Pukovnik Todorov: Vojska Srbije se koristi za reklamu trgovaca oružjem i ne pita se o nabavci naoružanja, sve odlučuje SNS

Pukovnik Todorov: Vojska Srbije se koristi za reklamu trgovaca oružjem i ne pita se o nabavci naoružanja, sve odlučuje SNS

TODOROV (OSLOBOĐENJE): SNS ODLUČUJE O NABAVCI NAORUŽANJA, VOJSKA SE NE PITA

Za vreme JNA i Vojske Jugoslavije, pa i Vojske Srbije u prvim godinama, o nabavkama vojne opreme i naoružanja odlučivala je vojska – tj. Glavni vojno-tehnički savet kojim predsedava načelnik Generalštaba, i to na osnovu definisanja strategije odbrane i bezbednosnih izazova. Tada se vodilo računa šta se kupuje, od koga i zašto. Generalštab je uspostavljao kriterijume koje je oprema morala da ispuni, da bi bila prihvatljiva za vojsku. Zatim se oprema testirala u Vojnotehničkom institutu i Tehničko-opitnom centru.

Pukovnik Todorov: Vojska Srbije se koristi za reklamu trgovaca oružjem i ne pita se o nabavci naoružanja, sve odlučuje SNS
Piše prof. dr Janko Todorov

Dolaskom na vlast Srpske napredne stranke i postavljanjem nestručnih civila u vrh Ministarstva odbrane, koji čak nisu služili ni vojni rok, politika je počela da vodi glavnu reč. Umesto Vojno-tehničkog instituta i Tehničko-opitnog centra, nosilac razvojnih projekata je već duže vreme Jugoimport SDPR, a njihovi hvaljeni projekti u javnosti u režimskim medijima, vrlo često nailaze na neodobravanje vojnih stručnjaka.

U poslednjih nekoliko godina Srbija je uložila mnogo novca u nabavku naoružanja. Izmenama i dopunama Zakona o vojsci ukinut je Glavni vojno-tehnički savet za opremanje vojske, a ukinuta je i tehnička kontrola i ispunjavanje taktičko-tehničkih zahteva od naručioca opremanja, tj. od Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane preuzelo je na sebe odluku koje sredstvo će se nabaviti i od koga, ili će se razvijati iz sopstvenih sredstava.

Nakon ukidanja Glavnog vojno-tehničkog saveta, odmah u upotrebu u Vojsci Srbije ulaze vozila „Lazar I“, “, „Lazar II“, „Lazar III“, „Nora“ i ostala sredstva ratne tehnike koja ne ispunjavaju zahteve naručiocima – a razlog za to je reklama koja je bila potrebna trgovcima iz Jugoimport SDPR-a. Naime, njima je bilo teško da prodaju oružje koje ni naša vojska nije želela da koristi, pa su izmenili sistem nabavki u vojsci.

Slične nedostatke pokazala su i druga naoružanja, npr. jedan od radarskih sistema koji je nedavno uveden u upotrebu mora da stane i ugasi vozilo da bi poslao podatke, iako bi po specifikaciji morao da deluje u toku marša. Jedan od novih protiv-avionskih samohodnih sistema ne može da se kreće van puteva. Koja je njena poenta, ako ne može da štiti jedinice u maršu od neprijateljskih dejstava sa malih visina? Videli smo u nedavnom ratu na Kavkazu kakav uticaj na moderno ratovanje imaju dronovi – koji u ovom slučaju mogu da nanesu ogromne gubitke.

S obzirom na sve navedeno, razvoj i stavljanje u upotrebu oružja se ne vrši za potrebe Vojske Srbije, već za prodaju naoružanja i zgrtanje profita osoba koje su umešane u trgovinu oružjem, najčešće iz vrha SNS. To smo videli i u aferi Krušik. A to sve može mnogo da košta Srbiju u nekom budućem sukobu, jer smo opremili našu vojsku sredstvima ratne tehnike koja nisu tehnički završena niti podobna.

Prof. dr Janko Todorov, pukovnik u penziji, jedan od osnivača pokreta Oslobođenje

Politikon, Naslovna foto: Privatna arhiva, vs.rs, Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
3 godine pre

Војска Србије је политизована, зато изопачена, деформисана, дегенерисана и неспособна је за одбрану Р. Србије! Кинеска војска је била политизована кад је напала Вијетнам и Вијетнамци Кинезе налупали као вола у купусу, тајна пораза од Израела Насерових трупа је исто тако лако видљива: политизована армија Египта 🙂