Indijski pesnik Rabindranat Tagore dobio spomenik u parku Ušće

Izvor:
Beta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži otkrili su juče spomenik indijskom književniku, dramaturgu i filozofu Rabindranatu Tagori u beogradskom parku Ušće, u blizini Brankovog mosta.

Vesić je tom prilikom rekao da “ovaj spomenik ima dvostruko značenje”, da pokazuje “koliko je Beograd kosmopolitski grad otvoren za sve one koji su dali doprinos razvoju čovečanstva”, ali i da govori o tome “koliko je veliko prijateljstvo izmedju Srbije i Indije”, preneo je Beoinfo.

On je najavio da će u toku godine biti podignuti spomenici srpskim pesnicima, Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Vasku Popi i Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Ambasador Batačardži je podsetio da je Rabindranat Tagore bio istaknuti književnik koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi, zahvaljujući njemu, saznali o Indiji i indijskoj književnosti.

On je podsetio da je Tagore 1926. godine bio u poseti Beogradu, kada je održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu, napomenuvši da je tada “njegova poseta privukla veliku pažnju srpskih medija, akademika i intelektualaca”.

Ambasador je rekao i da se na spomeniku Tagori “nalaze stihovi jedne njegove pesme koja je poznata u Indiji, a čiji prvi stih govori o tome da se, kada je um neustrašiv, i glava drži visoko”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare