Udruženi zločin srpskih proizvođača peleta i albanskih šumokradica

Izvor:
Politički.rs

Vlada Srbije zbog svetske energetske krize je “Srbijašume” proglasila energetskim preduzećem, jer ono snabdeva sirovinom druge firme koje proizvode energente.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Srbijašuma” Igor Braunović rekao je da su cene ogrevnog drveta i peleta u Srbiji neopravdano visoke i da će prodavci morati da “prikoče” s poskupljenjem.

Braunović je rekao da “Srbijašume” spremno dočekuju ovu krizu i da su u stanju da podmire sve potrebe građana.

“Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo oko 8.000 dinara, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču”, rekao je Braunović.

Naveo je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz “Srbijašuma” košta maksimalno 8.000 dinara.

Činjenice koje je izneo v.d. generalnog direktora JP Srbijašume Igor Braunović, da su proizvođači peleta neosnovano podigli cene iako im ovo javno preduzeće isporučuje sirovinu po istoj ceni, bio je povod da se oglase iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije. Oni navode da su optužbe neutemljene i netačne, kao i da proizvođači peleta ne dobijaju dovoljne količine sirovina od Srbijašuma. Iz Grupacije navode da su optužbe Braunovića proizvoljne i netačne i da je glavni razlog nestabilnosti na tržištu manjak isporuka drveta od JP Srbijašume i dramatičan rast cena drveta iz privatnih izvora.

Svakome u Srbiji, ko ima tu nesreću da za grejanje koristi pelet, najverovatnije će krenuti suze na oči zbog sirotih peletara i njihovih muka. Imaće razumevanja za prepošteni peletare i astronomske cene onoga što samo liči na pelet, a u stvari je najčešće mešavina kore drveta, peska i zemlje. Imaće razumevanja i za inspekcije koje ne kontrolišu kvalitet tog peleta ili, ne daj bože, poslovne knjige te “ugrožene vrste” – srpskih proizvođača peleta. Nema potrebe za kontrolama i inspekcijama, sve vile, džipovi i besramno velika bogatstva, stečena su pošteno, na brzinu i preko noći, znajući kome treba koliki deo da se da. To što u ovako kriznoj situaciji peletari čine, neki kažu zločin nad svojim narodom dižući cene u nebesa – nema veze, ko je kriv Srbima kad hoće drvo i pelet a neće mini hidroelektrane.

Pogledavši ovlaš ko su članice Grupacije za obnovljive izvore energije, kojoj pripada i ugrožena peletarska sirotinja, čini se da je v.d direktor “Srbijašuma” Braunović dirnuo u osinje gnezdo.

Već kod prve članice, “Vetroelektrane Balkana (WEBG)” koja je u celini u vlasništvu Teslawinda, zajedničkog preduzeća koje su osnovale Masdar – Abu Dhabi Future Energy Company (60 %), finska razvojna kompanije za energetsku infrastrukturu Taaleri Energia (30 %) i DEG, investicioni ogranak KfW Nemačke razvojne banke (10%), stvar je jasna.

Ili ako pogledamo sajtove nekih od članica ove Grupacije, neko bi od teoretičara zavere rekao “duboke države”, koje se bave isključivo proizvodnjom peleta, videćemo da je skoro kod svakog peletara u poseti bio neki od visokopozicioniranih predstavnika vlasti.

Povežemo li Abu Dabi, Nemačku i vlast, logično je što peletari rade šta hoće i kako hoće i teško je da će v.d. direktor Srbijašuma moći bilo šta da uradi pored ovako jakih igrača.

Dodajmo da su “pridruženi članovi” isključivo sve same advokatske kancelarije, jasno je da su se i Grupacija i peletari obezbedili na vreme.

V.D. direktoru Srbijašuma je bilo malo što je čačnuo peletare, nego se okomio i na albanske šumokradice sa Kosova i Metohije, koji prelaze administrativnu liniju i besomučno seku i kradu šumu u centralnoj Srbiji.

Igor Braunović je izjavio za Tanjug da radnici “Srbijašuma” ne mogu sami da se izbore s naoružanim šumokradicama, kad  to ne može ni naša vojska ni policija i da je zbog toga ogromna i nesaglediva šteta.

“Naši ljudi ne mogu da priđu da ustanove štetu, to je strašno šta se tamo dešava, to je zločin.”, kazao je Braunović.

Ne znam šta očekuje od vojske i policije Braunović? On ne čuje kad mu se kaže da na Kosovu nemamo ništa, nije Braunović pratio predavanje sudstva, školstva, energetike i svega što je predstavljalo državu Srbiju u ruke Tačiju, Haradinaju i Kurtiju. I sad će neko da se bakće s nekom šumom i da se zamera Kurtiju, Arapima, Nemcima i Amerikancima, baš kad treba da se otkači Rusija.

Niste pazili na času Igore Braunoviću, ne valja Vam posao, ne čačkajte mečku, nisu ovo one mečke iz vaših šuma, ove su izronile iz pacovskih rupa, dočekali svojih pet minuta i mnogo su  krvoločnije.

Malo Vam je što Vam o glavi radi najmoćniji trgovac oružjem u Srbiji koji je dao pare da onaj Čarapan postane ONO?

Malo Vam je što imate za neprijatelja najmoćniju kladioničarku srpsku?

Dobro znate da vam diše za vratom i onaj čuveni Koštuničin biznismen vampir, udbaški sin, trgovac pšenicom, cementom, kiparskim parama i ko zna čime sve još, propali kandidat za gradonačelnika Beograda i nesuđeni Ponošev savetnik.

Zar ne vidite Braunoviću da je na delu strategija da sve poskupi, ogrev, gorivo, struja, hrana… da se za to okrivi Rusija i da se srpski narod anestezira, kako bi mogle da joj se uvedu sankcije?

Manite se Vi Braunoviću i peletara i šumokradica i ovih bitangi, i ne pominjite ih mnogo, vidite da odmah čoporativno reže i laju, nego put pod noge, pa u šumu, čuvajte je koliko i kako možete. Ta šuma je u zla vremena sačuvala Srbe i Srbiju, trebaće nam da nas sakrije i sačuva opet.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pera
Pera
1 godina pre

Postovani, juce sam kupio pelet u firmi Gir iz Kraljeva, po ceni od 380 eura po toni, ono sto je tuzno jedva su mi prodali, navode kako je cena mala i ne isplati im se da prodaju i govore kako ce cena rasti i viise. Verujete jedva sam preko svojih veza kupio tri tone. Zamislite, sada ovo, kada sam dosao do magacina (koji se nalazi u naselju Adrani bb, Kraljevo) magacin je prepun i krcat peletom, onaj magacioner kaze cekamo da puste izvoz a ko koce neka kupi, ko nece bas nas briga ima trziste u EU. E sada se covek pita cija je suma R.Srbije, cije pare od poreza idu za posumljavanje i odrzavanje, cija je ovo zemlja da li je ona zemlja grupice profitera i manipulanata. Drzavo reaguj, Inspekcije na teren odmah!