Varljivo leto Porfirija, margarin komunisti i Tito

Izvor:
Politički.rs, Foto: Ilustracija

Nedavna informacija na društvenim mrežama da će se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi tokom leta koristiti kolektivni godišnji odmor, samo je još jedna u nizu laži koje se plasiraju da bi se ukaljao ugled prvenstveno Upravnog odbora ove, nekad verske organizacije a sad društveno-političko-privredne korporacije, i Porfirija Perića njenog glavnog menadžera.

Upravni odbor zvani Sabor i naročito menadžer i pi-ar Porfirije, izuzetno su aktivni i tokom leta, i s pravom se očekuje da predsednik Privredne komore Srbije Mirko Čadež Porfirija proglasi za privrednika godine.

U čemu su to sposobniji Karić, Mišković i ostali od Porfirija, pita se s pravom verujući narod.

Neumorni Porfirije, sem svojih svakodnevnih aktivnosti predsednika Odbora za verska pitanja Srpske narko-NATO-napredne stranke, od nedavno je počeo da se stara i o Dačićevim socijalistima, poznatijim kao margarin komunistima zbog svoje sposobnosti da mogu u sve da se mešaju i u sve da se umetnu. Dačić i njegovi margarin komunisti mogu jednog dana da budu zagriženi levičari, sutradan da donose zakone kojima radnike pretvara u najamnike za kilo brašna, mogu da budu i rusofili a i čvrsto na putu ka Evropskoj uniji, mogu da budu i nacionalisti a da nariču nad Titovim grobom, mogu da ljube petokraku ali i da kleče pred krstom kad ima ko to da uslika… Sve mogu, takva im je sorta. Al’ Porfirije nije gadljiv na njih.

Tako je u Vranju Branimir Stojančić, bivši visoki funkcioner Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) postao novi sekretar Eparhije vranjske, piše portal Vranje News.

Foto: Printscreen Vranje News

Posle dugogodišnjeg političkog angažmana u vrhu lokalnog SPS-a (generalni sekretar IO gradske organizacije socijalista) i više javnih funkcija (gradski većnik u dva mandata, direktor JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja), te jednog kraćeg zaposlenja u JP Vodovod pre više godina, Stojančić je u poslednje vreme bio zaposlen u privatnom preduzeću Morava enterijeri.

E taj Dačićev margarin Branimir Stojančić je priskočio u pomoć čuvenom episkopu Pahomiju. Obično su funkciju sekretara do sad vršili sveštena lica al’ su verovatno Porfirije i Pahomije primetili da su prihodi Eparhije vranjske opali te su angažovali Stojančića, inače inženjera menadžmenta. Mora se nekako nadomestiti to što narod, gledajući šta rade patrijarh i episkopi, sve manje u crkvu dolazi i sve manje priloga ostavlja. Ono jes’ da Vučić daje i šakom i kapom pare od istog tog naroda, al’ nije zgoreg i Dačić malo da se otvori (s narodnim parama) preko svojih prebogatih ministara i funkcionera, mudro razmišlja prva glava SPC. Aferim.

Gde su margarin komunisti, tu su odmah i oni s petokrakom, Titom i zastavom SFRJ. 

“Sve što je ljudski, nije nam strano”, rečenica je koja se poslednjih godina najčešće koristi u SPC kao opravdanje za sklonosti ka raznim devijacijama.

Foto: Facebook

Tako smo imali priliku ovih dana da vidimo, u Laćarku, sveštenika SPC ispod slike Josipa Broza Tita i zastave s petokrakom, bivše nam socijalističke Jugoslavije. Komentariše se da je to bila nameštaljka lokalnih komunjara za naivnog popa i to sve u organizaciji lokalnog SUBNOR-a (Savez udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata). Mada u SUBNOR-u nema nikakvih boraca već, najčešće, zaludnih penzionera – nezaslužnih potomaka kojima je Vučić zamenio Tita, preovladava mišljenje među vernicima SPC da bi Porfirije trebalo da opomene sveštenika zbog Titove slike.

Znajući kako je duševan naš Porfirije i kako je slab prema onima koji se slikaju ispod Titove slike, kao što su to radili raskolnici iz sada već priznate Makedonske pravoslavne crkve, bolje je da se on ne meša u to.

Ne dirajte Porfirija, može da mu padne na pamet i u Laćarak neki Tomos da pošalje, ionako je pitanje dana kad će Tomosi da stignu u Podgoricu, Zagreb, i Prištinu.

Pustite čoveka.

Leto je, vrućina, opekla zvezda, i umesto da Porfirije zaslužno ode na letovanje na neko od hrvatskih ostrva, Dodik ga stalno zove samo neka groblja da obilazi, a ovi Srbi se uveliko iseljavaju sa severa Kosmeta. Ko s tim sad da se bakće po ovoj vrućini. Ko da se zamera Vučiću i njegovoj mafiji dok otimaju hiljade kvadrata poslovnog prostora u srcu Beograda, u Knez Mihailovoj ulici 33 koji pripadaju Zadužbini Nikole Spasića, velikog dobrotvora SPC.

“Znaju dobro u SPC šta je oteta imovina. Ali kad otimaju drugima popove mnogo ne žulja… Ćute popovi kao zaliveni, kao da ispod mantije ne nose pantalone. Ne bi oni da se zameraju vlastima koje ih debelo podmazuju.”, piše Milenko Vasović u tekstu o velikoj pljački koja se dešava. (OVDE)

Još je onaj koji se lavovski bori za Kosmet naterao Porfirija da postane košarkaški menadžer i da se pozabavi Mirotićem.

Svašta se priča. Da je i patrijarh zvao da koristi tu njegovu religioznost da opredeli prema onom drugom klubu za koji i patrijarh navija. Ako je to zaista istina, a ja sumnjam u to, onda on nije patrijarh, nego član nekog lobija. Onda su to teške igre u pitanju.”, priča trener Duško Vujošević o tome.

I posle kažu lako je našem Porfiriju, a tek je polovina leta. I ide jesen. Neki kažu sudbonosna.

Kud će, gde će, šta će da radi ako se narod digne i otera dahiju iz Čipuljića?

Da l’ će ti drugi što dođu da ga prihvate i da daju pare kao ovaj do sad?

Da l’ će moći i dalje da plaća svoje savetnike, branitelje, intelektualce i nacionalne pregaoce počevši od Bokana, Rakovića, Kovića, Miše Đurkovića pa na dalje?

Zna patrijarh da su oni od lošeg materijala i čim ne bude bilo para promeniće priču. Ko će posle da ga brani? Patrijarh naš isto ko i Tito, svojih ličnih para nema da ih plaća, a i da ima, odakle mu.

Varljivo neko leto, a?

M.

5 2 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare