Kuzović: Nudite građanima Srbije smrtonosni otrov zavijen u šareni celofan bombone

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Tekst je preuzet sa Fejsbuk profila prof. dr Duška Kuzovića

NAŠA CENA TUĐEG INDUSTRIJSKOG NAPRETKA

Tehnološki napredak znači IZUMETI, PATENTIRATI, NAPRAVITI I PRODATI ono šta drugi narodi i države ne umeju, A NE ŠTA DRUGI NEĆE

1. Što je proizvod jednostavniji to je zarada na njemu manja (npr. kada napravite bager Radoje Dakić, sagradite Kongresni centar i hotel Šeraton u Harareu, napravite hidrolektranu u Keniji, helikopter Gezelu ili borbeni avion Orao vi VIŠE ZARADITE nego kada kopate tlo i prerađujete rudu).

2. Ako vladar i njegove sluge NE ZNAJU DA MISLE, RAZMIŠLJAJU I STVORE NEŠTO NOVO I AUTOTENTIČNO, to ne znači da u narodu ne postoje ljudi inovativni, kreativni i požrtvovani. Oni postoje ali svake godine odlaze u inostranstvo (beže).

3. Ovaj narod je stvorio industriju koja je BILA U STANJU DA PROIZVEDE robu koje je tražio i kupovao ceo svet (mostove i autoputeve – Kinezi; projekte i objekte – USA, Kanada; industrijsku opremu – Turska, Indija i Bangladeš; vojnu tehniku – ceo svet; itd) ali tu industriju političari su UNIŠTILI i nema ko da realizuje bilo šta složenije od motike, lopate i krampa.

4. Uništavanjem školstva, društvenih standarda, javnog morala, univerziteta i instituta UNIŠTILI STE AKTIVATORE svake inovacije – ako se ne poštuje red, rad i marljivost (već kriminal, laž i falsifikat) nema smisla bilo šta raditi, a i život gubi smisao.

5. Besmisleno VISOKIM subvencijama STRANCIMA za industrijske pogone koje su već davno poznate našoj privredi i radnicima, poručili ste da vas napredak ne zanima.

6. Skupo plaćate (novcem građana) da nam stranci donesu ono što već znamo i umemo (većinom mnogo bolje) ali građani nemaju podršku vlasti koju plaćaju.

7. Podrškom proizvodnji litijuma i baterija vi UNIŠTAVATE privredu koja je u vlasništvo građana Srbije, koja je na tom mestu hiljadama godina, da bi ste dali priliku da na tom ZGARIŠTU STRANAC organizuje proizvodnju da bi on zaradio (naravno i vi). Gde je tu državna logika?

7. Kada stranac završi sa svojim potrebama na tom mestu naše domovine, za 30 ili 40 godina najviše, ŠTA ĆEMO SA ZEMLJIŠTEM, ZATROVANIM VODAMA I UNIŠTENOM PRIVREDOM? Napravićete akvapark?! Ne budalesajte više!

8. Napredak o kome govorite ja samo služenje strancu da sačuva ili povrati svoju poziciju na tražištu, plaćajući to našom imovinom, našim zdravljem i našim resursima.

9. Napredak u državi koju ste razorili je nemoguć bez sistemskih promena (koje vi niste u stanju da sprovedete). Napredak nikada ne može da donese isti onaj koji je rušio i uništavao decenijama.

Samo posotoji jedan napredak – kada je plod inovacije i izvrsnosti.

Ovo što vi nudite građanima Srbije je, na žalost, smrtonosni otrov zavijen u šareni celofan bombone. Da li se sećate ko nam je to poslednji put nudio?

U Beogradu, 20. avgusta 2022
Dr Duško Kuzović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare