U januaru otvaranje sale ‘Mira Banjac’ u bioskopu Abazija na Paliću

Izvor:
Beta, YouTube

Završeno je opremanje sale “Mira Banjac” u bioskopu Abazija na Paliću, uz podršku Filmskog centra Srbije, koja će biti otvorena za redovni repertoar od 11. januara 2024.

Foto: Kurir

U okviru četvrtog ciklusa “Istorija vojvođanskog filma” u julu 2022. najavljeno je otvaranje sale “Mira Banjac” Kulturnog centra i bioskopa Abazija, u prisustvu te glumice.

Prilikom najave otvaranja sale Banjac je rekla da dobiti bioskopsku salu sa svojim imenom je nešto što nije lako nositi.

“Volela bih da u ovoj sali uglavnom budu mladi. Da oni nešto ponesu odavde. Kad budem umrla neće ništa ostati sem onoga što će oni poneti iz jednog lepog i značajnog doprinosa koji sam evo i ja nekim malim svojim udelom zaslužila. Volela bih da sala bude uvek puna mladih reditelja, glumaca, producenata. Glumcu je jako bitno da ga ne zaborave. Nagrade koje sam dobila ići će na svoje mesto, u muzeje, ali ono što će ljudi poneti – to je trajno”, istakla je.

Ovogodišnji peti ciklus “Istorija vojvođanskog filma” je zbog interesovanja publike bio posvećen stvaralaštvu Mire Banjac, filmske, tv i pozorišne glumice, jedne od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije i najpoznatije glumice Vojvodine.

Prikazani su brojni filmovi u kojima je igrala, uključujući i skorašnja ostvarenja poput “Zvizdana”, “Rekvijema za gospođu J” i poslednjeg filma Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek”.

Peti deo ciklusa filmova “Istorija vojvođanskog filma” prati, kao i prethodnih godina, izložba plakata, fotografija i filmskih materijala, i ove godine ima za cilj da publici nastavi da predstavlja značajne umetnike bogate vojvođanske i jugoslovenske kinematografije.

Ciklus “Istorija vojvođanskog filma” počeo je 2019, sa ciljem da se afirmiše filmsko stvaralaštvo na teritoriji AP Vojvodine, te da podseti na značaj koji su vojvođanski autori i produkcijska kuća Neoplanta imali za razvoj jugoslovenske kinematografije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare