Mirović: Vučić je zaslužio spomenik u Prištini pored Klintona, njih dvojica su najviše učinili za nezavisnost Kosova

Mirović: Vučić je zaslužio spomenik u Prištini pored Klintona, njih dvojica su najviše učinili za nezavisnost Kosova

REČ STRUČNJAKA: VUČIĆ NIJE ZA NEZAVISNOST KOSOVA UČINIO NIŠTA MANJE OD KLINTONA

Priština, 4. decembra 2020. IA Regnum – Prenos sistema za distribuciju električne energije na severu Kosova i Metohije u ruke separatista jedna je od posledica potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, kao i dodatnog sporazuma o energetici u septembru iste godine.

Ovo je za informativnu agenciju Regnum rekao Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Podsetimo da prema portalu Kossev od 3. decembra, sredinom meseca, kontrolu nad snabdevanjem severa Kosova i Metohije, naseljenog uglavnom Srbima, preuzima kompanija KOSTT, koju kontrolišu separatističke vlasti u Prištini.

Od sredine decembra, KOSTT će početi da radi nezavisno od srpskog operatera, Električne mreže Srbije, piše kosovski portal na srpskom jeziku. Ovo je jedna od faza transformacije kosovske distributivne mreže električne energije, kako bi se integrisala sa albanskim operatorom OST, podseća portal.

Mirović je primetio da se u dodatnom sporazumu iz septembra 2013. godine Srbija obavezala da će pomoći kosovskom operateru KOSTT da postane član evropskih distributera električne energije (ENTSO).

Mirović: Vučić je zaslužio spomenik u Prištini pored Klintona, njih dvojica su najviše učinili za nezavisnost Kosova
Dejan Mirović

„Potpisivanjem Briselskog sporazuma i Dopunskog energetskog sporazuma 2013. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je elektroenergetski sistem u celom južnom srpskom regionu u ruke albanskih separatista. Potpisavši Vašingtonski sporazum 2020. godine, predao je Amerikancima jezero Gazivode, gde se nalazi istoimena hidroelektrana, a koje se, inače, delimično nalazi u centralnoj Srbiji, u opštini Tutin. To mu je donelo spomenik koji bi albanski separatisti trebalo da mu podignu u Prištini pored spomenika Bilu Klintonu. Ne znam nikoga, koji bi za nezavisnost takozvanog Kosova učinio više od ove dvojice“, rekao je Mirović.

Prema rečima ovog stručnjaka, Srbi koji žive na severu Kosova i Metohije, plaćajući račune za struju, od sada će finansirati kvazi državu Kosovo. Pored toga, celokupna infrastruktura, u čiju je izgradnju Srbija ulagala sredstva tokom bivše Jugoslavije, sada će biti prebačena na separatiste.

„Naši očevi su uzimali kredite za izgradnju infrastrukture Kosova i Metohije. Izgrađena je, na primer, hidroelektrana Gazivode. Još uvek vraćamo ove kredite, iako je takozvano Kosovo već član Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Vučić je odlučio da potpiše ono što je bivši premijer Vojislav Koštunica odbio da potpiše 2007. godine – Ahtisarijev plan.

Kada je sastavljen Ahtisarijev plan, niko više nije bombardovao Srbiju, a Rusija je glasala protiv ovog dokumenta u Savetu bezbednosti UN. To samo sugeriše da razloge zbog kojih je Vučić pristao na takvu izdaju ne treba tražiti u spoljnopolitičkim okolnostima. Njih treba tražiti u zločinačkom okruženju gospodina Vučića, u želji da se po svaku cenu obogate i ostanu na vlasti“, zaključio je Dejan Mirović.

Politikon, Regnum.ru/ Naslovna foto ilustracija: Profimedia, Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
3 godine pre

La Sagrada Familia – да се у Приштини сагради Вучићу: он, Фахри и безгрешна Ангелина 🙂