Fanar, grčka crkva u Turskoj, oružje CIA protiv slovenskog pravoslavlja

Izvor:
Politički.rs, Foto: Wikipedia, Gradsko naselje Fanar u Carigradu, oko 1900. godine

Preuzeto sa Fejsbuk stranice Vladana Vukosavljevića

Ovako je bilo nekada. Sada je slično, s tim što je Fanar, grčka crkva u Turskoj i svet za sebe, danas oružje CIA protiv slovenskog pravoslavlja, prevashodno protiv Rusa i Srba.

Nešto zapadnije, S. Makedoniji svi susedi osim Srbije u pitanje dovode ime države, jezik, suverenitet i sam opstanak. S druge strane, SPC tamošnjoj crkvi poklanja svoju istoriju, hramove i pansrpske spomenike kulture.

Da li smo baš mi i zašto smo jedini čuvari makedonske državno-crkvene ideje i koncepta? Dobijamo li išta zauzvrat? Iskrenu zahvalnost, otpriznavanje KiM, molbu za oprost za antisrpsko ponašanje crkvenih i svetovnih vlasti u poslednjih 75 godina, otvoreno nebo za Lavrova, bilo šta?

MAKEDONIJA

“U 18. veku crkva je pala u ruke fanariota, bogatih Grka koji su imali svoje sedište u Konstantinopolju i sarađivali sa Turcima; nisu imali ništa protiv kada su ih njihovi muslimanski gospodari okrenuli protiv Slovena iste, hrišćanske vere. Ubedili su sultana da celu balkansku crkvu podredi patrijarhu u Konstantinopolju, koji je bio pod njihovom kontrolom. Potom su crkvu pretvorili u poresku ustanovu koja je od Slovena uzimala i poslednju paru, pošto su sve verske obrede, čak i opelo za članove najsiromašnijih porodica, skupo naplaćivali.

Gradsko naselje Fanar u Carigradu, oko 1900. godine, Foto: Wikipedia

Ne samo da su vernicima otimali sva materijalna dobra, nastojali su da im uzmu i njihovo najdragocenije nematerijalno blago-nacionalni identitet. Uvek je postojao priličan broj pobožnih Slovena koji su želeli da postanu sveštenici, ali ako nisu bili spremni da zaborave da su Srbi ili Bugari i da izdaju sopstveni narod, bili bi uzeti u službu kao sluge grčkog sveštenstva. Ako ne bi zadovoljili svoje gospodare, bili bi batinani za vreme bogosluženja pred ćutljivom pastvom svojih sunarodnika.

Fanariotski patrijarh Samuil Carigradski (1763-1768), glavni vinovnik ukidanja Srpske patrijaršije (1766) i Ohridske arhiepiskopije (1767), Foto: Wikipedia

Fanarioti su takođe vodili i nemilosrdnu kampanju protiv upotrebe srpskog i bugarskog jezika i za uvođenje grčkog u celoj Makedoniji”.

Rebeka Vest, Makedonija, “Crno jagnje i sivi soko”

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare