Smrću Rio Tinta izbrisali smo milione ljudima u vlasti, ali i milione “borcima protiv Rio Tinta” koji sad ne znaju kako da ga povrate u život.

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen, Pixabay

Prvo da još jednom pojasnim zabrinutim građanima da je Projekat Rio Tinta u Jadru i Rađevini mrtav.
Ko hoće da ga oživljava nek proba.

Ko ima koristi od toga da Rio Tinto oživi taj će i da diže paniku.

Piše Nikola Radovanović, Foto; Facebook

Početkom januara, da bi država Srbija izbegla da se u Strazburu suoči sa žalbom našeg udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, vlada je ukinula sve dozvole i sama ubila projekat, a Sekretarijatu Bernske konvencije je podnela izveštaj “evo, Rio Tinto je mrtav, ovo je njegov leš“.

Znam da je mnogima teško da to prihvate, taman su se navikli na besplatnu reklamu po medijima, promociju političke karijere, glasove, ogromne sume novca iz fondova, taman su mislili da će rudnik da prođe i da će imati svake godine do kraja života projekte “da nadziru rad rudnika”, po 60.000 dolara samo od Rokfeler fondacije, a gde je tu Soroš, USAID, UKAID, CRTA, Građanske inicijative, NED, Hajnrih Bel, Konrad Adenauer fond i još dvadesetak fondacija koje su mogle da sipaju brdo love SVAKE GODINE?

Smrću Projekta izbrisali smo milione dolara ljudima u vlasti koji su gurali Rio Tinto, ali i milione “borcima protiv Rio Tinta” koji sad ne znaju kako da ga povrate u život.

Nekoliko puta već nas u talasima zovu ljudi u slučajevima širenja glasina i dizanja panike i raspituju se “šta je sad ovo, Rio Tinto se vratio?”

Bila je prvo ona priča glumice Bojane Novaković (ne znam da li je promenila karijeru, ili i dalje glumi?) kako dolaze mašine u maju. I nije bilo nikakvih mašina. “Vuk, vuk!”

Pa su pričali kako Rio Tinto pravi puteve u kraju.

Proverili smo i dobili zvanične odgovore od opštine Krupanj i opštine Loznica da puteve finansira država. Obećao ih je Vučić na onom sastanku u Gornjim Nedeljicama u novembru. “Vuk, vuk!”

Bilo je i nekoliko emisija “Insajder TV”, isto posle smrti projekta (gde ste bili pre?) Emisije su bile tendenciozno spakovane, sa više gostiju koji su za rudnik nego protiv.

Vest na N1 koja je ponovo digla paniku je potekla od udruženja “Ne damo Jadar” (udruženje nastalo godinu dana posle našeg, sličnog naziva iz kojeg je samo izbačena Rađevina, pa “ne daju” samo Jadar) je da se “Rio Tinto vraća na velika vrata”: Uknjižen je u katastu prenos vlasništva na 10 parcela, ukupne površine 0,4 hektara! Sama osoba iz “Ne damo Jadar” u produžetku rečenice kaže kako je to deo u “široj zoni rudnika, koja je površine 849 hektara” Na stranu što je to verovatno zakasnelo uknjiženje prodaje realizovane pre ukidanja dozvola, ali parcela je veličine 0,04% te šire zone. Ovim tempom znači bićemo u velikom problemu negde… 2267. godine?

Vest je odmah podelio na tviteru veliki novinar lista “Vreme” i “Dojče Vele” Nemanja Rujević, veliki borac protiv Rio Tinta koji je prvi tekst o Rio Tintu napisao u februaru 2022. kad je Rio Tinto ležao mrtav u jendeku pored puta.

Nemanja se inače u našoj grupi Zaštitimo Jadar i Rađevinu pravio mrtav i skupljao informacije bar godinu dana. Ali nije pisao tekst do februara 2022. Za taj tekst pun netačnih informacija, koji je umanjivao štetne posledice rudnika bar 50% (pisao sam o svakoj posebnoj stavci, vidi link) Nemanja je dobio i neku nagradu od kolega, za doprinos borbi valjda. Kakav doprinos kad je RT već bio mrtav (a i tekst mu je netačan), što nije ništa napisao ranije, kad je trebala pomoć?

Nemanja voli da piše, ali ne voli da gleda brojeve, pa bi video sa te slike koju deli da se radi o 40 ari površine.
Rujević misli da njiva od 40 ari znači pristupni put za rudnik. Jel on dobija platu za svoj posao? To je 40 ari pored regionalnog puta Loznica- Valjevo. Kako sad od njive on izmašta pristupne saobraćajnice a ranije mu je trebalo 3 godine da napiše jedan tekst o Rio Tintu na sve što su uradili?

Kad sam proveravao šta je Nemanja pisao o RT, našao sam da kaže kako je Rio Tinto “kupio skoro sve kuće koje su mu bile potrebne, a kupiće i ono malo koje do sad nije”.

Te kuće koje jedine nisu prodate na lokaciji postrojenja i ulaza u rudnik su kuće članova našeg udruženja, Zaštitimo Jadar i Rađevinu. Čudno kako novinari nikad nisu pitali ništa te ljude. Čudno kako samo reaguju na ove što dižu paniku.

Čudno kako ne pitaju zašto danas paniče na 40 ari njive a 16 godina nisu paničili na prisustvo Rio Tinta u selu, dozvolili 530 bušotina (bez čega ne bi overili rezerve i došli do dozvole), ponašali kao da će tu biti apoteka.
I zašto im je grupu formirao Miroslav Mijatović, bivši portparol gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića koji drži tu fotelju od kad je Rio Tinto došao u Srbiju i još 100 pitanja.

Ja znam da je lakše umesto nekoliko godina teške borbe da se napiše par postova na Instagramu, da se nauči napamet par parola, da se nalepi par tvitova, da se uzme par honorara, da se pišu projekti preko kojih će se pokriti papiri i finansirati delovanje velikog broja organizacija u Srbiji ali nemojte da dižete paniku u narodu.

Ako budete stalno vikali “Vuk, vuk!” onog dana kad se vuk zaista pojavi – ko će poverovati?

Ako je Zaštitimo Jadar i Rađevinu već uspelo da od situacije pred otvaranje rudnika dovede stvar do ukidanja svih dozvola i povraćaj zemljišta u poljoprivredno (nek Rio Tinto sad gaji žitarice) onda sad imamo sasvim dovoljno vremena i prostora da razumno procenimo situaciju i pokrenemo borbu ponovo ako bude potrebe.

Izborili smo se za malo mirniji tempo posle svih ovih godina, a vi ako već želite da iznalazite razloge da slikate Ćutu – možete na primer da ga pitate koliko je novih MHE napravljeno od kad je bio na sastanku 2019. sa Vučićem na kojem je dogovorio da “nema novih MHE u zaštićenim područjima” (osim onih za koje je već izdata dozvola).

WWF Adria-Srbija je pre par dana objavio da sad ima 353 MHE.

Deluje mi da je razlika ogromna, preko 200 novih. Koliko bi ih bilo da se Ćuta nije borio protiv njih?

Savu pitajte na primer koliko novca i od kojih fondova je dobio na 8 računa Kreni promeni?

Mijatovića pitajte kako to da “nije protiv iskopavanja litijuma”?

Nikola Radovanović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare