Uplašenom i razvlašćenom Vučiću ostao samo jedan adut za trgovinu zarad ostanka na vlasti

Uplašenom i razvlašćenom Vučiću ostao samo jedan adut za trgovinu zarad ostanka na vlasti

Vučić je tigar od papira

Nedeljama su mediji i funkcioneri SNS najavljivali konačni obračun sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, navodnim političkim vođom Belivukovog klana.

Piše: Dejan Mirović

Nakon privođenja lica povezanih sa Belivukom krajem februara 2021. Kurir je objavio da je Stefanović sa tim licima bio suvlasnik restorana u Beogradu. Objavljene su i slike Stefanovića u tom restoranu. Zatim je funkcioner SNS Darko Glišić posredno optužio Stefanovića da je navodno spremao atentat na Vučića, izjavivši da ima ljudi iz SNS koje je Vučić doveo na najviše državne funkcije i koji su, umesto da mu zahvale, odlučili da „mu zahvale snajperom i da svoju zahvalnost pretoče u snajperski metak“. Ministar Nedimović je najavio da će biti održana sednica srpskog Saveta bezbednosti na kojoj će biti otkriveno ko je čovek iz vrha SNS koji je spremao atentat na srpskog predsednika.

Vučić je, nakon saslušavanja predsednika FSS Slaviše Kokeze (čoveka bliskog Stefanoviću), izjavio da je mu je čudno da je Kokeza odbio da na poligrafu odgovori na pitanje o njegovoj „likvidiaciji“. Mediji su zatim objavili tvrdnju da je predsednika FSS na takav postupak savetovao predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović. Početkom marta Kurir je objavio seriju tekstova o „tajnoj mreži funkcionera i mafijaša“. Ovu grupu navodno čine sudija Stepanović, Kokeza, bivši državni sekretar MUP Dijana Hrkalović, kriminalci iz BiH i Srbije i neimenovani visoki funkcioner SNS koga su vrbovali Amerikanci. U istom periodu Blic je objavio da su pored navedenih u zaveri učestvovale i starlete, poput izvesne Tijane Ajfon.

Dakle, Stefanovićeva grupa je u Vučiću bliskim medijima optužena i osuđena, za veoma teška krivična dela iz članova 310-311, 315 i 319 KZ Srbije, odnosno za atentat na predsednika države, oružanu pobunu, špijunažu i organizovanje kriminalne grupe radi protivustavne delatnosti.

Stefanović se za sve to vreme držao više nego spokojno. Posetio je sajam naoružanja u UAE, sreo se sa kanadskim ambasadorom. Istovremeno, neko je srpskoj opoziciji dostavio komporomitujuće materijale za aferu Jovanjica i slike predsednikovog sina sa uhapšenim članovima Belivukove grupe. Od strane opozicije najavljeni su i kompromitujući snimci samog Vučića.

U ovom kontekstu dva puta je odložen sastanak srpskog Saveta bezbednosti (2. i 4. marta). Konačno, sastanak je održan 6. marta. Međutim, nije otkriveno ko je visoki državni funckioner koji je navodno hteo da ubije Vučića. Stefanović je ostao na mestu šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. Sve što je Vučić uradio je bila morbidna konferencija za štampu na kojoj je, uprkos molbama roditelja žrtava Belivukove grupe, u maroderskom stilu pokazivao slike leševa.

Volšebno školovani doktor Stefanović je, dakle, ubedljivo porazio Vučića – navodno najboljeg studenta u istoriji Pravnog fakulteta, trenutno na doškolovavanju za košarkaškog trenera. Vučićeve velike reči i minorna dela ukazuju na činjenicu da su brojna ministarstva, delovi sudstva, ekonomija i spoljna politika u rukama Zapada. Razvlašćivanje Vučića će se nastaviti, pokazuju pregovori između vlasti i opozicije koji se odvijaju uz posredstvo EU od 1. marta. Da bi se sakrila ta činjenica ovi pregovori su netransparentni za javnost. U tom kontekstu nije isključeno čak ni formiranje tehničke vlade po makedonskom ili crnogorskom scenariju.

Aleksandar Solženjicin je davno napisao da se izopačeno javno mnjenje stvara blebetanjima, spletkama i budalaštinama. Ono, prema ruskom nobelovcu, može proizvesti samo laž.

Takvo je upravo javno mnjenje u Srbiji koje sudi i presuđuje pre otpočinjanja sudskih procesa, bez ikakvih pravnih posledica. To je jedini deo srpskog društva u kome Vučić ima realnu moć. U svim drugim sferama Vučić je tigar od papira koji u potpunosti zavisi od volje Zapada.

Vučiću u tom kontekstu ostaje samo još jedan adut za trgovinu zarad njegovog ostanka na vlasti. To je neprotivljenje Srbije članstvu takozvanog Kosova u UN. Sam srpski predsednik je, na morbidnoj konferenciji za štampu 6. marta, priznao da u maju počinju pregovori između njega i Kurtija na tu temu. Pravni okvir za takav neustavni sporazum već je kreiran članom 15 Vašingtonskog sporazuma.

Međutim, problem za razvlašćenog i uplašenog srpskog predsednika leži u tome što čak ni neustavni sporazum o normalizaciji Kurti-Vučić ne garantuje da će Moskva dopustiti ukidanje Rezolucije 1244 u SB UN.

Vučić u tom slučaju više nikome neće trebati.

Izvor: NSPM

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare