Todorov o štrajku u “Krušiku: Vojnobezbednosna agencija najodgovornija za uništavanje fabrike

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Politički.rs, Printscreen YouTube

Nakon što su četiri sindikata u Holding koorporaciji „Krušik“ – ASNS, Sloga, Nezavisnost i Sindikalna organizacija HK Krušik obavestili zaposlene na mogućnost da u narednim danima organizuju jednočasovni štrajk upozorenja, oglasio se i menadžment kompanije koji je ovu najavu ocenio kao “sinidikalno politički” eksperiment.

Piše prof. dr Janko Todorov

Naravno, kao i uvek do sada, u krajnje neprimerenom maniru, onako diletantski, umesto rešavanja nagomilanih problema, opet se sindikati napadaju krajnje prostački, sa optužbama da svojim aktivnostima žele da spreče “aktivnosti koje vode ka oporavku i stabilizaciji fabrike.

Očigledno je da organizacijom jednočasovnog štrajka upozorenja četiri sindikata u Holding koorporaciji „Krušik“ želi da se ukaže na uništavanju fabrike zaključivanjem štetnih ugovora zarad partijskog i ličnog bogaćenja, a menadžment u namenskoj industriji to predstavlja kao direktan udar na sistem odbrane i bezbednost Republike Srbije.

Ukoliko je direktor fabrike u Krušiku na svoju ruku potpisao štetne ugovore o prodaji naoružanja ispod proizvodne cene, zašto Nadzorni odbor to nije sprečio? Predsednik Nadzornog odbora odgovara za poslovanje fabrike po Zakonu o privrednim društvima. Ipak, niko od članova NO nije reagovao. Zašto onda načelnik Uprave za odbrambene tehnologije i rukovodilac Sektora za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane nisu pokrenuli smenu direktora Krušika i članova Nadzornog odbora?

Vojnobezbednosna agencija u svakoj fabrici namenske industrije ima svoje organe koji prate procese proizvodnje i prodaje, stoga se postavlja pitanje da li je VBA upozorila nadležne u Ministarstvu odbrane na štetne ugovore i ako jeste zašto taj kriminal nije sprečen?

Poslovanje vojnih fabrika je pod strogom kontrolom države, a našu državu je nažalost preuzela jedna partija i sada je koristi za pljačku i lično bogaćenje. Afera Krušik je razotkrila celu kriminalnu piramidu koja se infiltrirala u organe Ministarstva odbrane. Dokaz za kriminalno udruživanje koje seže do samog državnog vrha je i to da je direktor Krušika, posle svih afera i kriminalnih radnji, u međuvremenu postavljen na mesto direktora fabrike Zastava oružje u Kragujevcu.

Presednika i članove Nadzornog odbora fabrike Krušik niko ne poziva na krivičnu i materijalnu odgovornost za potpisivanje štetnih ugovora, a Vojnobezbednosna agencija snosi najveću odgovornost jer nije pokrenula postupke protiv odgovornih lica u lancu komandovanja zbog ovako velikog kriminala u fabrici oružja u Krušiku.

Odgovor na ovo je upravo u vrhu lanca komandovanja jer trenutnom ministru odbrane, umesto da na optuženičkoj klupi odgovori na važna pitanja po pitanju spominjanja svog oca u kriminalnoj prodaji oružja, neko je dao najveća ovlašćenja u Vojsci Srbije što bi rekao naš narod ”dat je kupus kozi na čuvanje”.

Ono što je jako zabrinjavajuće je upravo to da kada nestručni, korumpirani i ljudi sa kriminalnim namerama preuzmu kormilo u sistemu odbrane, ne možemo a da se ne zapitamo kako to utiče na odbranu i bezbednost Srbije – od materijalnog stanja u vojsci, preko organizacionih kapaciteta, pa do morala vojnika i građana uopšte.

Predsednik saveta za Odbranu i bezbednost,
pokreta Oslobođenje
Prof. dr Janko Todorov, pukovnik u penziji

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar