Kovačević: Ugrožena ishrana cele nacije! Uvesti vanredno stanje, Brnabić i Tanasković da odgovaraju!

Izvor:
Da se struka pita, Ilustracija, Foto: Printscreen

Ne samo da afrička kuga kod svinja ne usporava, već se desila eksplozija bolesti

Pored serije saopštenja i izjava u kojima smo, sa namerom, želeli da izvršimo pritisak na nadležne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da ozbiljnije shvate važnost efikasnog suzbijanja afričke svinjske kuge i time sprečimo njeno širenje, danas svedočimo tome da je došlo do najgoreg, a to je zaražavanje velikih farmi, izjavio je Vladimir Kovačević, predsednik stranke Da se struka pita.

Foto: Da se struka pita

– Naime, prema informacijama stručnih službi stranke Nova D2SP, jedna od najvećih farmi u Srbiji, farma „Petrović salaš“ kraj Stare Pazove, u vlasništvu „Delta agrara“, zaražena je, sa preko 20.000 glava svinja u raznim kategorijama. Kada to uporedimo sa do sada ukupno eutanaziranih 26.000 tovljenika, ovo predstavlja najveći skok (80 odsto) u zaražavanju i jedan od najmasivnijih udara na stočni fond Srbije – tvrdi Kovačević.

Kovačević dodaje da je na farmi zaraženo 1.200 krmača-prasilica (krmača), oko 10.000 tovljenika i oko 9.000 raznih kategorija svinja koje čekaju eutanaziju.

– Da postoji moralna odgovornost, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković bi odavno ponudila ostavku, prvenstveno zbog neefikasnosti u suzbijanju ove bolesti, kao i zbog neozbiljnosti u shvatanju posledica ove pošasti, pa se može dogoditi da u Srbiji nemamo nijednu jedinu živu svinju – ističe Kovačević.

Pošto se to nije dogodilo, kaže Kovačević, insistiramo danas na odgovornosti premijerke Ane Brnabić, jer je ugrožena jedna cela grana poljoprivrede.

Kovačević upozorava da je takođe ugrožena i ishrana cele nacije, jer svinjsko meso, pored pilećeg, predstavlja cenovno najdostupnije meso za građane Srbije.

– Zbog svega iznetog, predlažemo uvođenje vanrednog stanja, sa strogo kontrolisanim kretanjem ljudi i vozila sa jasnim koridorima u odnosu na zaražena područja, što je odavno trebalo uraditi – poručuje Kovačević.

Pročitajte još  Šabić: Skandalozna izjava premijerke o povezanosti medija sa navodnim atentatom na Vučića

Kovačević navodi da vojska i policija moraju izolovati zone, a nacija mora biti upoznata sa posebnim pravilima ponašanja, kako bismo sačuvali ovu ugroženu vrstu domaće životinje sa strateški važnim uticajem na ishranu ljudi.

– Svakako se ovo nikako i nikad ne bi dogodilo da se struka pita u Srbiji – zaključio je Kovačević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare