Maria Alimpić u pismu IPSOS-u: Naši životi vam vrede par stotina loših radnih mesta u rudniku litijuma

Izvor:

ZAHTEV ZA INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA

OTVORENO PISMO IPSOS-U

Poštovani,

Pišemo Vam otvoreno pismo nakon što nas je više uznemirenih građana obavestilo da sprovodite istraživanje o rudniku litijuma u Srbiji.

Kako smo upoznati sa ugledom koji IPSOS uživa, kako u svetu, tako i u Srbiji, prinuđeni smo da Vam se ovim putem obratimo i prvo pitamo da li je zaista istina da IPSOS vrši takvo istraživanje?

Istraživanje samo po sebi nije sporno. Međutim, pitanja upućena građanima Republike Srbije u toku sprovođenja ankete krše vrednosti i etiku objektivnog istraživanja, šire dezinformacije čime se javnost obmanjuje i dovodi u zabludu što je po Krivičnom zakoniku Republike Srbije krivično delo.

Protivljenje otvaranju rudnika litijuma bazira se isključivo na naučnim činjenicama i stavovima kako domaćih i stranih udruženja i pojedinaca, tako i Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Postavljati pitanje „da li ste za otvaranje novih radnih mesta“ građanima koji se protive direktnom uništavanju najmanje 300 kvadratnih kilometara i indirektno mnogo više teritorije države u kojoj ipak i Vi živite, pokazuje Vaš snishodljiv odnos prema ispitanicima čije živote vrednujete sa par stotina loših radnih mesta, ali i nastupate uvredljivo prema svima nama pokušavajući da ili dokažete da smo protiv razvoja i prosperiteta, što je apsolutna glupost, ili da nas svedete na nivo neobrazovane gomile koja ne zna šta radi i kakve vrednosti zastupa, što je izuzetno ponižavajuće.

U skladu sa gore navedenim, molimo Vas da nam na osnovu člana 15.1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (sl. Glasnik RS 120/04, 54/07, 104/09 i 36/10) što pre dostavite odgovore na sledeća pitanja:

1) Ko je naručilac istraživanja?

2) Ko plaća troškove istraživanja?

3) Na kom uzorku se vrši istraživanje?

Podsećamo da ovaj projekat nije od javnog interesa, ali da je problem itekako od javnog značaja i da se tiče svih, te apelujemo na IPSOS da i dalje radi u skladu sa ugledom koji uživa i da ovo istraživanje prekine, ili ga bar dostojanstveno sprovede poštujući etiku i integritet naučnog istraživanja.

U nadi da ćete nas demantovati,

Srdačan pozdrav iz Jadra i Rađevine,

Loznica, 09.11.2021.

Marija Alimpić,

Zaštitimo Jadar i Rađevinu

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar