Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je juče da će glavni grad, “konačno, prvi put u svojoj istoriji dobiti groblje kućnih ljubimaca”, navodeći da se to može očekivati sredinom iduće godine.

On je rekao da će do kraja ove nedelje biti raspisan tender, zbog čega je, u “Veterini Beograd”, prisustvovao prikazu projekta groblja kućnih ljubimaca koje će se nalaziti u Bloku 51, na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose.

“Svi naši sugrađani i sugrađanke koji imaju kućne ljubimce ili su ih imali, znaju koliko im oni znače i u kakvim su problemima bili kada im ugine, jer nisu imali gde da ih sahrane. To je ozbiljan komunalni problem u Beogradu koji postoji decenijama, a kako vreme prolazi, imamo sve više kućnih ljubimaca i potreba da se uredi prostor za njihovo sahranjivanje je bila sve veća”, rekao je Vesić, preneo je Beoinfo.

On je naveo da je Beograd izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će na hektar i po površine, imati administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca.

Govoreći o tenderu, on je istakao da će kompletna procedura trajati dva do tri meseca, možda i kraće, a šest meseci biće vreme za izradu čitavog projekta.

Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca
Beoinfo

“To praktično znači da ćemo u maju ili junu sledeće godine imati groblje kućnih ljubimaca, tako da će Beograd konačno dobiti ono što imaju mnogi drugi veliki gradovi – dostojno mesto za sahranu kućnih ljubimaca, jer su oni živa bića i prema njima tako i treba da se odnosimo. Ovo je civilizacijski napredak i iskorak za glavni grad”, naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, uprkos tome što velika većina vlasnika ima odgovoran odnos, jedan manji deo nije dovoljno odgovoran i predstavlja generator problema u vezi sa kućnim ljubimcima.

Dodao je da “ako je neko uzeo kućnog ljubimca, on prema njemu mora da se odgovorno ponaša”.

Direktor JКP “Veterina Beograd” Budimir Grubić je istakao da se ovim prvi put u istoriji Beograda omogućava svim vlasnicima kućnih ljubimaca iz Beograda i susednih mesta da se na human i civilizacijski način od njih oproste.

Groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 će u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare