Patrijarh mora da se ogradi od „Vučićevog“ vladike Sergija!

Izvor:

Episkop bihaćko-petrovački Sergije (Karanović) ponovo je ishvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izražavajući otvoreno divljenje prema njegovom liku i delu, istovremeno kritikujući pojedine medije i „drugosrbijance“, odnosno sve koji se ne slažu sa Vučićevoj politikom.

Sergijevo pismo, koje predstavlja svojevrsnu odu predsedniku Srbije, već nekoliko dana se nalazi na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve pa se mnogi čak i iz crkvenih krugova pitaju da li je to zvaničan stav Patrijaršije, odnosno patrijarha Porfirija.

Sagovornik Danasa koji je do skoro radio u Patrijaršiji veruje da sam patrijarh nije upoznat sa onim što se nalazi na sajtu SPC.

– Ipak, neverovatno je da taj tekst danima stoji i da niko ne reaguje. I sam Porfirije je govorio da se Crkva neće mešati u politiku, a ovo pismo je otvoreno mešanje, navijanje i glorifikovanje jedne strane – ukazuje naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

On dodajte da je za odnose sa medijima sada zadužen čovek od velikog poverenja vladike bačkog Irineja, te da je to objašnjenje zbog čega se na zvaničnom sajtu SPC nalaze otvorena pisma podrške Vučiću.

Episkop Sergije postao je poznat široj javnosti kada je predsednika Srbije uporedio sa Isusom Hristom, konstatujući da je „Vučićevo raspeće naše vaskrsenje“.

Ovoga puta, pismo podrške uputio mu je zbog asfaltiranja nekoliko kilometara puta koji je, kako navodi „manastir Mednu spojili sa ostatkom civilizovanog svijeta“.

„Zahvaljujući tom istom parčetu asfalta, kojeg nam je pružila Majka Srbija, izašli smo iz blata, ali bi mnogi od nas da nas vrate u to isto blato. I sjetih se, baš tada, kako su me optuživali jer sam iskazao javnu blagodarnost predsjedniku Vučiću, kojeg bih, po njima, trebao da zaspem blatom u kojem, izgleda, i sami prebivaju. Tada sam i spoznao istinitost one naše narodne izreke da će Srbin, bratu svome, oprostiti sve osim uspjeha“, naveo je vladika Sergije.

On je dodao da našu stvarnost sumornom čine pojedinci, partije i mediji „koji su ismijavali novoustanovljeni praznik Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojima snažno vraćanje ćirilice u javni prostor i nije bitna stvar, a ti isti kritičari svega i svih ne vide koliko je važno da Srbija i Srpska, zajedničkim snagama, podignu memorijalni spomen-kompleks u Donjoj Gradini, kojim će, napokon, jasenovačke žrtve dobiti pijetet kakav odavno zaslužuju“.

U svom pismu Sergije spominje kritike filma „Dara iz Jasenovca“, spomeniku Stefanu Nemanji, završetak hrama Svetog Save, a zatim nabraja zbog čega Vučića mrze i zavide mu u Zagrebu, Sarajevu, Prištini..

„S druge strane, drugosrbijanska političko-medijska elita, svjesna snažnog iskoraka Srbije, ne oprašta što je Srbiji i Srbima bolje, jer dezerteri nikada nisu opraštali pobjede ratnicima. Zato su, čak i mene, medijski satanizovali, samo zato što sam govorio istinu i što nisam htio da prećutim sve ono dobro koje nam je učinio i čini predsjednik Vučić“, piše vladika Sergije, navodeći da ni najmanje nije lako Aleksandru Vučiću, „koji svim silama pokušava da nas izvuče iz blata, ali je još teže onima koji nastoje da nas vrate tamo gdje i sami prebivaju“.

„Zbog toga je naročito važno ne biti opozicija Srbiji, njenom svakodnevnom napretku i nastojanju aktuelne vlasti da se Srbi opet vrate sebi, svojim duhovnim vrijednostima i ekonomskom napretku“, zaključio je episkop.

Na ovo pismo i činjenicu da se nalazi na sajtu SPC, osvrnuo se sveštenik Nenad Ilić, upitavši na svom Fejsbuk profilu: „Šta ovo bi? Ko ovo radi protiv Patrijarha na sajtu SPC? Njegova Svetost Patrijarh Porfirije jasno je rekao da se Crkva neće stavljati u službu bilo kakve politike“.

Aleksandar Vučić i njegov duhovnik Porfirije

Ispod njegovog statusa nizali su se brojni komentari u vezi sa spornim pismom, a sveštenik Ilić je u nekoliko komentara objasnio svoj stav. On je naveo da je normalno da se vladika zahvali za put, „mada i to nije od para iz džeparca tog opevanog nego iz budžeta Srbije“.

– Ali, ko ga je terao da nastavi sa hvalospevima i sa pljuvanjem svakog ko se protivi novom geniju i svecu – istakao je Ilić.

Na jedan od komentara da je pismo upućeno kao podrška Srbiji, sveštenik je imao drugačije viđenje.

– Ovde se ne radi o podršci Srbiji nego jednoj određenoj ličnosti koja već piše sama sebi dovoljno panegirika i od početka svoje vlasti deli narod, stalno se obračunava sa nekim imaginarnim neprijateljima. Tako da stvarno nije potrebno da ga Crkva podržava u lutanju njegovim duševnim stranputicama a što ima loše posledice po ceo narod i državu – naglasio je Nenad Ilić, zaključivši:

– Da ne bude zabune. Kao i mnogi želeo bih da se ne dopusti utisak da naša Crkva podržava i veliča sumnjivu vladavinu sumnjivih ljudi. Oni će otići, a Crkva ostaje. Narod treba to da ima stalno u svesti.

Patrijarh Porfirije juče nije bio dostupan za komentar jer je učestvovao u ustoličenju vladike Metodija.

Kubat: Crkva ne može da bude naklonjena lošoj vlasti

Nekadašnji profesor Pravoslavno bogoslovskog fakulteta u Beogradu Rodoljub Kubat nije želeo da komentariše pismo vladike Sergija, ističući za naš list da je u svom tekstu „Crkva – vlast i opozicija“ napisao šta misli o mešanju Crkve u politiku.

„Mi se u ovom svetu svojim delovanjem opredeljujemo za dobro ili zlo, vrlinu ili greh. Budući da se Crkva mora držati visokih moralnih ideala, prirodno je da ne može da bude naklonjena lošoj vlasti, tiraniji, diktaturi, gušenju slobode, ugrožavanju ljudskih prava itd. Takvoj vlasti Crkva mora da bude opozicija, ili u protivnom pristaje na nečasne igre, koje joj ugrožavaju identitet. Podržavati vlast koja vrši nasilje nad ljudima, progoni neistomišljenike i krši elementarna ljudska prava znači izdati ideale hrišćanske ljubavi, znači izdati Hrista“, naveo je Kubat u tekstu za portal Direktno.

Katarina Živanović

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar