Rusija raskrinkala Nenada Popovića: Sumnjiv i nepouzdan karakter koji kupuje svoju slobodu i u Srbiji i u Rusiji, plaća porez u Švacarskoj i čeka u redu za hamburgere na Molitvenom doručku

Izvor:
Blic, Foto: Printscreen

O tome ko je zaista Nenad Popović, kontroverzni biznismen, danas je pisao Blic.

Sam Popović voli da se predstavlja kao “ruski čovek” koji ima poverenje Kremlja i kao srpski patriota. Ipak, dokazi koje su minulih godina širom sveta prikupili brojni novinari slikaju potpuno drugačiji portret: reč je o politikantu malih dometa, bez ideala ili ideologije, krajnje sumnjive lojalnosti i doslednosti. Zbog toga je čak i u ruskim medijima praktično označen kao sumnjiv i nepouzdan karakter kome se mogu poveravati samo prljavi poslovi.

Piše: Slađana Vukašinović , Marko Stjepanović

Uprkos javnom divljenju Rusiji i reputaciji “patriotskog” političara, Nenad Popović slikovito rečeno svoje rublje radije konvertuje u devize, a novčanik čuva na omraženom Zapadu. Od 2008. godine ima boravište u Švajcarskoj, gde i plaća porez. Da apsurd bude veći, ovaj “rusofil” godinama unazad dobija pozive da čeka u redu za hamburgere iz ruku predsednika SAD na Molitvenom doručku u Beloj kući, a najmanje dvaput je i otišao, piše Blic.

Foto: Twitter

Očigledne nedoslednosti u ponašanju Popovića nisu promakle Ani Smirnovoj, novinarki ruske agencije “Regnum”, koja je u novembru 2020. godine iznela najusuroviju ocenu o tada ponovo imenovanom ministru nove Vlade Srbije, pritom ga dovevši u vezu i sa Hašimom Tačijem.

– Govorimo o biznismenu Nenadu Popoviću, koji zahvaljujući svojim poslovnim vezama u Rusiji, gde je vlasnik kompanije “ABS-Elektro”, stvara imidž „ruskog čoveka“ u Srbiji. Ipak, reč je o prilično kontroverznom karakteru, koji čak i pri prvom kontroverznom pitanju u vezi sa rusko-srpskim partnerstvom nije pokazao interesovanje za lobiranje interesa Moskve. Govorimo o kupovini ruske vakcine “sputnjik V” protiv koronavirusa, ali i Vašingtonskom sporazumu u septembru ove godine, prema kojem se Srbija, obavezala da će „diverzifikovati svoje izvore energije. Popović se nije oglasio protiv tog scenarija – napisala je novinarka Smirnova.

Smirnova u tekstu primećuje da je “reč o osobi koja, pored srpskog, ima i švajcarski pasoš, a koja je istovremeno prisutna na gotovo svakom molitvenom doručku u Vašingtonu”.

– Stoga se u nekim krugovima smatra implicitnim agentom američkog uticaja. Učestvovao je u nekoliko sumnjivih privatizacija u Srbiji tokom devedesetih, što je navelo na to da ga mnogi optužuju za uništavanje niza velikih srpskih kompanija tokom svog perioda, pa čak i kasnije, kada je bio na visokim državnim funkcijama. Za to vreme, Popovićeva imovina porasla je na preko 100 miliona dolara – piše Smirnova.

Smirnova: Popović zadržao bliske veze sa Tačijem

Ruska novinarka navodi da se govorilo da je za vreme vladavine Vojislava Koštunice sredinom dvehiljaditih Popović, koji je tada bio na čelu Ekonomske grupe za Kosovo i Metohiju i bio usko povezan sa albanskim poslovnim krugovima u južnoj srpskoj pokrajini, želeo da privatizuje rudnik Trepča i turistički kompleks Brezovica, što na kraju nije uspeo.

– Međutim, Popović je zadržao poslovne kontakte sa Hašimom Tačijem, donedavnim “predsednikom” takozvanog Kosova, i Milom Đukanovićem, predsednikom Crne Gore. Bio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice do 2014. godine, kada je osnovao svoju Srpsku narodnu partiju, sa kojom se kasnije, 2017. godine, pridružio Vladi Srbije kao ministar bez portfelja zadužen za inovacije – piše Smirnova.

Smirnova zatim navodi razlog zbog kojeg, “uprkos brojnim istragama i suđenjima”, Popović nekako uspeva da opstane na vlasti i tako praktično daje na odgovor na pitanje zašto je, obaveštajnim rečnikom rečeno, ovaj kontroverzni biznismen i dalje “asset” (upotrebljiva osoba) za ruske specijalne projekte.

– Postoje verzije da je Popovićev glavni fokus kupovina sopstvene slobode i u Srbiji i u Rusiji, gde je 2014. umešan u skandal u koji je umešan tadašnji ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov. Prema izveštajima medija, Fjodorov je nekoliko puta leteo na poslovnim putovanjima privatnim avionom Popovića, za šta nije imao razloga, a zbog kojih je je Popoviću pretilo hapšenjem u Rusiji zbog davanja mita – navodi Smirnova.

Ceo tekst pročitajte OVDE

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar