Šijanova filmska fantazija o Bošku Tokinu se snima u dvorcu Fantast Dunđerski u Bečeju

Izvor:

Autorska ekipa novog domaćeg filma Slobodana Šijana “Budi Bog s nama” danas je imala susret sa medijima u atraktivnom dvorcu Fantast Dunđerski u Bečeju gde je najavila nastavak snimanja značajnog projekta velikog reditelja.

Legendarni režiser antologijskih i neprolaznih ostvarenja “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug” ili “Davitelj protiv davitelja”, nakon 14 godina i poslednjeg filma “S.O.S.” (2007) istakao je da su uveliko odmakli sa snimanjem filma o čuvenom srpskom avangardisti Bošku Tokinu koji se odvija u više faza i poglavlja, jer je početak snimanja bio još u periodu pre pandemije, krajem 2019. godine, prenosi RTV.

Na ambicioznom projektu je angažovana impresivna ekipa vrhunskih glumaca: Miloš Biković, Sloboda Mićalović, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Jovana Stojiljković, Milutin Milošević, Ivan Tomić, Nikola Rakočević, Viktor Savić, Miloš Samolov, Marko Janketić, Nenad Okanović, Bojan Navojec, Denis Murić, Aleksandra Balmazović…

Ovo je fantazmagorična avantura, priča o legendarnom srpskom filmskom reditelju i jednom od osnivača zenitizma Bošku Tokinu, kojeg tumači jedna od najvećih glumačkih zvezda Srbije i Rusije Miloš Biković.

Najnovije ostvarenje kao težište priče ima snimanje prvog avangardnog filma na ovim prostorima upravo pod nazivom “Budi Bog s nama”.

“Sjajni glumci su sa mnom na ovom projektu, kao i cela ekipa, zaista je izvanredno raditi sa novim filmadžijama danas”, istakao je Šijan, autor i zapaženih naslova “Tajna manastirske rakije” i “Kako sam sistematski uništen od idiota”.

Reditelj je naglasio da ovaj film neće biti puka biografija niti portret Boška Tokina u realističnom obliku, već fantazija o njegovom životu.

Otkrio je da već jako dugo traje njegova fascinacija Tokinom i uopšte svetom filmskih kritičara, umetnika, avangardista, zenitizma.

Spomenuti film Boška Tokina je misteriozno nestao posle snimanja, a kroz život glavnog junaka saznaje se istina o njegovoj sudbini.

U realizaciju tog filma bila je uključena cela elita tadašnje države, od Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Tina Ujevića, sve do Žanke Stokić, Ite Rine, kralja Aleksandra i drugih znamenitih ličnosti.

Kroz ostvarenje “Budi Bog s nama” publika će upoznati Beograd iz zlatnog doba 20-ih godina prošlog veka; Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma, regtajma, džeza i čarlstona, automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije, Beograda koji je tada smatran Parizom na Balkanu.

Miloš Biković je izrazio ogromno zadovoljstvo i sreću što sarađuje sa jednim od definitivno najboljih reditelja stare Jugoslavije i drago mu je da su svi glumci upravo i pristali da učestvuju u filmu samo da bi radili sa Šijanom.

“Na neki način mi ovim filmom rehabilitujemo sećanje na velikog autora Boška Tokina, koga igram u filmu, o kome, iskren da budem, nisam znao ništa pre čitanja scenarija i snimanja filma. Kao da imamo rupe u sećanju oko tako velikih ljudi”, opisao je svoj utisak Biković. Onda je dodao da se film snima u više etapa, da ih je epidemija sprečila da nastave u kontinuitetu, te da je i njemu bilo malo kompleksno da uz tolike pauze održi ulazak u taj svestrani i višeslojan lik.

“Naš film uveliko postoji u glavi Slobodana Šijana i mi sada samo pokušavamo da ga sklopimo. Komplikovano je prikazati fantaziju u filmu, vremenska preskakanja, koja se naizmenično preklapaju – sadašnjost, prošlost, budućnost”, otkrio je Biković.

Sloboda Mićalović je tokom ponude za snimanje ovog filma uveliko bila u mnogim drugim projektima malog i velikog ekrana (TV serije “Biser Bojane”, “Ubice mog oca 4”, “Urgentni centar”, Tajne vinove loze”, kao i filmovi “Igra” i “Bilo jednom u Srbiji”).

U tako gustom rasporedu u prvi mah mislila je da nema šanse da se priključi ekipi, ali rad sa velikim umetnikom kakav je Šijan jednostavno nije mogla da propusti makar to za nju bila gotovo nemoguća misija.

Otkrila je da tumači lik izvesne junakinje Zore, bogate udovice, koja je u prjateljskim odnosima sa Tokinom, i bila je prava mecena tog vremena.

“Moja Zora pomaže da se snimi taj film Boška Tokina i veoma je zanimljiv i specifičan način kako ona dolazi do finansija. Ona je neko ko veoma voli umetnike, privlači je taj svet”, navela je Mićalović.

Takođe je napomenula da je veliki spisak izuzetnih glumaca u ovom filmu, a da joj je posebna sreća što prvi put igra sa Milošem Bikovićem.

“Dugo se poznajemo Miloš i ja, privatno se družimo, ali nismo imali priliku da sarađujemo. Uživamo zajedno, divno se slažemo u kadru, scenama. Uvek je veoma lako raditi sa odličnim glumcima kao što je Biković, kao i drugi u filmu. Lepo radimo, a odavno sam želela da snimamo nešto zajedno”, opisala je Sloboda proces rada gde je naglasila da joj je velika čast da uhvati trenutak svoje karijere da snima s rediteljem i scenaristom Šijanom.

“Ovo je jedna lepa priča koja obećava. Scenario je veoma specifičan, jer se u njemu nalaze mnogi znameniti ljudi tog doba, od pisaca, kritičara, preko mnogih umetnika do javnih ličnosti, što je božanstven sklop”, sa ponosom je isticala Sloboda Mićalović, i zaključila da je veoma teško snimati filmove tokom perioda korone, ali da nekako uspevaju da realizuju ono što su zamislili.

Nebojša Dugalić, uz Slobodu sigurno danas jedan od najtraženijih dramskih umetnika u TV serijama (“Žigosani u reketu”, “Državni službenik”, “Senke nad Balkanom”, “Pet”, “Vere i zavere”). nije želeo da otkriva koji istorijski lik tumači u filmu, iz razloga što bi onda to mnogo otkrilo o samom delu. Naveo je samo da igra više likova koji mu prijaju u novom filmu.

“Pripadam onoj srećnoj generaciji koja je odrastala i bila vaspitavana na filmovima Slobodana Šijana, tako sam i izgradio svoj ukus”, podvukao je Dugalić, jedan od najboljih pozorišnih glumaca današnjice, koji je gotovo preko noći postao i najangažovaniji u TV serijama.

“Pravi ideal i krajnji domet uspeha je da se pojavim u nekom ostvarenju Šijana, i taj san mi se sada ostvario. Istina, nekad se desi da veliki reditelji nemaju više u poznim godinama taj isti sjaj, odnosno kreativna energija im slabi, tako da vam onda bude i drago da ne igrate kod njih, jer to više nije isto kako je nekad bilo”, opisao je moguće sumnje Dugalić.

“Ipak, tako nešto se ne može desiti sa Šijanom, jer se odmah videlo u pripremama za film i kasnije na snimanju da on poseduje isti taj dar, snagu, nepresušnu duhovitost, tako da se može lako oživeti duh perioda kada je snimao velike filmove”, zaključio je Nebojša Dugalić.

Scenario filma potpisuju Slobodan Šijan, Biljana Maksić, Vladimir Mančić, slovenačka grupa Laibać komponuje muziku, a u autorskoj ekipi su još direktor fotografije Dušan Ivanović, kostimografi Boris Čakširan i Bojana Nikitović, i drugi.

“Budi Bog s nama” producira Marko Paljić iz kuće Gargantua Films (Mali Budo, Jesen samuraja, Čarlston za Ognjenku, Žućko-Priča o Radivoju Koraću), u izvršnoj produkciji Jordanča Petkovskog, a koproducent je Arćangel Studio Miloša Bikovića (Južni vetar I i II, Balkanska međa, Hotel Beograd).

Film nastaje kao zvanična koprodukcija čak sedam zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Slovenije, Bugarske i Rumunije, a prema rečima Bikovića, uskoro se uključuje naravno i Rusija.

Projekat se snima pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, Opštine Bečej, u saradnji sa Telekomom Srbije. Podržan je i od najvažnijeg evropskog filmskog fonda – Media Creative Europe.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar