Etno muzikolog Edi Tajm najbolji srpski gajdaš

Izvor:
Beta, Foto: Facebook/ Edi Tajm

Edi Tajm, etno muzikolog iz Sremske Mitrovice, najbolji je srpski gajdaš, saopštio je danas ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić nakon održanih Miholjskih susreta sela u Đurincu kod Svrljiga.

U tesnoj međunarodnoj konkurenciji gde su se za titulu najvećeg virtuoza na tom tradicionalnom instrumentu, borili domaći, ali i izvođači iz Makedonije, Bugarske i Grčke, pobedio je mladi profesor muzičkog koji svira i druge tradicionalne instrumente poput frule i kavala.

Edi Tajm se izdvojio i time što uz sviranje na gajdama i peva. Prema oceni žirija etno muzikologa, među kojima i članica Instituta SANU Mirjana Zakić, njegov nastup u kategoriji troglasnih gajdi nagrađen je kao najkompletniji.

“Кonkurencija je bila jaka, bilo je ukupno 18 učesnika iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja. Takmičilo se mnogo mladih gajdaša koje izuzetno cenim, poput našeg najmlađeg izvođača na ovom instrumentu Stefana Filipovića iz Lebana”, rekao je Edi Tajm.

Za titulu naj-gajdaša borile su se i dve devojke – Кalina Nikolova iz Bugarske i Stanislava Đorđević iz Sombora.

Na bini u Đurincu svoje umeće prikazala su i braća Jovanović, Jovan (22) i Aleksandar (20), poznati svrljiški gajdaši. Ljubav prema tom instrumentu, naročito tipu troglasnih svrljiških gajdi, preneo im je pradeda Nenad, a svirao ih je i čukundeda Petronije Jovanović.

“U vreme naših predaka nije se mogla zamisliti svadba u Svrljigu bez gajdi, dok je danas svojevrstan spektakl kada mladenci zatraže gajdaša”, rekao je Jovan.

Osim tog takmičenja, na manifestaciji u Svrljigu bila je organizovana i radionica za decu u pripremi belmuža, promocija starih nošnji i zanata kao i igre za penzionere, gde se u šahu i pikadu nadmetalo oko 50 tročlanih ekipa.

U ime Ministarstva za brigu o selu prisutvovovao je državni sekretar Zoran Dimitrijević i poručio da su Miholjski susreti sela “prilika da se ponovo pokažemo kao dobri domaćini, kao tolerantni ljudi koji rado organizuju ovakve manifestacije”.

Taj događaj, ali i susrete organizovane prethodnih dana u Medveđi, Sjenici, Zaječaru, Aleksincu i Trsteniku, posetilo je više od 15.000 ljudi. Osim gostiju iz Srbije, programi su privukli i veliki broj turista iz inostranstva, posebno Rumunije i Bugarske.

Miholjske susrete sela, koji se održavaju treću godinu, utemeljio je Krkobabić zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

Organizatori manifestacije koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavili su bogat program u Lapovu i Bogatiću narednog vikenda.

Spisak mesta sa datumima održavanja programa ovog leta i jeseni nalazi se na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare