – kompanija pod kontrolom prodavca a koja se rado slaže da svoju dozvolu prenese Aseni koju onda Volt dobija uz kupovinu Asene.

Dozvolu izdejstvovao čovek po imenu JOVAN GRUBIN (poznato prezime?) koji se vrti po rudarskim kompanijama kao na ringišpilu ispunjavajući želje.

Međutim, onaj ko je zapravo Voltu obezbedio licence se zove Rohan Patnaik. Čovek koji je nekako uspeo da dobije srpsko državljanstvo. To možda i nije tako loše. Kad se svi pohvataju, može se i njemu ovde suditi.

Završetak kupoprodajne transakcije između Asene i Volta zakazan je za 17.12.2021.

Asimve Kabunga, Australijanac tanzanijskog porekla i predsedavajući kompanije Volt ocenjuje da je transkacija Asena odlična perpsektiva za još neistražena područja u Srbiji posebno obraćajući pažnju na dobar položaj zemlje (naše dabome) u Evropi koja je relativno blizu američkom tržištu, dok direktor Trevor Metjuz dodaje da je već potvrđeno da na području ima litijuma i borata.

U svom izveštaju kompanija navodi odlične uslove za podsticaj rudarenje u Srbiji jer je Vlada Republike Srbije posvećena stimulaciji stranih rudarskih kompanija navodeći da je su 30 od 70 kompanija koje istražuju strane (i više kad se uzme u obzir da su ono što se zove srpske kompanije samo podružnice stranih firmi). Naš Zakon o rudarstvu je posebno pohvaljen.

***

Ne samo da Rio Tinto nije jedini problem, čak nije ni najveći.
Najveći problem su naši korumpirani političari i tzv. stručna lica koja raspolažu informacijama od strateškog značaja za zemlju.

P.S. Obratite pažnju na to da Srbiju prikazuju bez Kosova i Metohije.

Alimpić: Još jedna kompanija sa dozvolama za istraživanje litijuma! ĆERKA ILI SIN RIO TINTA?

Maria Alimpić, Zaštitimo Jadar i Rađevinu

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar