Vadika Ilarion poručio Vučiću: Ne ideš na Liturgiju, a pričaš o Kosovu. Ne znaš šta je Metohija, šta je Sveta zemlja

Izvor:
Politički.rs, Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube, Instagram, Wikipedia

Pećka patrijaršija je u subotu 14. oktobra proslavila svoju hramovnu slavu, Pokrov Presvete Bogorodice.

Episkop novobrdski Ilarion je tom prilikom, u besedi koju je prenela režimska Politika, poručio da “ako ne budemo na Kosovu i Metohiji na liturgiji, sve je propalo, sve je besmisleno”.

Potom je episkop u besedi naglasio:

“Onaj ko nam priča o Kosovu, a ne ide na Svetu liturgiju, ne zna šta govori. Ne zna šta je Metohija, ne zna šta je Sveta zemlja”.

U crkvenim krugovima nisu iznenađeni ovakvom oštrom retorikom episkopa Ilariona i potvrđuju da su ove reči direktno upućene Aleksandru Vučiću.

Za Vučića je već poznato da se retko ili nikada ne viđa u crkvi na molitvi, na Liturgiji ili  bar prilikom obeležavanja nekog velikog verskog praznika. Sa crkvenim licima, a najčešće sa patrijarhom Porfirijem, Vučić se viđa jedino po vinskim podrumima, u privatnim odajama, ili na masovnim narodnim skupovima koji se završavaju igranjem, pevanjem i volom na ražnju.

Ponekad se Vučić nađe i sa vladikama srpskim, ali to samo kad ih postrojava prilikom održavanja SA Sabora SPC.

Nije jasno zašto se episkop Ilarion okomio na Vučića i to tek sad, jedanaest godina nakon njegove vladavine, kad se dobro zna svih ovih godina ko je Vučić, kakav mu je pedigre i kolika je njegova vera.

Vučiću se nema šta zameriti, u Čipuljićima se pravoslavna vera nikad baš nešto nije primila, a od svog političkog oca, poznatog komunističko-udbaškog jurišnika Crvenog vojvode Šešelja, nije mogao ništa o veri, pravoslavlju i Srpskoj crkvi da nauči. Sem kako da je iskoristi za svoje potrebe.

Jedino se može zameriti Ilarionu što je čekao jedanaest godina da se oglasi, i to tek sad, kad je Aleksandar Vučić izdao sve što može da se izda, i kad su Srbi spakovali stvari za svoj poslednji egzodus sa Kosova i Metohije.

M.M.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

3 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Божидар Шиљеговић
Божидар Шиљеговић
8 meseci pre

Бог вам вазда помагао честити Владико Илариону.Истина је вазда тешка и неприхватљива неверницима који не знају вредности православља,светих вредности душе Србства „Косова и Метохије“.Упростили сте говорећи језиком разума,да се од Србских вековних светиња не може одступити.Нико не може да својата и располаже са духовним вредностима наслеђиваних из генерација у генерацију и Србско духовно благо преда непријатељу.Господ Бог вас вазда чувао и био уз вас и вашу честити душу.

Деки
Деки
8 meseci pre

Питао бих ове што питају – шта је Иларион чекао да ли знају кад је он постао владика?