SDS poziva na bojkot izbora: Samo tako se može delegitimisati režim kolonijalne demokratije

Izvor:
Politički.rs

Srbija danas predstavlja koloniju. Poslednji izborni ciklusi, kao i politički procesi to najbolje potvrđuju, kaže se u saopštenju Srpskog demokratskog saveza.

U Srbiji danas ne postoji ni formalna demokratija. U tom smislu, predstojeći izbori predstavljaju lažnu manifestaciju demokratije sa ciljem da se obezbedi legitimitet za dalje urušavanje ne samo lokalne samouprave u Srbiji, već i pravnog poretka uopšte.

U današnjoj Srbiji, jedinu konstantu predstavljaju izborni procesi. Na drugoj strani je opterećujuća činjenica da je demokratija u Srbiji u žestokom sporu sa stvarnošću. Formalna demokratija se pretvorila u jednu dimnu zavesu ispod koje se ne vide priznanje Kosova i masovna ubistva u Srbiji. U tom vodvilju sa osmehom učestvuju gotovo svi delatnici na političkoj sceni.

Pristankom na izbore pod postojećim uslovima, politički akteri na javnoj sceni pokazali su da im nije stalo ni do demokratije, niti do promena u Srbiji. Važan dokaz predstavlja jedna anomalija: stranke, pokreti i udruženja građana koji su pristali na učešće na izborima 17 decembra 2023. godine, i potom optužili vlast za izbornu krađu, uzeli su poslaničke mandate ali i dalje spremno nastavljaju sa zbunjivanjem građana Srbije.

O opštem stanju u društvu slikovito svedoči činjenica da i opozicija koja bojkotuje izbore u Beogradu, izlazi na izbore u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Koji je cilj izlaska na lažne izbore, koje opozicija ne može da dobije?

Naravno, opozicioni prvaci će dobiti plaćene odborničke mandate, ali ni na koji način neće moći da utiču na živote građana. Promena vlasti u Srbiji, nije moguća bez dramatičnog poboljšanja izbornih uslova. To podrazumeva vraćanje u okvire zakona. Jedini način da dođe do pomenutog poboljšanja jeste nepristajanje, kojim bi se obesmislili aktuelni izbori, delegitimisao naprednjački režim i stvorio pritisak za raspisivanje novih – poštenih ili makar poštenijih izbora. Sa te strane, izlazak na aktuelne izbore nije borba, već kolaboracija sa režimom. Jedini politički subjekat koji se još nije izjasnio jeste glasač, dakle, svako od nas. Jer, (izborna) predstava ne uspeva bez publike koja kupuje karte, tj. ubacuje listić.

Ako stranke koje otvoreno ne učestvuju u vlasti žele da zaista osujete režim kolonijalne demokratije, onda treba da razotkriju farsu.

Iz napred navedenih razloga, Srpski demokratski savez:

1. Pozivamo sve opozicione organizacije da povuku svoje izborne liste i pridruže se bojkotu aktuelnih izbora.

2. Pozivamo sve glasače, dakle narod kao nosioca suvereniteta, odnosno sve slobodne ličnosti da bojkotuju ove izbore i na taj način delegitimišu režim kolonijalne demokratije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare