U Negotinu večeras počinje 12. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“

Izvor:

Večeras i sutra Negotin će biti domaćin poštovaocima i ljubiteljima vlaške muzike, a „Gerginu“ u cilju očuvanja bogatog kulturnog nasleđa Vlaha, duže od decenije uspešno organizuje Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ iz Negotina, piše Danas.

– 12. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2021“ -12. Festival internacional dje muzika Vlahilor“Gergina 2021″Njigoćin počinje večeras promocijom knjige „Kîntjećilji Vlahilor-Vlaške pesme-Vlach songs“ sa odabranih 50 izvornih vlaških pesama i duplog CD sa odabranim pesmama, melodijama i kolima sa prvih deset festivala „Magija djin muzika Vlahilor- The Magic of Vlach Music“ a promoter je Marija Vitas – kazao je za Danas dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja „Gergina“ Negotin.

Prvo festivalsko veče je takmičarsko i na njemu se večeras nadmeće 13 instrumentalista i šest vokalnih solista iz sva tri okruga u Srbiji u kojima žive Vlasi. O tradicionalnim nagradama Festivala „Gergina“ odlučivaće stručni žiri: Prof. dr Dimitrije Golemović, Marija Vitas i Maja Stojanović, profesorka Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Od njihove odluke zavisi kome će pripasti nagrada za najboljeg vokalnog i najboljeg instrumentalnog solistu i ko će ove godine dobiti Plaketu “Božidar Janucić” za najboljeg učesnika takmičarske večeri.

– Revijalno veče posvećeno je životnom delu virtuoza na saksofonu, Živojinu-Živi Dinuloviću. Nastupiće 19 učesnika, a među njima je i Vlahinja iz sela Bregovo u Bugarskoj, Lora Asenova koja će pevati vlaške pesme iz Srbije – ističe dr Čelojević.

S obzirom da je drugo festivalsko inače revijalno veče posvećeno saksafonisti Živojinu Dinuloviću, sutra će biti održana promocija knjige Nenada Kamidžorca „Živojin Dinulović“ kao i CD sa nastupima ove legende vlaške muzike na festival „Gergina“. U okviru revijalne večeri biće promovisan i CD „Velja Kokorić na Festivalu Gergina“.

Plakat Foto: Udruženje Gergina

Festivalu „Gergina“ prethodilu su „Dani Gergine“ predfestivalska manifestacoja tokom koje su predstavljena nova izdanja na vlaškom pismu čiji je izdavač Udruženje „Gergina“, priređene izložbe fotografija i vlaških narodnih nošnji i prikazan prvi etnološki film na vlaškom jeziku „Alun – lešnik“ o čemu je Danas već izveštavao.

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare