BAHATO: Zbog gospođe ministarke prekinuta izložba

Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA-Srbija, Udruženje likovnih umetnika Srbije, SULUV, Stanica i Nezavisna kulturna scena Srbije najoštrije su osudili, kako se naveli, “bahato ponašanje predstavnika Gradske uprave Grada Niša i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović”, zbog prekida izložbe umetnika Radoša Antonijevića „O koristi i šteti istorije za život” u Oficirskom domu u Nišu, radi organizovanja sastanka ministarke sa načelnicima okruga na temu energetske efikasnosti.

Izložba „O koristi i šteti istorije za život“ uglednog umetnika Radoša Antonijevića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, otvorena je u niškom Oficirskom domu, u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti, 13. maja, i bilo je predviđeno da niškoj publici bude dostupna do 11. juna ove godine, podseća se u saopštenju ovih udruženja.

Međutim, kako navode, Gradska uprava grada Niša je u prostoru Oficirskog doma, gde je izložba bila postavljena, odlučila da zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom Zoranom Mihajlović, organizuje sastanak sa 29 načelnika okruga iz cele Srbije.

„Tim povodom je uprava Grada Niša izričito zahtevala od Galerije savremene likovne umetnosti Niša da se postavka skloni i izlagački prostor isprazni. Sastanak nije bio ranije najavljen ni organizatoru izložbe GSLU, a ni autoru. Zbog tehnički zahtevne montaže i demontaže čitave instalacije umetnik Radoš Antonijević je doneo ispravnu odluku da se izložba prekine i njeno trajanje skrati“, dodaje se.

AICA-Srbija, ULUS, SULUV, Stanica i NKSS izražavaju punu podršku umetniku Radošu Antonijeviću i podsećaju javnost da još od 2017. godine Galerija savremene likovne umetnosti Niš, za svoj izlagački program, koristi zgradu Oficirskog doma kao privremeno rešenje, budući da je iseljena iz Galerije Srbija zbog restitucije. Tadašnja gradska vlast je obećavala da će kupiti i obezbediti novi galerijski prostor koji bi mogao da bude pandan Galeriji Srbija, što se još uvek nije desilo.

„Najnoviji događaj prekida izložbe Radoša Antonijevića zarad sastanka koji je mogao biti organizovan u bilo kom drugom prostoru u Nišu ili u Srbiji, ukazuje na nedopustivo ponašanje predstavnika gradske vlasti Grada Niša, koje govori o neznanju, neprofesionalizmu i nepoštovanju rada lokalne institucije kulture (GSLU), a takođe i o nepoštovanju prema samom autoru i njegovom delu, kao i prema celokupnom polju kulture“, ocenila su udruženja.

AICA-Srbija, ULUS, SULUV, Stanica i NKSS osuđuju ovakvo ponašanje gradskih vlasti Grada Niša i predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, podsećajući ih, kako navode, da je neophodno da Galerija savremene likovne umetnosti dobije svoj stalni izlagački prostor, ali i da umetnicima ne sme biti ugroženo pravo rada i izlaganja zbog aktivnosti poput sastanaka jednog ministra.

Izložba umetnika Radoša Antonijevića je planirana u godišnjem programu GSLU za 2021. godinu koji podržava i Ministarstvo kulture i informisanja RS, pa su udruženja apelovala na resorno ministarstvo i Gradsku upravu Grada Niša da hitno reše problem prostora ove galerije, kao i da se umetniku Radošu Antonijeviću i kustosima GSLU uputi javno izvinjenje, da se umetnik finansijski obešteti i da mu se obezbedi naknadni termin za izlaganje u ovoj ili narednoj godini uz kompletno finansiranje izložbe.

Izložba Radoša Antonijevića u Nišu prekinuta je više od dve nedelje pre zatvaranja, kako je objavio autor, jer je naloženo njeno uklanjanje iz tog prostora zbog sastanka ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa načelnicima okruga 24. maja.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar