BRIKS uporište novog svetskog poretka i čuvar multilateralnog ustrojstva

Izvor:
Sputnjik, Foto: Wikimedia, YouTube

BRIKS poseduje sve što je potrebno da postane jedno od uporišta nove konfiguracije svetskog poretka i čuvar multilateralnog ustrojstva, smatra predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

– Dešava se objektivan proces evolucije međunarodnih odnosa. Unipolarnost i hegemonija, koje Zapad vekovima veštački podržava, odlaze u prošlost. Zamenjuje ih multilateralna saradnja država, njihov slobodan i suveren razvoj – rekla je Matvijenko govoreći na osmom zasedanju Parlamentarnog foruma BRIKS-a.

Prema njenom mišljenju, bez preterivanja došlo je „sudbonosno vreme” kada države moraju čvrsto da brane pravo na sprovođenje samostalne spoljne i unutrašnje politike, pravo da biraju sopstveni put razvoja.

– I u tom kretanju ka efikasnoj i istinskoj multipolarnosti neće nas zaustaviti nikakva lukavstva takozvanog kolektivnog Zapada – naglasila je ona.

Wikimedia Commons

Među tim lukavstvima su nametanje koncepta „svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, kojim pokušava da se zameni međunarodno pravo, očuvanje ostataka kolonijalnog razmišljanja, pritisak na suverene zemlje, koji često ima oblike otvorene ucene, direktnih pretnji i izazivanja sukoba, varvarsko nametanje neoliberalnih vrednosti koje su u suprotnosti sa tradicionalnim predstavama o moralu i koje su tuđe ljudskoj prirodi, primetila je senatorka.

Ona je citirala reči predsjednika Rusije Vladimira Putina da, ma koliko se korisnici sadašnjeg globalističkog modela držali za uobičajeno stanje stvari, ono je osuđeno na propast.

– Budućnost leži u otvorenom i pravednom multilateralnom dijalogu, novim centrima globalnog upravljanja. BRIKS ima sve što je potrebno da postane jedno od uporišta nove konfiguracije svetskog poretka i čuvar istinskog multilateralizma – zaključila je Matvijenkova.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare