Astronomi detektovali najveću kosmičku eksploziju dosad viđenu

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay

Astronomi su otkrili kosmičku eksploziju za koju veruju da je najveća ikad zabeležena, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Eksplozija je deset puta svetlija nego dosad detektovane eksplozije zvezda poznate kao supernove.

Ova eksplozija je takođe trajala više od tri godine, što je, kako navodi britanski servis, mnogo duže od većine supernova koje su obično vidljivo svetle samo nekoliko meseci.

Prema jednoj teoriji, eksplozija je nastala kada je crna rupa progutala ogromni oblak gasa.

Bljesak je prvi put automatski detektovan i snimljen 2020. godine uređajima u Kaliforniji, ali tek godinu dana kasnije su njime astronomi počeli da se bave podrobnije.

Događaj je nazvan AT2021lwx, i isprva su ga astronomi smatrali beznačajnim jer nije bilo pokazatelja koliko je udaljen, pa nije bilo moguće izračunati jačinu sjaja.

Prošle godine je, pak, naučni tim na čelu sa doktorom Filipom Vajzmenom (Phillip Wiseman) sa Univerziteta u Sautemptonu analizirao svetlost ovog događaja i uspeo da izračuna njegovu udaljenost – osam milijardi svetlosnih godina od Zemlje.

Vajzmen je smatrao vrlo neuobičajenim ono što se desilo, jer nije mogao da nađe nikakav pandan tome u naučnoj literaturi.

On smatra da je megaeksplozija rezultat toga što je ogroman oblak gasa – verovatno hiljadama puta veći od našeg Sunca – progutača supermasivna crna rupa.

Prema njegovim rečima, to je poslalo talase širom svemira i ostatke superzagrajanih ostataka oblaka da kruže oko crne rupe poput džinovske krofne sa rupom u sredini.

Smatra se da u centru svake galaksije postoji jedna džinovska crna rupa.

Vajzmen veruje da ovako moćne eksplozije mogu igrati važnu ulogu u, kako on kaže, “oblikovanju” centra galaksija.

Pročitajte još  Eksplozija u Bejrutu: U Libanu potraga za preživelima, najmanje 100 poginulih i više od 4.000 povređenih

“Može biti da ovakvi događaji, premda veoma retki, imaju takvu energiju da igraju ključnu ulogu u tome kako će se centralni delovi galaksija vremenom menjati”, rekao je Vajzmen.

U toku je potraga za drugim sličnim eksplozijama, a Vajzmen se nada da će ih detektovati uz pomoć novog teleskopskog sistema koji će početi da radi u sledećih nekoliko godina.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare