Nagradom za Bogdana Diklića svečano otvoren 30. Festival evropskog filma Palić

Izvor:
N1, Foto: YouTube

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 15. jula. Na otvaranju su se prisutnima obratili Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, i Miroslav Mogorović, programski direktor festivala.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom govoru je između ostalog istakao: „Tridesete se obično smatraju najboljim godinama i zato ova veličanstvena Letnja pozornica večeras odiše posebnom lepotom. Tokom svog sazrevanja, festival je izdržao mnoge nedaće. Valjda zato što je i sam nastao u godinama kada mu vreme nije, nesvestan šta sve može da ga zadesi. Ovaj festival samo potvrđuje da oni koji se rađaju u nevreme i odrastaju u turbulencijama, izrastu u čvršće i zrelije. Mnogi su ga smatrali neperspektivnim i predviđali mu tužan kraj a on je izrastao u pravog diva. Kultura je nešto što je najbitnije za opstanak i identitet jednog naroda, i u tom kontekstu jubilej Palićkog festivala je vrlo značajan događaj“.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, prisutnima se obratio rečima: “Što bi rekao Duško Kovačević, festival nam je stigao u najlepše doba – trideset godina. Da je bilo lako – nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo – jeste. Da je moglo više – verovatno. Da je moglo bolje – teško. A najlakše je bilo u onom delu kada su nam pomagali predsednici Saveta našeg festivala, Žilnik, Lečić, Milena Dravić, Mira Banjac, Duško Kovačević”.

Radoslav Zelenović je dodao: “Povodom trideset godina festivala, ustanovili smo jedno malo priznanje, repliku tornja na Paliću, i ukupno ih je trideset. Sa velikim profesionalnim, ali i velikim ličnim zadovoljstvom, prvi toranj predajem Dušku Kovačeviću”.

Dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, predsednik Saveta festivala, nakon prijema ovog priznanja je uručio nagradu “Aleksandar Lifka” našem legendarnom glumcu Bogdanu Dikliću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Dušan Kovačević je tom prilikom izjavio:

“Izuzetna mi je čast, i drago mi je što mom starom drugu mogu da uručim ovo veliko međunarodno priznanje. Bogdana Diklića sam upoznao početkom sedamdesetih godina na Akademiji za pozorište, kako se tada zvao današnji Fakultet dramskih umetnosti. Od tog vremena, od pre više od 50 godina, družili smo se i povremeno radili. Ono što mogu reći i što je sigurno dokazano je da je Bogdan Diklić jedan od naših najznačajnijih glumaca, koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte.”

Prilikom prijema nagrade Bogdan Diklić je rekao:

“Jako sam radostan. Ja sam samo predstavnik svih tih ljudi, sa kojima sam zajedno radio ovih prvih 48 godina. Najiskrenije želim da se zahvalim svim scenaristima i svim rediteljima, sa kojima sam imao čast i zadovoljstvo da radim. Svim direktorima fotografije, toncima, šminkerkama, kostimografima, scenografima, klaperima, binskim majstorima, far majstorima, vozačima, i tako dalje. Nije to kurtoazija, već sam iskren”.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, publici se obratio rečima:

“Svaki veliki put počinje prvim korakom. I mi smo na dugom putu već trideset godina. To je put koji delimo sa zemljom u kojom živimo – ponekad malo izgubimo pravac, ali gledamo u pravcu Evrope. Narednih sedam dana Palić je evropska prestonica Srbije, i to zahvaljujući vama”.

Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa, najavio je uvodni film festivala “Madam Di Bari” rediteljke Majven. Ovo ostvarenje prikazuje život Žane Beku koja je rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice 1743. godine, a koja je slavu stekla na dvoru Luja XV, postavši njegova poslednja zvanična ljubavnica.

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju 16. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova “Preeksponirano” rediteljke Eleonore Veninove (21h) i “Seneka: o stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea (23h). Takmičarski program Paralele i sudari biće otvoren istog dana u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova “Sestre” Linde Olte (17h) i “Voli polako” Marije Kavtaradze (19h).

U nedelju 16. jula počinju projekcije i u selekcijama Mladi duh Evrope, Severna Makedonija u fokusu, Novi mađarski film, Eco Dox, Novi evropski dokumentarni film i Studentski film, dok će na programu biti i dokumentarno ostvarenje “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča u okviru programa Specijalnih selekcija. Filmski program festivala održava se na četiri festivalske lokacije: Bioskop Abazija (Palić), Bioskop Eurocinema (Subotica), Art Bioskop Aleksandar Lifka (Subotica), i Letnja pozornica na Paliću.

U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica, u nedelju u 18:30 časova će biti otvorena izložba “Mija Aleksić – biti glumac” povodom stogodišnjice rođenja ovog velikana naše glume, izložba plakata Festivala evropskog filma Palić od petog do 30, izdanja manifestacije, i izložba “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1980-1989” na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Na Velikoj terasi na Paliću, za 19:30 je zakazan razgovor Bogdanom Diklićem, dobitnikom nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja još jednom biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare